مکانیسم های بیولوژیکی دخیل در ابتلا به دیابت نوع 2 چیست؟ یک مطالعه اخیر از محققان کالج پزشکی ویل کورنل نشان می دهد که علت ممکن است کمبود ویتامین A، باشد
براساس نتایج مطالعه ی جدیدی که در مجله ی Biological Chemistryمنتشر شده است، کمبود ویتامینAمی تواند یک محرک بالقوه برای ابتلا به دیابت نوع2 باشد. محققان کالج پزشکی Weill Cornellدر نیویورک معتقدند این یافته ها می تواند به ابداع درمانهای جدید برای این بیماری کمک کند.
فقدان ویتامین A(ویتامینA درانواع میوه ها، سبزیجات- گوشت و محصولات لبنی یافت می شود) می تواند در ابتلا به دیابت نوع2 دخیل باشد.
از مشخصات دیابت نوع2، مقاومت به انسولین است در این بیماری سلولهای بتا در لوزالمعده دارای عملکرد موثری نیستند.
به گفته ی دکتر Gudasمدیر بخش داروشناسی در ویل کورنل، ویتامین Aدر افزایش فعالیت سلولهای بتا نقش دارد و این بدان معنا است که کمبود ویتامین Aممکن است در ابتلا به دیابت نوع2 موثر باشد.
دو نوع ویتامین Aوجود دارد: ویتامینA کاربردی که retinolنام دارد و در گوشت، ماکیان، ماهی ها و محصولات لبنی یافت می شود و پیش ساز ویتامین Aیا بتاکاروتن که در میوه جات و سبزیجات یافت می شود. ویتامین Aدر رشد سلولها و کمک به سیستم ایمنی وبینایی نقش دارد.
در مطالعات پیشین مشخص گردید که در طی تکامل جنینی، ویتامینA کلید تولید سلولهای بتا در پانکراس است، اما دکتر Gudasو همکارانش می گویند هنوز مشخص نیست که ویتامینAچنین نقشی را در بزرگسالان بازی نکند.
در آزمایشات بروی موشهای بالغ مشخص گردید حذف ویتامینA از رژیم غذایی موشها منجر به از دست رفتن سلولهای بتا می گردد.
برای درک بهتر این موضوع تیم دکتر Gudasبه بررسی تشکیل سلولهای بتا در دو گروه از موشهای بالغ پرداختند: یک گروه از موشها با دستکاری ژنتیکی قادر به ذخیره ی ویتامین Aاز رژیم غذایی خود نبودند در حالیکه گروه دوم قادر به ذخیره ی این ویتامین از منابع غذایی بودند (موشهای طبیعی).
محققان دریافتند که سلولهای بتا در موشهای گروه اول از بین می روند و موش قادر به تولید انسولین نخواهد بود.
علاوه بر این با حذف ویتامین Aرا از رژیم غذایی موشهای طبیعی مقادیر قابل توجهی از سلولهای بتا در موشها از دست می روند و نتیجه ی آن کاهش تولید انسولین و افزایش مقدار قندخون است که از عوامل کلیدی ابتلا به دیابت نوع2 می باشد. هنگامیکه محققان مجدداٌ ویتامینA را به رژیم غذایی این جوندگان افزودند تولید سلولهای بتا افزایش یافته و تولید انسولین بالا رفت به این ترتیب مقدار قندخون به حالت طبیعی بازگشت.
محققان می گویند: این یافته ها نشان می دهد کمبود ویتامین Aممکن است در ابتلا به دیابت نوع2 نقش داشته باشد.
سوال مهمی که در این ارتباط پیش می آید اینست که چگونه حذف ویتامین Aموجب مرگ سلولهای بتا می گردد؟ سلولهای بتا در پانکراس نسبت به حذف ویتامین Aاز رژیم غذایی بسیار حساس می باشند این موضوع قبل از این ناشناخته بود. دکتر Gudasمی گوید: مطالعه ی ما زمینه ی مطالعات بالینی بیشتر را در مورد کمبود ویتامین Aو چگونگی تأثیر آن بر سلولهای بتا فراهم نمود.
دانشمندان می گویند: این یافته ها همچنین نشان می دهد مصرف مکمل های ویتامین A(فرم مصنوعی ویتامین A) دارای پتانسیل معکوس کردن دیابت نوع2 است موضوعی که قرار است در تحقیقات بعدی مورد بررسی قرار گیرد.
در ماه نوامبر سال گذشته (2014) گزارشی در مجله ی Medical News Todayمنتشر شد که نشان می داد وراپامیل دارویی که معمولاٌ برای درمان فشارخون و ضربان قلب نامنظم و سردرد میگرنی تجویز می شود دارای پتانسیل معکوس نمودن دیابت است.
منبع : diabetestma.org