index.jpg76876868

با یادگیری مهرات های بیشتر ذهنتان را پرورش دهید و خلاقیت خود را بالاببرید تا کمتر دچار اشتباه و خطا شوید.

دکتر مژگان سعیدی با بیان اینکه تفکر نقادانه یکی از مهم‌ترین مهارت‌های زندگی است که باید از همان دوران کودکی آموزش داده شود، اظهار کرد: در این مهارت فرد به ارزیابی تفکرات خود می‌پردازد.

وی ابزار اصلی در کسب این مهارت را پرسشگری بسیار دانست و اظهار کرد: با پرسشگری زیاد می‌توان به ارزیابی درست اطلاعات و داده‌ها پرداخت و در نتیجه نسبت به صحت یا عدم صحت آنها آگاه شد و تصمیم درست گرفته شود.

سعیدی بزرگترین اشتباه آموزشی والدین به فرزندانشان را جمله “به حرف بزرگترت گوش کن” عنوان کرد و افزود: متاسفانه آموزش این نوع تفکر موجب بوجود آمدن بسیاری از مشکلات در زندگی آینده کودکان شده و می‌شود.

وی تصریح کرد: کار درست‌تر این است که به کودکان آموزش داده شود، به بزرگتر‌های خود احترام بگذارند و در کنار آن هر حرفی را بدون تفکر و مشورت نپذیرند.

این روانشناس در ادامه به بخشی از علل طلاق اشاره و تصریح کرد: در برخی مراجعات افرادی در آستانه طلاق قرار دارند که بدون اینکه خود در رابطه با خوب یا بد طرف مقابل فکر کرده و تصمیم‌گیری کنند، تنها بر اساس نظر و خواست خانواده تن به ازدواج داده‌اند.

سعیدی در ادامه بر اساس مطالعات انجام شده به معرفی برخی از شاخص‌های تفکر نقادانه پرداخت و تصریح کرد: در تفکر نقادانه فرد باید مستقل فکر کند و دراین نوع تفکر صفر و صد وجود ندارد و موضوعات‌ یا شخصیت‌های خاکستری و نه مطلقا سفید یا سیاه نیز وجود دارند.

این مدرس دانشگاه رازی اظهار کرد: در این نوع تفکر، درک دیگران تمرین می‌شود و از آنجا که می‌فهمند احساسشان واکنشی آنی به یک موضوع است، در نتیجه در مواردی از جمله خشم، کنترل بهتری بر روی احساسشان دارند.

سعیدی همچنین صداقت، عدم ترس از فکر کردن به موضوعات مختلف، جست و جوی علت‌ها و دلایل و عدم ساده‌نگری به موضوعات را از دیگر شاخص‌های این نوع تفکر عنوان کرد.

وی تصریح کرد: برای کسب این مهارت باید درهمه حال پرسش‌گری را از خودمان داشته باشیم، به نحوی‌که مشخص کنیم هدفمان از زندگی چیست. منبع اطلاعات‌مان چیست و … .

این روانشناس با بیان اینکه با کسب مهارت تفکر نقادانه می‌توان خود را در موقعیت دیگران قرار داد و رفتارهای آنها را تا حد زیادی درک کرد، افزود: داشتن این نوع تفکر همچنین موجب تقویت آینده‌نگری در افراد می‌شود، زیرا با پرسش از خود در خصوص آینده کارهایی که می‌خواهیم انجام بدهیم، قطعا آینده نگری مناسبی راجع به موضوعات خواهیم داشت.

سعیدی در پایان خود مراقبتی را محصول و خروجی اصلی تفکر نقادانه عنوان کرد و افزود: داشتن این نوع تفکر در زندگی موجب کاهش اشتباهات شده وبه اصطلاح عامیانه مانع از آن می‌شود که انسان گول بخورد و به او در گرفتن تصمیم‌های درست کمک زیادی می‌کند.