مشاوره قبل از اقدام به ازدواج طبق آخرین قوانین مصوبه امری ضروری و مهم و قبل تامل است که هم از طلاق و هم از پیامدهای مهم اختلافات بین زوجین پیشگیری کرد.
دکتر رشیدیان در نشست آموزشی مشورتی ازدواج و سلامت جوانان با بیان اینکه یکی از جلسات مهمی که وزارت بهداشت پیگیری میکند ازدواج، فرزندآوری و زندگی سالم است، گفت: سلامت زندگی خانوادگی از جنبههای مختلف اولویت حوزه بهداشت و درمان در کشور بوده و برخی از سیاستهای ما در این زمینه باید اصلاح شود. البته نباید از برخی مسائل غافل شویم. مثلا اگر به سمت موضوع سلامت خانواده میرویم نباید بحث بیماری مادران را فراموش کنیم، زیرا با یک کم توجهی کوچک ممکن است یک خانواده دچار مشکلی شود که در دراز مدت هم رفع نشود.
رشیدیان با بیان اینکه نکته مهم در مورد دغدغه ما در بحث فرزندآوری بحث پیری جمعیت است، اظهار کرد: اولا این چالش فقط منحصر به کشور ما نیست، دوما اینکه در بسیاری از کشورها مثل نروژ توانستهاند با حمایت خانوادهها و فرزندان این بحث را پیش برده و چالشی در زمینه رشد جمعیت نداشته باشند. بنابراین اگر سیاستهای درست را از نظر اقتصادی و سلامت خانواده اعمال کنیم میتوان مسئله رشد جمعیت را نیز به خوبی حل کرد.
وی در ادامه گفت: یک چالش ما در کشور دیر شدن سن ازدواج است، به این صورت که سن ازدواج به تدریج در حال افزایش است و این نگران کننده است. دومین چالش ما این است که ازدواج صورت میگیرد اما فرزندآوری به تاخیر میافتد. در مورد افزایش سن ازدواج باید یک نگاه ساختاری داشته باشیم. در حال حاضر جوانان ازدواج را متاخر تمام اقدامات زندگیشان قرار میدهند برای مثال بحث سربازی در این زمینه یک مسئله جدی در ازدواج است. یعنی افراد میگویند تا سربازی نروند آمادگی ورود به ازدواج را ندارند که البته درست هم هست و هرچه بحثی مثل سربازی به تعویق بیافتد ازدواج نیز به تعویق خواهد افتاد که باید این مسئله تسهیل شود.
رشیدیان ضمن انتقاد از ادبیاتی که اخیرا با عنوان طلاق عاطفی در کشور رواج یافته، اظهار کرد: باید فکر کنیم آماری که در زمینه طلاق عاطفی ذکر میکنیم چه تاثیری روی جوانی که ازدواج نکرده، دارد. این آمارها نباید به صورت مداوم در جامعه بیان شوند. بلکه باید با کار تخصصی و برای حل مشکل آنها را اعلام کرد.
وی در مورد بحث فرزندآوری اظهار کرد: در جامعه امروز بزرگ کردن بچه را بسیار سخت کردیم. در حال حاضر فضای خانهها را کوچک کردیم با این سیاست که کوچک سازی مسکن باعث ارزان شدن آن میشود؛ در صورتی که مسکن ارزانتر نشده و لوکستر شدهاند. در این زمینه محیط کوچه و خیابان نیز نمیتواند مانند گذشته برای کودکان مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین ما انتظارات زیادی داریم اما امکانات کم داریم. اگر میخواهیم بحث فرزندآوری را داشته باشیم باید به این مسائل فکر کنیم.
اجباری مشاوره قبل از ازدواج به شرط تاثیر
رشیدیان با تاکید بر اینکه غربالگری در هر زمینهای باید موثر واقع شود گفت: در مورد مشاوره قبل از ازدواج ما ادبیاتی تحت عنوان غربالگری داریم. مثلا کسی که در گروه سنی فلان است دو سال یکبار باید غربالگری شود. ما فکر میکنیم غربالگری فی نفسه خوب است در صورتی که این طور نیست و بسیاری از غربالگریها موثر واقع نمیشوند. مثلا غربالگری سرطان دهانه رحم اگر به موقع باشد میتواند موثر شود. بحث مشاوره قبل از ازدواج هم اگر بخواهد برای همه افراد در آستانه ازدواج رخ دهد، غربالگری است که این موضوع هم ازدواج را گران کرده و هم آن را سخت میکند. بنابراین اگر میخواهیم به سمت غربالگری برای همه افراد قبل از ازدواج برویم این موضوع باید تاثیر خود را نشان دهد و باید مطالعه روی آن صورت گرفته تا تاثیر آن محرز شود.