معمولا به کسانیکه دچار بیماریهای قلبي هستند توصيه ميشود از روغنهای مايع استفاده کنند. آيا بکار بردن روغنهاي سرخکردني که شامل روغن پالم هستند، براي این بیماران ضرر ندارد؟ در جواب باید بگوئیم نه! تقریبا 50 درصد روغن پالم از اسيد پالميتيک يا اسيدهاي چرب اشباع درست شده و اين يعني 50 درصد باقيمانده پالم، حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع است، بنابراين پالم نوعي روغن نيمهجامد است و خطرهاي آن از روغنهاي جامد يا حيواني کمتر. از طرف ديگر، وجود اسيدهاي چرب اشباع در روغن پالم باعث افزايش مقاومت آن در برابر حرارت و اکسيداسيون ميشود و از اين رو، در توليد روغنهاي سرخکردني از آن استفاده ميكنند. بهطور کلي، نميتوانيم کل چربيهاي مصرفي را از رژيم غذايي هيچ فردي حذف کنيم؛ يعني حتي افراد مبتلا به ناراحتيهاي قلبي هم ميتوانند حدود 15 درصد از نياز روزانه خود را از طريق مصرف چربيها تامين کنند. اما به آنها توصيه ميشود چربي مورد نياز بدن خود را با مصرف روغنهاي سالمتر مانند زيتون و کانولا يا کنجد تامين کنند و مجاز بودن مصرف روغن مايع براي آنها به معناي گنجاندن غذاهاي چرب و سرخکرده در رژيم غذاييشان نيست.
لزوم تنوع در مصرف روغنها نکته ديگري است که بايد به آن توجه کرد. بهتر است هنگام خريد روغن براي مصارف خانگي، هر بار نوع جديدي را خريداري کنيد؛ مثلا اگر اين ماه براي سالاد روغن زيتون را انتخاب كردهايد، ماه بعد روغن هسته انگور بخريد يا اگر اين ماه از روغن سرخکردني آفتابگردان استفاده ميکنيد، ماه بعد روغن سرخکردني کلزا را در برنامه غذاييتان داشته باشيد. بهطور کلي، بايد تنوع موادغذايي و چربيها را در برنامه غذايي خود داشته باشيم و از آنجا که روغنها داراي اسيدهاي چرب متفاوتي هستند، خريد انواع مختلفي از آنها باعث دريافت انواع متفاوتي از اين اسيدهاي چرب در بدن و حفظ سلامت ميشود.
نکته آخري که ميخواهم به آن اشاره کنم، درباره کيکهاست. اگر دقت کرده باشيد، روي بستهبندي پودر کيکها تاکيد شده است که قبل از پخت حدود سهچهارم يا يک ليوان روغن مايع به آن اضافه شود. اگر قرار است کيک يا هر ماده غذايي ديگر در فر يا روي اجاق گاز بيشتر از 200 درجه سانتيگراد حرارت ببيند، بايد از روغنهاي مقاوم در برابر حرارت مانند روغنهاي سرخکردني براي طبخ آنها استفاده کنيد. در غير اينصورت، احتمال تشکيل مادهاي سرطانزا در آن وجود خواهد داشت.
منبع : hwww.salamatiran.com