هویج یا گَزَر (زردک) گیاهی خوراکی و دوساله از خانواده چتریان است. هویج معمولاً به رنگ نارنجی یا سفید، یا مخلوطی از قرمز و سفید است و تازهٔ آن بافتی خشک و ترد دارد.
امروز در دکتر سلام قصد داریم شما رو با هویج و خواص آن آشنا کنیم
هویج یک سبزی ریشهدار است که میتوان آن را خام یا خردشده یا رندهشده در سالاد خورد و بیشتر در پخت سوپها و خورشها کاربرد دارد. بتاکاروتن، دوپاری از ویتامین آ، در هویج بهفراوانی یافت میشود و رنگ نارنجی خاصّ این سبزی نیز به همین خاطر است. بهعلاوه هویج منبعی غنی از فیبر خوراکی، آنتیاکسیدانها و موادّ معدنی بهشمار میرود. همانگونه که در تصویر دیده میشود، هویج میتواند بهطور مصنوعی در رنگهای گوناگونی به عمل بیاید. در افسانهها آمدهاست که این سبزی به انسان قدرت بینایی در شب میدهد. کمبود ویتامین آ باعث ضعف بینایی میشود؛ امّا با بازگرداندن این ویتامین به رژیم غذایی میتوان مشکل را برطرف کرد.
هویج در رنگهای مختلف
هویج دارای ویتامینهای آ و ب و ث، بتاکاروتن (مادهای که موجب نارنجی شدن آن میشود) و مواد معدنی مختلف است. هویج پخته بیشتر از هویج خام آنتی اکسیدان دارد. هویج پخته به صورت استعمال خارجی برای درد و خارش استعمال میشود. همچنین برای سوختگیها و آکنه بسیار مفید است.
خواص
مقدار مواد مغذی در 100 گرم هویج
انرژی 43 کالری پروتئین 1 گرم کربوهیدرات 10 گرم فیبر 3 گرم چربی 0 کلسترول 0 سدیم 35 میلی گرم کلسیم 27 میلی گرم آهن 1 میلی گرم ویتامین C 9 میلی گرم ویتامین A 28129 واحد بین المللی خواص هویج
هویج، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
هویج، مقدار کلسترول خون را پایین می آورد.
اگر هویج مصرف کنید، بینایی شما تقویت می شود و می توانید در شب بهتر ببینید.
اگر اسهال دارید، هویج مصرف کنید.
هویج بدن را از سرما محافظت می کند.
هویج، تصفیه و تمیز کردن کبد را با خارج کردن صفرا و چربی ها انجام می دهد و کلیه ها را تقویت می کند.
خوردن هویج برای تمیز کردن و استحکام دندان ها مفید است.
هویج دارای هورمونی است که مانند انسولین عمل می کند و قند خون را تنظیم می کند. لذا برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.
افراد زیادی هستند که برای محافظت پوست شان در برابر اشعه خورشید، هویج می خورند.اما شما مراقب باشید، زیرا هویج پوست تان را از سوختگی آفتاب محافظت نمی کند.