دکتر سلام – آیا انبه میوه مورد علاقه شماست؟ آیا دیابت دارید و چون این میوه شیرین است فکر میکنید برای دیابت ضرر دارد و آنرا نمی خورید؟ خوب، در اینجا خبرهای خوبی برایتان داریم . انبه خیلی میوه خوبی است حتی برای بیماران دیابتی بله! ولی چگونه ممکن است؟
آیا افراد مبتلا به دیابت می توانند انبه بخورند؟
انبه میوه ای استوایی از خانواده میوه های هسته دار است. انبه که برخی اوقات “پادشاه میوه ها” نامیده می شود یکی از میوه های پرمصرف در جهان به شمار می آید.
انبه از حدود 5 هزار سال پیش در هند منشا گرفت. گوشت طلایی رنگ و شیرین آن در حال حاضر در سراسر جهان محبوب شده است. اگرچه پوست انبه می تواند سبز، قرمز، زرد یا نارنجی باشد، اما گوشت داخلی آن بیشتر زرد مایل به طلایی رنگ است. برخی از رایج ترین انواع انبه که امروزه مصرف می شود در مکزیک، پرو و اکوادور کشت می شود.
انبه نه تنها خوشمزه است بلکه مقوی هم است. مانند اکثر مواد غذایی تعدیل در مصرف آن بسیار مهم است. میوه های شیرین مانند انبه حاوی قند زیادی هستند، اما قند میوه با شکر فرآوری شده متفاوت است زیرا با فیبر و بسیاری از مواد مغذی بدن متعادل می شود. میوه های شیرین مانند انبه نیز جایگزین مناسبی برای میان وعده های ناسالم هستند.
انبه میوه شیرین و خامه ای شکل مزایای زیادی برای سلامتی دارد. انبه به دلیل بافت نرم آن به راحتی قابل هضم است و می تواند از سن 8 ماهگی با مشورت پزشک اطفال در برنامه غذایی فرزندتان گنجانده شود محتوای بالای فیبر آن باعث کاهش یبوست و سایر اختلالات گوارشی روده می شود.
انبه غنی ترین منبع بتاکاروتن، کربوهیدرات و منبع فوری تامین انرژی برای بدن است. میوه های زرد رنگ مانند انبه حاوی بتاکاروتن پیش ماده ویتامین A است. حدود 100 گرم انبه حاوی 16.9 گرم کربوهیدرات، 74 کیلو کالری کالری یا انرژی است، همچنین این میوه منبع غنی از ویتامین C است که با کمک به سیستم ایمنی بدن در جذب آهن موثر است.
کودکان در دوره رشد بیش از حد مجاز توصیه شده به مواد مغذی نیاز دارند. آنتی اکسیدان زآگزانتین موجود در انبه نقش محافظتی در سلامت چشم دارد و به احتمال زیاد آسیب های ناشی از تحلیل رفتن عضلات، آسم، سرطان، سلامت استخوان و بیماری های قلبی را از بین می برد.
از آنجا که این میوه سرشار از ویتامین A و C است برای پوست کودکان واقعا گزینه مفید محسوب می شود. تقریبا همه کودکان به دلیل طعم شیرین و ترش انبه این میوه را دوست دارند.
به گزارش هلث لاین، اگر هوس خوردن خوراکی شیرین می کنید به جای آن مقداری انبه بخورید. هنگام شروع حذف تدریجی مواد ناخواسته دیگر هوس خوردن آنها نیز کاهش می یابد.
