در این بخش سعی بر این است که شما را با برخی از واقعیتهای نا درست و حقایقی در باره استفاده کربوهیدرات آشنا کنیم. ابتدا، اجازه دهید با رژیمهای غذایی با کربوهیدرات بالا آغاز کنیم. رژیمهای غذایی با کربوهیدرات بالا برای اشخاصی که اهل ورزشهای شدید هستند و برای انجام این ورزشها به انرژی زیادی نیاز دارند مفید است. بیشتر وقتها این رژیمها “بارگذاری کربوهیدرات” معروفند و توسط یک مربی یا متخصص تغذیه به ورزشکاران پیشنهاد میشوند. در برخی موارد نادر، برای حصول اطمینان از دریافن انرژی کافی در بیمارانی که نباید از وعدههای غذایی چرب و دارای پروتئین بالا مصرف کنند نیز از رژیمهای غذایی با کربوهیدرات بالا استفاده میشود.
در مقابل، رژیم غذایی کم کربوهیدرات اغلب برای افرادی تجویز میشود که دیابت داشته و یا خواهان کم کردن وزن هستند. با کم کردن میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی یک فرد، شخص قاعدتا شاهد کاهش وزن سریع خود خواهد بود. این کاهش وزن بنا به عوامل مختلفی اتفاق میافتد، از جمله این که میزان کربوهیدرات مصرفی شخص قبل از شروع رژیم غذایی جدید از میزان نرمال بیشتر بوده است. علاوهبر این، وقتی شخصی برای کاهش کربوهیدرات رژیم غذایی روزانه خود تلاش میکند معمولا استفاده از غذاهای فرآوری شده در رژیم غذایی او کاهش یافته و در عوض مواد غذایی تازه و سالم جایگزین آنها میشوند که این امر نیز طبیعتا موجب کاهش وزن میشود.
مشکل اینجاست که برخی افراد برای کاهش وزن سریع کربوهیدرات مصرفی خود را به اندازهای کاهش میدهند که موجب میشود بدن آنها از چربی به عنوان منبع انرژی خود استفاده کند. گرچه ممکن است این امر مفید به نظر برسد، قرار گرفتن بدن در چنین وضعیتی به مدت طولانی موجب وارد آمدن فشاری جدی به کلیهها شده و مشکلاتی جدی در سلامت شخص ایجاد میکند. به علاوه، وقتی یک گروه از مواد غذایی رابه طور کامل از برنامه غذایی روزانه خود کنار میگذارید، مجبور خواهید شد برنامه خود را با مواد غذایی دیگر پر کنید. در اغلب موارد افراد برای کاهش کربوهیدرات به اشتباه مواد غذایی پر چرب و با پروتئین بالا را در رژیم غذایی خود میگنجانند. برای مثال، صبحانهای که قبلا شامل کربوهیدرات بوده را با تخم مرغ یا گوشت جایگزین میکنند که خود باعث افزایش کلسترول خون و تصلب شریان خواهد شد.
اما در نهایت چکار باید کرد؟ با داشتن چنین اطلاعاتی آیا رژیم غذایی کم کربوهیدرات برای ما بهتر است یا رژیم غذایی با کربوهیدرات بالا؟ پیشنهاد من به عنوان یک متخصص تغذیه استفاده از معیارهای توصیه شده توسط نهادهای پزشکی است که بیان میکند رژیم غذایی افراد بزرگسال باید از ۴۵ تا ۶۵ درصد کربوهیدرات، ۱۰ تا ۳۵ درصد پروتئین و ۲۰ تا ۳۵ درصد چربی تشکیل شده باشد. اگر در رژیم غذایی خود کربوهیدراتهای مناسبی انتخاب کرده و تعادل را رعایت کنید، نیاز نیست بیش از حد در مورد کربوهیدرات مصرفی خود نگران باشید.