Blausen_0774_RootCanal

 برخی افراد از عصب کشی دندان و درد ان واهمه دارند غافل از اینکه اگر آن را انجام ندهند دردهای غصرقابل تحمل تری راباید تجربه کنند به سراغ دکتر علی مرسلی دندان‌پزشک رفته ایم تا سوالاتمان را با وی در میان بگذاریم.

اول اینکه مراجعین بدانند که درمان ریشه به هیچ وجه درمان وحشتناک و دردناکی که بین عامه مردم توصیف شده است نیست. درمان ریشه تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و قاعدتا حین درمان نباید شما دردی را احساس کنید.

دکتر علی مرسلی دندان‌پزشک، متخصص درمان ریشه نوشت: عصب کشی در نظر اغلب مراجعین ما کاری وحشتناک است. به نظر بیشتر مراجعین – مخصوصا کسانی که تا به حال عصب کشی برایشان انجام نشده است- این درمان، دردناک و ترسناک بوده و همیشه این سوال را از ما می‌پرسند که آیا می‌شود دندانشان را عصب کشی نکنند یا بدون عصب کشی آن را پر کنند. در مواقعی که دندان ظاهرا درد ندارد و به تشخیص دندانپزشک قرار است عصب کشی انجام شود این سوال بیشتر تکرار می‌شود.

اول اینکه مراجعین بدانند که درمان ریشه به هیچ وجه درمان وحشتناک و دردناکی که بین عامه مردم توصیف شده است نیست. درمان ریشه تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و قاعدتا حین درمان نباید شما دردی را احساس کنید. تکنولوژی‌ها و تکنیک‌های جدید هم امروزه به افزایش سرعت و کیفیت درمان‌های اندودونتیک (عصب کشی) کمک بسیار شایانی کرده‌اند.

اما برگردیم به سوالی که در ذهن بسیاری از مراجعین وجود دارد. جایگزین درمان کانال ریشه (عصب کشی) چیست؟
درمان ریشه (عصب کشی) فی الواقع فقط یک جایگزین دارد و آن هم کشیدن دندان است. به ندرت برخی همکاران بلافاصله برای بیمارانی که نمی‌خواهند عصب کشی کنند، درمان ایمپلنت را پیشنهاد می‌کنند. اما نکته‌ مهم این است که ایمپلنت درمان ناحیه بی‌دندانی است نه درمان جایگزین عصب کشی! معنی این جمله این است که شما دندان خود را با عصب کشی (زمانی که نیاز دارد) می‌توانید حفظ کنید و در غیر این صورت مجبور به کشیدن دندان خود هستید. بعد از کشیدن دندان خود با روش‌های مختلف (پروتز ثابت متکی بر پایه‌های دندانی، پروتز ثابت متکی بر ایمپلنت، پروتز متحرک) می‌توانید در مورد جای خالی دندان (‌ها) فکری بیاندیشید!

پس اگر بخواهیم نتیجه گیری کنیم در صورتی که شما کاندیدای درمان ریشه باشید، برای حفظ دندان شما غیر از عصب کشی جایگزین دیگری وجود ندارد. در ضمن ایمپلنت جز درمان‌های «جراحی» بوده و مخاطرات، دردسر‌ها و پیچیدگی‌های خود را برای بیمار و دندانپزشک دارد.
عصب کشی یک درمان تقریبا صفر و یک است؛ یعنی یک دندان یا نیاز به عصب کشی دارد و یا اصلا نیازی به آن ندارد. یا پالپ و کانال‌های دندانی با عفونت به دنبال پوسیدگی یا ضربه درگیر شده‌اند و یا این اتفاق روی نداده است. بنابراین عصب کشی قسمتی از دندان در دندان‌های بالغ افراد معنایی ندارد! در مورد دندان‌های چند ریشه هم درمان برای تمام ریشه‌ها صورت می‌گیرد. در مورد دندان‌های نابالغ (در کودکان و نوجوانان) قضیه البته ممکن است متفاوت باشد.

موارد نادری وجود دارد که دندانپزشک در مورد عصب کشی دندان شما مردد است. مثلا پوسیدگی خیلی نزدیک به پالپ (عصب) است و پرکردگی در نزدیک عصب یا آن طور که به شما گفته می‌شود روی عصب قرار می‌گیرد. در این موارد هم باز قضیه صفر و یک حاکم است. یعنی دندان شما عصب کشی نشده است و با کارهایی که دندانپزشک انجام داده است، از عصب کشی دندان شما پیشگیری شده است. این دندان‌ها ممکن است به همین درمان جواب بدهند یا بعد‌ها در آینده نیاز به عصب کشی پیدا کنند.

اگر عصب کشی برای دندانی که نیازمند درمان ریشه است انجام ندهید، غیر از کشیدن دندان، جایگزین دیگر عدم درمان است. درمان نکردن البته انتخاب خیلی خوبی نیست وقتی که بدانیم دندانی که نیاز به عصب کشی پیدا می‌کند، حتی اگر دردی نداشته باشد، با عفونت میکروارگانیسم‌ها درگیر شده است و این عفونت می‌تواند در استخوان فک ما اثرات خود را ظاهر کرده و آبسه، درد و حتی تورم ایجاد کند و حتی با گسترش به فضاهای صورت و گردن خطرناک ظاهر شده و حیات مارا هم تهدید کند!

مراجعین دندانپزشکی حق دارند در مورد درمان‌های دندانپزشکی و جایگزین‌های درمانی که دندانپزشکشان برایشان در نظر گرفته، سوالات خود را بپرسند و ابهاماتشان را برطرف کنند. در مورد درمان ریشه (عصب کشی) دندان اما تقریبا جایگزینی با دانش امروز وجود ندارد. بهتر است مراجعین با واقع بینی اطلاعات کافی را در مورد درمان ریشه کشسب کنند تا واقعا متوجه شوند که عصب کشی ترسناک نیست و نکته وحشتناکی که باعث شود از زیر آن در برویم وجود ندارد!