ارزش غذایی انبه
هر فنجان انبه خرد شده معادل165 گرم تقریبا حاوی:
- 107 کالری
- 3 گرم فیبر
- 24 گرم قند
- 1 گرم پروتئین
- 25 درصد مقدار روزانه ویتامین A
- 76 درصد مقدار روزانه ویتامین C
- 257 میلی گرم پتاسیم
- 0.2 میلی گرم ویتامین B6
یک بیمار دیابتی مقدار بیش از حد قند در خون دارد. که این مقدار بالای قند به عروق آسیب می رساند شاید تعجب کنید انبه با این همه طعم شیرین چطور برای دیابتی ها مفید است.اطلاعات زیر هر گونه شک و تردید را برطرف میکند
انبه حاوی آهن، پتاسیم، اسید فولیک، ویتامین A، C و B6، مواد مغذی و فیبر است . با توجه به مطالعه انجام شده ‘انبه از میوه هایی است که در سراسر جهان زیاد مصرف می شود و پرطرفدار است طبق پژوهشهای انجام شده این یک باور غلط است که چون انبه یکی از شیرین ترین میوه هایی است که ما داریم،پس چاق کننده است. مطالعات متعددی در سراسر جهان اثبات کرده است که انبه قند خون را ثابت نگه می دارد و آنرا کنترل میکند
مطالعه بر روی انبه:
در مطالعه اخیر انجام شده توسط دانشمندان، 20 بزرگسالان در گروه سنی 20 سال و 50 سال انتخاب شدند.دسته ای از بزرگسالان شامل 11 زن و 20 مرد. دانشمندان سطح BMI و قند را در آغاز آزمایش محاسبه کردند در طی مدت پژوهش به هر کدام هر روز 10 گرم انبه دادند.در پایان ماه سوم، زمانی که سطح قند آنها را بررسی کردند، نشان داد که سطح قند خون پایین آمده در نتیجه، به این نتیجه رسیدند که بیماران مبتلا به دیابت ضرر ندارد
انبه دارای یک آنتی اکسیدان به نام مالوالیک اسید است که احتمالا می تواند دلیل کاهش سطح گلوکز باشد. اما مکانیسمی که دقیقا علت کاهش سطح گلوکز در خون هنوز مشخص نشده است
بنابراین، مطالعات به وضوح بیان می کند که در حالی که انبه یک میوه شیرین است، ولی در بدن انسان گلوگز را کنترل میکند
فواید انبه برای سلامتی
در اینجا تجزیه و تحلیل بسیاری از مزایای انبه از تامین ویتامین های اساسی تا بهبود هضم وجود دارد.
ویتامین A
انبه سرشار از ویتامین A است. همانطور که در بالا ذکر شد یک فنجان انبه حدود 25 درصد از مقدار توصیه شده روزانه ویتامین A را دارد. این ویتامین عملکردهای مهم بسیاری در بدن به ویژه برای چشم ها و پوست برعهده دارد، همچنین باعث افزایش سلامت استخوان ها، سیستم تولید مثل و سیستم ایمنی بدن می شود.
ویتامین C
انبه یکی از بالاترین منابع غذایی حاوی ویتامین C است. این ویتامین برای سیستم ایمنی بدن گزینه ضروری است، همچنین در رشد عضلات، تاندون و استخوان نقش دارد. خوردن انبه به دلیل داشتن ویتامین C، جذب آهن گیاهی را بهبود می بخشد. یک فنجان انبه حاوی 46 میلی گرم ویتامین C است یا حدود 76 درصد از آنچه در روز باید دریافت کنید.
کنترل وزن با انبه
انبه هنگام کنترل سالم وزن برخی از پتانسیل های مهیج را از خود نشان می دهد. تحقیقات اخیر نشان می دهد انبه و مواد شیمیایی موجود در آن در واقع سلول های چربی و ژن های مرتبط با چربی را سرکوب می کنند. مطالعه دیگری نیز نشان داد پوست انبه مانند بافت آنتی اکسیدان رسوراترول از ایجاد بافت های چرب جلوگیری می کند.
