خواب منظم و کافی، تحرک و فعالیت بدنی، پرهیز از پرخوری، حفظ وزن ایده آل، مصرف نکردن سیگار و سایر مواد دخانی و همچنین الکل و از همه مهم تر داشتن یک رژیم غذایی سالم، کم کالری و کم چربی و اعتدال در مصرف نمک و قند در دوره قبل از سالمندی از جمله عوامل تاثیرگذار و مهم در تعیین سن فیزیولوژیک سالمندان محسوب میشود.
دکتر سوده رازقی جهرمی با اشاره به اینکه تعداد زیادی از سالمندانی که در بیمارستانها بستری میشوند، مبتلا به سوء تغذیه هستند، گفت: سوء تغذیه میتواند به عنوان یکی از عوامل زمینهساز بیماریهای مختلف مطرح شود و به علت عدم تشخیص و توجه به موقع به دنبال ایجاد بیماری، به عنوان یکی از عوارض آن بروز کند.
وی در ادامه با بیان اینکه ارزیابی وضع تغذیه به کاهش اثرات منفی سوء تغذیه کمک میکند، افزود: ترکیبی از دادههای تنسنجی، شاخصهای بیوشیمیایی و یافتههای بالینی از جمله شاخصههایی است که میتواند به ارزیابی وضع تغذیه کمک کند.
این عضو هیات علمی گروه طب سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تهران، یادآور شد: سوء تغذیه با افزایش مراجعه به پزشک و مراکز درمانی، تشدید علایم بیماریهای موجود، افزایش مدت بستری و همچنین افزایش احتمال ابتلا به عفونت همراه است و بر بار مالی تحمیل شده به فرد سالمند و سیستم بهداشتی نیز میافزاید.
رازقی جهرمی با بیان این مطلب که با افزایش سن، تغییرات فیزیولوژیک مختلفی در بدن رخ میدهد، تصریح کرد: این تغییرات در کنار کاهش فعالیت فیزیکی و افزایش شیوع بیماریها بر میزان نیاز به مواد مغذی، سوخت و ساز بدن و جذب و دفع مواد موثرند که منجر به تغییر نیاز افراد سالمند به انرژی و مواد مغذی مختلف میشود.
این دکترای تخصصی علوم تغذیه در پایان گفت: تغییرات فیزیولوژیک فرد سالمند را در معرض سوء تغذیه پروتئین و کمبود مواد مغذی از قبیل اسیدهای چرب طولانی زنجیره مانند امگا3، ویتامین D، منیزیم، کلسیم، فولیک اسید، B12، سلنیوم، روی و کروم قرار میدهد که باید توجه ویژهای به دریافت آن شود.