کار مهم کلر تنظیم تعادل الکترولیت است. کار ریه برای متفاوت کردن یون کلر با بیکربنات (۳Hco) در هنگام مبادل اکسیژن و دی اکسید کربن ارتباط دارد .علاوه بر سدیم، کلر به حفظ م تعادل کردن آب و فشار اسمتیک کمک میکند. همچنین کلر در تنظیم تعادل اسید و باز بسیار اهمیت دارد
فرآیندهای متابولیکی کلر:
جذب کلر به شکل غیرفعال و به دنبال انتقال فعال سدیم، تقریبا به طور کامل در روده انجام میگیرد. دفع کلر نیز به موازات دفع سدیم است.کلر حاصل از غذا یا مترشحه از معده سرانجام به گردش خون در روده وارد میشود و مقدار اضافی آن مانند سایر یونها، از طریق کلیهها دفع میگردد. همچنین همراه با سدیم در عرق و مقداری نیز با مدفوع دفع میشود.
وقتی pH خون سرخرگی از حالت طبیعی خود بالاتر رود، مشکلاتی را ایجاد میکند. این حالت ممکن است در اثر خوردن بیش از حد مواد قلیایی و یا کاهش شدید یون هیدروژن (مثلا از دستدادن مقدار زیادی HCl) به وجود آید و یک اختلال در اسید و باز مایعات بدن محسوب میشود و با نام آلکالوز شناخته میشود.آلکالوز وقتی به وجود میآید که pH خون سرخرگی بیشتر از ۴/۷ باشد.
در این شرایط ممکن است برای تصحیح آلکالوز متابولیک ناشی از بیماری، از کلر استفاده کنند. البته ممکن است بعد از تهوع، یا مصرف دیورتیکها و یا اتلاف معدی(ناشی از مکش معدی) استفاده از کلر ضرورت داشته باشد.
منابع کلر:
منبع اصلی کلر نمک طعام (کلرورسدیم) است که ۶۰ درصد آن را کلر تشکیل میدهد. بنابراین هر غذایی که به آن نمک اضافه شود منبع کلر خواهد بود. همچنین در مواد غذایی پر پروتئین مثل تخممرغ و گوشت کلر وجود دارد.حداقل نیاز تخمینی برای کلر در سنین مختلف، متفاوت است. مثلا در ۲ تا ۵ سالگی ۵۰۰ میلیگرم، در ۶ تا ۹ سالگی ۶۰۰ میلیگرم و در ۱۰ تا ۱۸ سالگی ۷۵۰ میلیگرم کلر نیاز است.
موارد افزایش کلر خون :
اسیدوز متابولیک ناشی از اسهال طولانی -آلکالوز تنفسی – تجویز بیش از حد بعضی از داروها – احتباس آب و نمک دیابت بی مزه و….
موارد کاهش : استفراغ طولانی یا ساکشن ترشحات معده -اسیدوز متابولیک – اسیدوز تنفسی مزمن – بیماری های کلیوی دفع کننده نمک -سوختگی ها و….
کمبود و مسمومیت کلر:
کمبود کلر به ندرت اتفاق میافتد مگر در اختلالات گوارشی مثل استفراغ، اسهال و مکش محتویات معده، همینطور در تعریق فراوان به ویژه در نوزادان، کودکان و ورزشکاران که آنها را در خطر قرار میدهد.سندرم کمبود کلر در کودکانی که شیرخشک محدود از کلر (chloride deficient formula) مصرف میکنند، دیده شده است. عوارض این سندرم، فقدان اشتها، اختلال در رشد، ضعف ماهیچهای، سستی و آلکالوز شدید متابولیک همراه با کاهش پتاسیم خون (هایپوکالمی) است