features_hero_hungry

با وجود فراوانی در تولید غذا هنوز خطراتی با کمبود ریز مغذی ها و ویتامین هاشما را تهدید می کند ، کمبود موادی نظیر آهن ، روی و سایر آنها باعث عوارض خطرناکی در بدن می شود

درباره گرسنگی و تبعات آن، همه كم وبیش می دانند، اما آن چه مهم تر است و کمتر درباره آن حرفی به میان می آید، گرسنگی سلولی است. ما بیشترمان خیال می كنیم اگر جثه درشتی داشته باشیم و اگر وزنمان با قدمان متناسب باشد، یعنی همه چیز تمام است در حالی که چنین طرز فکری کاملاً اشتباه است. چه بسا آدم هایی که سالم به نظر می رسند اما سال ها به خاطر یك كمبود تغذیه ای ساده با مشكلات بزرگی دست و پنجه نرم می کنند و جالب این که بسیاری از این افراد نیز از درآمد نسبتاً مناسبی برخوردارند. پس مشکل را باید در جای دیگری جستجو کرد.

حقیقت این است که غذا تنها یك وسیله برای رفع گرسنگی و تأمین احساس لذت نیست بلكه فلسفه غذا خوردن چیزی ورای این حرف ها است. غذا علاوه بر موارد یادشده، دارای تركیبات ارزشمندی است كه به آن ها مواد مغذی گفته می شود و هر روز باید مقدار مشخصی از هر یك از این مواد، وارد بدن شود.

این مواد مغذی به دو دسته تقسیم می شوند:

درشت مغذی ها (كربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها) و ریز مغذی ها (ویتامین ها و مواد معدنی) كه نباید صرفاً برای تأمین انرژی و رفع گرسنگی مصرف شوند، بلكه برای ساخت و ترمیم بافت ها و فعالیت صحیح ارگان های مختلف نیز مورد نیازند و كمبود هر یك از آن ها می تواند گرسنگی سلولی را به وجود آورد.

تا به امروز ۵۰ ماده مغذی ضروری شناخته شده است كه هر یك از آن ها باید هر روز به مقدار مشخصی به بدن برسند، اما نكته مهم این است كه برخی از آن ها می توانند در بدن ذخیره شوند. متأسفانه ما ایرانیان آن قدر بد غذا می خوریم كه این ذخایر نیز معمولاً کفایت نمی کنند و علایم كمبود ظاهر می شوند.

حالا لابد می پرسید کدام یک از انواع گرسنگی سلولی در میان ایرانیان شیوع بیشتری دارد؟ آمارها نشان می دهند که اولین و گسترده ترین گرسنگی سلولی، كمبود آهن است كه بیشتر بر اثر بدغذایی و عدم مصرف کافی گوشت قرمز، میوه و سبزیجات تازه در میان جوانان (و به خصوص دختران جوان) دیده می شود و جای تأسف است که این مشكل در كشوری دیده می شود كه از نظر تولید میوه و سبزیجات گوناگون و باكیفیت، بسیار توانا است.

دومین نوع شایع گرسنگی سلولی، کمبود یک ماده معدنی مهم به نام «روی» است كه در تقویت سیستم دفاعی بدن نقش دارد. كمبود ویتامین C به خصوص در خانم هایی كه بیشتر از غذاهای آماده و به اصطلاح فست فود استفاده می كنند، دیده می شود.

كمبود كلسیم نیز به دلیل هوای آلوده، عدم تحرك و کاهش مصرف لبنیات رو به گسترش است. كمبود ویتامین A هم به دلیل بی توجهی به مصرف میوه و سبزیجات تازه یکی از دیگر مشكلات تغذیه ای جامعه ما است.

علاوه بر این موارد، كمبود ریبوفلاوین و اسید فولیك كه در دسته ویتامین های گروه B جای می گیرد، روز به روز افراد جامعه را با مشكلات بیشتری روبه رو می كند. به همین دلیل است كه می بینیم بعضی ها جثه نسبتاً مناسبی دارند اما كارایی شان كم است و مدام با ضعف و سردرد و سرگیجه دست به گریبانند و از مشكلات فكری و جسمی گوناگونی رنج می برند.

یكی از كارآمدترین و مؤثرترین راه های موجود برای كم رنگ تر كردن این مشكل مهم است.