با عرض سلام به تمامي خوانندگان مهربان و همراه مجله پزشكي دكتر سلام
حتما شما هم شبهايي را در زندگي تجربه كرده ايد كه عليرغم خستگي فراوان و هنگامي كه گمان مي كرديد از فرط خستگي به خوابي أرام و راحت مي رويد نتوانسته اید بخوابيد و تا صبح روي تخت منتظر خوابي خوب ، خسته و درمانده به انتظار نشسته ايد.
بي خوابي يكي از رايج ترين مشكلات قرن معا صربوده و بسياري از ما آن را بارها تجربه نموده ايم.
در اين مقاله در نظر داريم ضمن ارائه تعريف علمي بي خوابي و علل إيجاد ان به بررسي داروهايي كه بدون نياز به نسخه پزشك مي توانيم از انها در درمان موقت بي خوابي بهره ببريم بپردازيم.
بی خوابی چیست؟
بي خوابي يكي از دلائل اصلي افراد براي مراجعه به پزشك مي باشد. بي خوابي معمولا بيماري نيست و غالبا يكي از نشانه هاي وجود مشكلات زير مي باشد:
– استرس
-اضطراب
-درد
-مشكلات تنفسي
– عوارض جانبي داروها
– افسردگي
در اكثر اوقات افراد به علت استرس فراوان و يا اضطراب بي خوابي را تجربه مي كنند. در اين گونه مواقع داروهاي خواب آوري كه نياز به نسخه پزشك ندارند مي توانند راه حلي براي درمان بي خوابي ناشئ از اضطراب و استرس بوده و به شخص كمك كنند كه خواب راحتي را عليرغم وجود استرس و اضطراب داشته باشد.
بايد به خاطر داشته باشيم كه داروهاي خواب آور را حدود ٣٠-١٥ دقيقه قبل از رفتن به رختخواب استفاده كنيم و بعد از مصرف اين نوع داروها از رانندگي و يا كار با وسايلي كه نياز به تمركز دارند اجتناب نماييم.
آنتی هیستامین ها:
انتي هيستامين ها در واقع داروهايي هستند كه براي جلوگيري از الرژي تجويز مي شوند .از انجايي كه يكي از عوارض جانبي انتي هيستامين ها إيجاد خواب الودگي است در مواردي كه شخصي به علت وجود استرس و اضطراب قادر به خواب نمي باشد از اين دسته داروها به طور موقت براي درمان استفاده مي شود.
دو دسته مهم از انتي هيستامين هايي كه براي كمك به بي خوابي استفاده مي شوند عبارتند از :
– diphenhydramine (ديفن هيدرامين) كه با نامهاي تجاري زير در بازار به فروش مي رسد:
Nighttime sleep aid,Nitelite,Nytol, Unisom sleepgels
-doxilamine(دوكسي لامين) كه با نامهاي تجاري زير در بازار به فروش مي رسد:
Nytol maximum strength , Unisom Nighttime Sleep Aid
عوارض جانبي:
گيجي، خشكي دهان، يبوست تاري ديد و به علت تأثير اين گروه از داروها روي سيستم عصبي ممكن است مصرف اين گونه داروها در افراد سالمند موجب بروز اختلال حواس گردد لذا مصرف اين گروه از داروها در افراد سالمند و نيز افراد كمتر از ١٨ سال فقط با تجويز پزشك معالج جايز مي باشد.
نكات مهم :
-اين دارو براي درمان موقت بي خوابي به كار مي رود و مصرف بيش از ٣ روز پي در پي ان توصيه نمي شود.
-از مصرف همزمان اين دارو با داروهايي كه براي درمان درد به كار مي روند و مخدرها، داروهاي ضد افسردگي و داروهاي خواب آوري كه نياز به نسخه دارند بايد پرهيز نمود .
-از انجام ورزش و فعاليت هاي بدني بعد از عصر خودداري نماييد.
-از مصرف چاي ، قهوه و ديگر مواد كافيين دار در شب اجتناب نماييد.
-مصرف يك فنجان شير گرم قبل از خواب براي داشتن خوابي راحت توصيه شده است.
– در صورتي كه نتوانستيد بخوابيد از بستر بلند شده و به خواندن كتاب و مجله بپردازيد.
با تشكر از همراهي همه شما بزرگواران
سميرا كريم ابادي
این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی جهت انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.
salaam
vaghean mamnoon az site kheeyli khoobetoon
dastetoon dard akoone va khaste nabashid