خاصیت ضدسرطانی انبه
ریز مغذی های موجود در انبه با سرطان مقابله می کنند و تحقیقات در مورد سرطان پستان به خصوص امیدوار کننده بوده است. مطالعه ای در فاز حیوانی انبه ضمن کاهش اندازه تومور عوامل رشد سرطان را نیز سرکوب کرد. در مطالعه دیگری انبه پیشرفت سرطان پستان در مراحل اولیه به نام کارسینوم مجاری را متوقف کرد.
هضم بهبود یافته با خوردن انبه
مصرف انبه در افراد مبتلا به یبوست مزمن نتایج چشمگیری را نشان داده است. در تحقیقی که در مجله رسمی فدراسیون انجمن های آمریکایی زیست شناسی تجربی منتشر شده است گروهی از افراد که هر روز انبه می خوردند نسبت به افرادی که مقدار معادل فیبر می خورند بهبودی بیشتری در علائم یبوست خود مشاهده کردند، همچنین به راحتی به برنامه درمانی خود پایبند بودند و افزایش اسیدهای چرب سالم و سایر اقدامات خوب هضم را نیز نشان دادند مانند ترشحات معده که به هضم غذا کمک می کنند.
این اثرات مثبت علاوه بر آنتی اکسیدان های سالم به دلیل داشتن مقدار زیادی آب و فیبر در انبه است. انبه به عنوان یکی از شیرین ترین میوه ها فیبر کمتری نسبت به میوه های دیگر دارد، بنابراین قانون خوب این است بیش از دو وعده در روز مصرف نشود.
وزارت کشاورزی ایالات متحده توصیه می کند بزرگسالان روزانه یک دوم تا 2 فنجان میوه بخورند. در صورت ابتلا به دیابت یا هر بیماری دیگر که باعث بروز حساسیت به میوه یا قند می شود با پزشک خود در مورد گزینه مناسب خود مشورت کنید.
انبه تاثیر کمی بر قند خون دارد
بیش از 90 درصد کالری موجود در انبه از قند تامین می شود به همین دلیل است باعث افزایش قند خون در افراد مبتلا به دیابت می شود. با این حال، این میوه همچنین حاوی فیبر و آنتی اکسیدان های مختلف است که هر دو در به حداقل رساندن تاثیر کلی قند خون نقش دارند.
در حالی که فیبر میزان جذب قند توسط بدن را به جریان خون آهسته می کند، محتوای آنتی اکسیدان آن در کاهش هرگونه واکنش استرس مرتبط با افزایش سطح قند خون موثر است. این امر باعث می شود بدن بتواند هجوم کربوهیدرات ها را کنترل کرده و سطح قند خون را تثبیت کند.
بیشتر بخوانید:شیر خشت چه خواص و مضراتی دارد؟
شاخص قند خون انبه
شاخص قند خون (GI) به عنوان ابزاری برای رتبه بندی مواد غذایی با توجه به تاثیرات آنها بر قند خون استفاده می شود. در مقیاس صفر تا صد، 0 هیچ تاثیری ندارد و عدد 100 نشان دهنده تاثیر پیش بینی شده از مصرف قند خالص است.
هر ماده غذایی دارای رتبه زیر 55 در این مقیاس پایین محسوب می شود و انتخاب بهتری برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود. شاخص قند خون انبه 51 است که از نظر فنی آن را در گروه مواد غذایی با شاخص قند خون پایین طبقه بندی می کند.
با این وجود باید به خاطر داشته باشید واکنش های فیزیولوژیکی افراد نسبت به مواد غذایی متفاوت است، بنابراین در حالی که انبه را می توان به عنوان یک کربوهیدرات سالم در نظر گرفت ارزیابی نحوه واکنش شخص به آن برای تعیین میزان مصرف در رژیم غذایی مهم است.
چگونه انبه را بیشتر دیابتی دوست کنیم؟
اگر دیابت دارید و می خواهید انبه را در رژیم غذایی خود بگنجانید، می توانید از چندین استراتژی برای کاهش احتمال افزایش سطح قند خون استفاده کنید.
