postnataldepression

این عارضه تقریبا برای همه خانم های باردار اتفاق می افتد و ممکن است موجب اختلالات خلقی و روحی روانی در وی شود مهم شدت آن است و اگر این امر از حد مجاز افزایش یابد ممکن است پیامدهای بسیار منفی و جبران ناپذیری بهمراه داشته باشد.

آناهیتا کاشمری توضیح داد: افسردگی‌های عمیق که پس از زایمان در برخی زنان به وجود می‌آید باعث می‌شود فرد با یک‌سری تفکرات و توهمات گناه‌آلود درباره خود، شروع به ایجاد صدمه به خود یا فرزند خود ‌کند. این افراد در مقابل خود یا کودکانشان احساس گناه نابخشودنی دارند و متناسب با آن خود یا دیگری را مجازات می‌کنند.

وی ادامه داد: برخی‌ از بیماران نیز یک احساس کاملا منفی نسبت به خود، محیط، افراد و آینده دارند که با از دست دادن امید هیچ هدفی برای ادامه زندگی ندارند و ممکن است اقدام به خودکشی کنند. این افراد احساساتی از قبیل زیادی بودن، زجر کشیدن و به وجود آوردن یک موجود اضافی را دارند که با خودکشی می‌خواهند به زندگی خود یا فرزند خود خاتمه دهند.

این کارشناس ارشد روان‌شناسی تصریح کرد: افسردگی‌های عمیق که در علم روان‌شناسی «ماژور» خوانده می‌شوند، افراد را بی‌حوصله می‌کنند به عبارت دیگر تا زمانی که این افراد به سراغ درمان نروند خطری ندارند و تنها بی‌حوصله می‌شوند و به خود یا کودک خود توجهی نشان نمی‌دهند.

نقش همسر در بهبود افسردگی

وی در خصوص نقش شوهران در درمان افسردگی پس از زایمان زنان خاطرنشان کرد: شوهران می‌توانند با رسیدگی، محبت و نوازش بیشتر به درمان سریع بیماری کمک کنند.

کاشمری با اعتقاد بر اینکه زایمان برای زن یک نوع شگفتی است، اظهار کرد: زنان 9 ماه تمام منتظر به دنیا آمدن فرزند خود هستند و زایمان را یک فرآیند آسمانی می‌دانند و به همین دلیل نیاز به توجه بیشتری از سوی همسر خود دارند و نباید دچار کمبود توجه شوند.

وی با بیان اینکه افسردگی پس از زایمان در زنانی که ناخواسته باردار شده‌اند، بسیار شدیدتر است، گفت: همچنین زنانی که همسرشان را در حین بارداری از دست داده‌اند یا زنانی که در سنین بالا باردار شده‌اند بیشتر در خطر ابتلا به افسردگی‌های شدید قرار می‌گیرند.

علل افسردگی پس از زایمان

این کارشناس ارشد روان‌شناسی با بیان اینکه افسردگی پس از زایمان به دو علت فیزیولوژی و روان‌شناختی در زنان ایجاد می‌شود، افزود: علت فیزیولوژی آن به هم خوردن هورمون‌های زنانگی است که در جهت حفظ یک موجود خارجی در بدن بوجود می‌آید؛ در زمان بارداری هورمون‌هایی ترشح می‌شوند که در داخل رحم شرایطی را ایجاد می‌کنند تا جنین در شرایط امنی باشد، پروژسترون و استروژن در مقدارهای متفاوتی ترشح می‌شود.

کاشمری با بیان اینکه بعد از زایمان نسبت ترشح هورمون‌ها به هم می‌خورد و به وضعیت اولیه یعنی قبل از بارداری باز می‌گردد، خاطرنشان کرد: بعد از زایمان ترشح سروتونین در بدن کاهش یافته، همچنین جذب و بازجذب هورمون‌ها در بدن به دلیل مکانیزم شیردهی تغییر می‌کند که تمام این عوامل مجموعا فرد را به طور موقت به سمت افسردگی می‌برد.

شیردهی باعث بهبود افسردگی می‌شود

وی با تاکید بر اینکه این افسردگی بسیار موقت است و بدون نیاز به دارو می‌توان جلوی پیشروی آن را گرفت، تصریح کرد: در تحقیقات اخیر ثابت شده شیردادن به نوزاد روند درمان را تسریع بخشیده و باعث می‌شود سروتونین سریع‌تر تولید شود.

این روان‌شناس در خصوص علل روان‌شناختی این بیماری گفت: بارداری‌های ناخواسته، فرزندداری، کمبود مهر و محبت از طرف اطرافیان، در برخی موارد جنسیت فرزند، در بعضی زنان لطمه خوردن به زیبایی شخص و در برخی به دلیل آسیب به سلامتی جسمی زنان، این افسردگی‌ها ایجاد می‌شود.

علائم افسردگی پس از زایمان

کاشمری، کاهش میل جنسی، کاهش شادمانی، خلق تنگ، بی‌توجهی نسبت به فرزند خود، تغییرات خواب و کم‌اشتهایی را از علایم این افسردگی برشمرد و تصریح کرد: مشکلات روان‌شناختی بسیار دردسرساز است و بدن دیرتر به درمان پاسخ می‌دهد و حتما باید پروسه درمان طی شود.

وی با بیان اینکه اگر علل این افسردگی فیزیولوژی باشد فرد بعد از چند ماه و تقریبا خود به خود درمان می‌شود، خاطرنشان کرد: اما اگر علل بروز افسردگی پس از زایمان روان‌شناختی باشد ممکن است حتی تا چندسال این افسردگی ادامه پیدا کند، اگر بیمار کمک و رسیدگی به موقع دریافت کند باید 6 ماه و حداکثر تا یک سال درمان شود.

این روان‌شناس با بیان اینکه تغذیه در درمان و پیشگیری این بیماری بسیار موثر است، افزود: مصرف لبنیات، سبزیجات و میوه‌های تازه بسیار مفید است، همچنین ورزش کردن، گوش کردن به موسیقی و نور درمانی در درمان این افسردگی کمک‌های زیادی می‌کند.