آیاتاکنون شده به بشقاب خود نگاه کنید و از خوتان سوال کنید پس غذای من کو؟ خیلی از مردم چنان تند تند غذا میخورند حتی مزه مواد غذایی را نمی فهمند. بنابر تحقیقات انجام شده در مجله آکادمی تغذیه و رژیمهای غذایی در ژانویه ۲۰۱۴، وقتی که شما یواش غذا میخورید این احتمال وجود دارد کالری کمتر از یک وعده غذایی دریافت کنید. چیزی که این مطالعه را منحصر به فرد میکنداین است که در آن افراد به دو گروه تقسیم شدهاند: افرادی با وزن طبیعی و افراد دارای اضافه وزن یا چاق، و سپس کالری مصرفی این افراد را با سرعت غذا خوردن انها مقایسه میکند. حدس میزنید نتیجه این مطالعه چه بود؟ هر دو گروه زمانی که به آرامی غذا میخوردند کالری کمتری دریافت کردهند، اما برای گروه دارای وزن طبیعی این تفاوت در میزان کالری بیشتر و محسوستر بود. مطالعات دیگر نشان داده است که افرادی با وزن طبیعی هر لقمه را به تعداد دفعات بیشتری نسبت به افراد دارای اضافه وزن میجوند.
ممکن است بپرسید که چگونه غذا خوردن آهسته از پرخوری جلوگیری میکند. خوردن بیش از حد سریع باعث میشود فرآیند سیگنالینگ طبیعی بدن که شامل ترشح هورمونها و ارتباط بین معده و مغز شما میشود دچار اختلال شود. گرلین، یا “هورمون گرسنگی” در معده شما تولید شده و بر مراکز لذت مغز شما اثر میگذارد،و باعث میشود شما به خاطر چشیدن طعمهای خوشمزه بیشتر غذا بخورید. اما در بدن ما هورمون دیگری به نام لپتین نیز ترشح میشود، که گرسنگی را سرکوب کرده و مانع از پرخوری میشود. حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد تا مغز شما به بدن اعلام سیری کند. اگر شما سریع غذا بخورید، این پیام زمانی به بدن شما خواهد رسید که خیلی بیشتر از آنچه لازم بوده غذا خوردهاید.
هضم غذا در دهان ما آغاز میشود و ما با جویدن مواد غذایی را تکه تکه میکنیم تا رودههای ما راحتتر مواد مغذی را جذب کنند. جویدن سریع بدن شما را از جذب مواد مغذی محروم میسازد. به این فکر هستید که هر لقمه را باید چند بار بجوید؟ اکثر مطالعات نشان میدهند تعداد ۳۰ تا ۴۰ بار جویدن هر لقمه برای جذب مواد مغذی ضروری است.
با آهسته غذا خوردن و بیشتر جویدن هر لقمه، شما هوشیاری بیشتری نسبت به طعم غذا و مقدار غذای مورد نیاز خود خواهید داشت. در این صورت غذا خوردن تجربهای لذتبخش خواهد بود، نه فقط پر کردن غذا در معده. آهسته غذا خوردن علاوه بر کمک به کنترل وزن و بهبود گوارش شما، دارای مزایای زیر است:
بهبود طعم غذا: آهسته غذا خوردن باعث میشود شما بیشتر طعم، بافت و بوی مواد غذایی را احساس کنید. جالب است بدانید هرچه به آخر غذای خود نزدیک شوید طعم آن را بیشتر احساس خواهید کرد.
انتخابهای غذایی بهتر: هنگامی که شما طعم غذای خود را به خوبی میچشید، دوست دارید هر لقمه طعمی جالب داشته باشد. این طعمها را در غذاهای طبیعی خواهید یافت و غذاهای فراوری شده چنین طعمی نخواهند داشت. ما غذاهای فرآوری شده را سریعتر میجویم زیرا این غذاها بعد از چند لقمه طعم خود را از دست میدهند و از این رو باعث میشوند شما بیشتر غذا بخورید.
بهبود روابط اجتماعی: غذا خوردن باید لذت بخش و آرامش بخش بوده و راهی برای ارتباط مردم با یکدیگر باشد. طولانیتر کردن وعدههای غذایی به معنای صرف زمان بیشتری در کنار یکدیگر است.
هرگز احساس سنگینی نخواهید کرد: هنگامی که شما به مغز خود زمانی میدهید تا بتواند به بدن اعلام سیری کند، قبل از زیادهروی از غذا خوردن دست میکشید و دیگر هرگز بعد از صرف غذا در معده خود احساس ناراحتیو سنگینی نخواهید کرد. این امر باعث میشود شادتر و سالمتر زندگی کنید.
چگونه آهسته غذا خوردن را تبدیل به یک عادت کنیم؟
آب خوردن: حین صرف غذا جرعههای کوچکی از آب بنوشید، نه تنها به آهستهتر غذا خوردن شما کمک خواهد کرد بلکه سریعتر احساس سیری میکنید.
قبل از بارگیری مجدد لقمه قبل را فرو دهید: قبل از این که لقمه قبلی خود را به خوبی نجویده و فرو ندادهاید قاشق خود را پر نکنید.
قاشق خود را پایین بگذارید: وقتی توانستید به مرحله بالا عمل کنید، گام دیگری را اضافه کنید و میان دو لقمه قاشق خود را پایین بگذارید.
فیبر زیادی مصرف کنید: غذاهای دارای فیبر بالا نه تنها شما را بیشتر سیر میکنند، بلکه باید زمان بیشتری را صرف جویدن آنها کنید.
لقمههای کوچکتری بردارید: لقمههای کوچکتر زمان بیشتری برای تعامل میان مغز و معده شما فراهم میکنند. هرگز قبل از این که احساس سیری کنید دست از غذا خوردن نکشید، اما در عوض آهستهتر غذا بخورید.
غذای خود را قسمت بندی کنید: در بسیاری از کشورهای اروپایی وعدههای غذایی در قسمتهای مختلفی مانند پیش غذا، غذای اصلی و دسر سرو میشود. وقتی بدانید این تمام غذای شما نیست و همچنان قسمتی از غذا باقی مانده است کمتر غذا میخورید.
فقط به یاد داشته باشید: شما در حال تلاش برای شروع یک تغییر هستید، بنابراین در ابتدای کار خیلی به خود سخت نگیرید تا بتوانید این عادت را در زندگی روزمره خود حفظ کنید!