کنترل اندازه مصرف
بهترین راه برای به حداقل رساندن اثرات قند خون این میوه پرهیز از مصرف زیاد آن در یک زمان است. کربوهیدرات های موجود در هر ماده غذایی از جمله انبه سطح قند خون را افزایش می دهد، اما این بدان معنا نیست شما باید آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
یک وعده کربوهیدرات از هر ماده غذایی حدود 15 گرم در نظر گرفته می شود. از آنجا که یک دوم فنجان معادل 82.5 گرم انبه برش خورده حدود 12.5 گرم کربوهیدرات را برای بدن تامین می کند این بخش فقط زیر یک وعده کربوهیدرات است.
در صورت ابتلا به دیابت با یک دوم فنجان معادل 82.5 گرم شروع کنید تا ببینید قند خون چگونه نسبت به آن واکنش نشان می دهد. با این روش می توانید اندازه و دفعات وعده های غذایی خود را برای پیدا کردن مقدار مناسب خود تنظیم کنید.
منبع پروتئین اضافه کنید
درست مانند فیبر پروتئین می تواند در کاهش مصرف قند خون هنگام خوردن در کنار مواد غذایی حاوی کربوهیدرات بالا مانند انبه به حداقل برسد. انبه به طور طبیعی حاوی فیبر است، اما پروتئین زیادی ندارد.
افزودن یک منبع پروتئینی منجر به افزایش کمتر قند خون نسبت به زمانی شود که شما میوه را به تنهایی می خورید. برای یک وعده غذایی یا میان وعده متعادل انبه خود را با تخم مرغ آب پز، یک تکه پنیر یا یک مشت آجیل همراه کنید.
ولی نه برای همه دیابتی ها
اگر یک زن باردار هستید و دیابت دارید، انبه برای شما مناسب نیست. دیابت حاملگی یک بیماری است که تنها در طول دوره بارداری بوجود می آید. در این وضعیت، سطح قند خون بیش از حد بالا می شود. اگر انبه بخورید، سطح قند بالا می رود. همچنین، انبه سطح گلوکز در بدن در طول دیابت حاملگی کنترل نمی کند
این نوع دیابت وقتی کودک به دنیا آمد از بین می رود
چگونه دیابتی ها انبه مصرف کنند
بیماران مبتلا به دیابت می توانند هم انبه و هم برگ آن را استفاده کند. مصرف برگ انبه، نوشیدن آب 2-3 عدد برگ آن است. این به خوبی سطح قند را کنترل میکند
در حالی که تحقیقات بی ضرر بودن آن را ثابت کرده است ولی بهتر است قبل از تصمیم گیری در مورد مقدار انبه با پزشک مشورت کنید
فواید انبه برای کودکان
آیا انبه برای بچه ها خوب است؟ پاسخ این سوال بله است. انبه نیروگاهی از مواد مغذی، مواد معدنی و ویتامین ها است. علاوه بر این، دارای خواص آنتی اکسیدانی است که باعث می شود بهترین انتخاب برای خوردن میوه در تابستان ها باشد.
تاثیر انبه بر بینایی کودکان
با توجه به اینکه بچه ها در مرحله رشد هستند، گنجاندن مواد غذایی که بینایی آنها را تقویت کند در برنامه غذایی شان ضروری است و چه چیزی بهتر از یک انبه آبدار است؟
بچه ها ممکن است از خوردن سبزی ها و میوه ها اجتناب کنند، اما هرگز به انبه که سرشار از ویتامین A است دست رد نمی زنند. این میوه منبع ویتامین A می تواند به جلوگیری از شب کوری، نرم شدن قرنیه و کاهش خشکی چشم کمک کند.
تاثیر انبه بر تقویت حافظه کودکان
انبه غنی از گلوتامین، اسید آمینه به عنوان تقویت کننده حافظه عمل می کند. هنگامی که انبه را در رژیم غذایی روزانه فرزند خود قرار می دهید اطمینان حاصل کنید آنها فعال هستند و مهارت های یادگیری را به سرعت انتخاب می کنند.
انبه سلامت پوست کودکان را بهبود می بخشد
همه والدین دوست دارند پوست فرزندشان نرم و صاف باشد، اما راز نهفته در آن هیدراته نگه داشتن کودک است، بنابراین خوردن انبه می تواند پوست کودک را سالم و درخشان کند با استفاده از تفاله انبه منافذ مسدود شده نیز از بین می رود.
انبه احتمال کم خونی را در کودکان کاهش می دهد
انبه غنی از آهن ماده معدنی ضروری برای بدن است که به تقویت تولید سلول های قرمز خون کمک می کند، بنابراین مصرف انبه توسط کودکان می تواند به کاهش احتمال ابتلا به کم خونی جایی که خون فاقد مقدار مناسب گلبول قرمز است، کمک کند.
بیشتر بخوانید:بیشتر بدانید درباره آنورگاسمی
انبه باعث افزایش وزن سالم در کودکان می شود
بچه ها به مقدار مناسب مواد مغذی و ویتامین برای افزایش وزن سالم نیاز دارند. اگر کودک وزن کافی پیدا نمی گیرد می توانید انبه را در رژیم غذایی وی بگنجانید. می توانید به طور مرتب به کودک انبه بدهید که علاوه بر داشتن طعم خوب، انبه به بچه ها در حفظ سلامت و سرحال بودن کمک می کند.
انبه هضم غذا را در کودکان تقویت می کند
انبه به عنوان منبع غنی از آنزیم های گوارشی شناخته شده است که به نوبه خود به تجزیه پروتئین ها کمک می کند این روند تقویت شده منجر به هضم بهتر کودکان می شود، همچنین به عنوان یک مزیت اضافی انبه باعث خنثی شدن اسیدیته یا سایر اختلالات گوارشی می شود که به طور معمول در کودکان اتفاق می افتد.
انبه خطر ابتلا به سرطان را در کودکان دفع می کند
بر اساس نتایج تحقیقات مشخص شده انبه سرشار از پکتین است فیبر غذایی که احتمال ابتلا به سرطان مرتبط با دستگاه گوارش را کاهش می دهد. قرار دادن انبه در برنامه رژیم غذایی منظم بچه ها ضروری می شود زیرا آنها را از بیماری های جدی مانند سرطان دور می کند.
انبه سیستم ایمنی کودکان را تقویت می کند
انبه منبع غنی از ویتامین A و C است، همچنین این میوه به عنوان منبع خوبی از انواع مختلف کاروتنوئیدها به حفظ سیستم ایمنی سالم بدن کمک می کند. خواص آنتی اکسیدانی آن به جلوگیری از حملات میکروبی کمک می کند، بنابراین به طور خودکار سیستم ایمنی بدن را به تدریج تقویت می کند.
در پایان
بیشتر کالری موجود در انبه از قند تامین می شود و به این میوه پتانسیل افزایش سطح قند خون را می دهد. این نگرانی خاصی برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود. با این وجود، انبه هنوز می تواند یک ماده غذایی سالم برای افرادی باشد که سعی در کنترل قند خون دارند.
انبه شاخص قند خون پایینی دارد و حاوی فیبر و آنتی اکسیدان است که به کاهش سطح قند خون کمک می کند. در صورت تمایل برای گنجاندن انبه در رژیم غذایی خود تمرین میانه روی در مصرف، نظارت بر اندازه خوردن و جفت کردن این میوه گرمسیری با مواد غذایی غنی از پروتئین تکنیک های ساده ای برای بهبود پاسخ قند خون است.
مترجم: الهه زارعی
این مطلب توسط تیم مترجمین مجله پزشکی دکتر سلام ترجمه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع و آدرس hiDoctor.ir مجاز است.