1679

حاملگی  یکی از خوش ترین  زمانهای زندگی برای  یک خانم محسوب می شود. در نهایت ممکن است از هر 10 خانم حامله، یک نفر دچار بیماری  ناشی از افسردگی در این زمان  شود.
قبل از این کارشناسان فکرمی کردند هورمونهای حاملگی  مانعی در مقابل  ابتلا زن حامله  به افسردگی بوده وامکان  دارد تا زنحامله  بعد از بدنیا آمدن  نوزاد و کاهش اندازه هورمونها مبتلا به  افسردگی شود.
در حال حاضر کارشناسان معتقد هستند افزایش سریع سطح هورمونها در ابتدای بارداری، باعث ایجاد اختلال در کارکرد مغز شده و در نهایت منجر به افسردگی می شود.
تغیرات هورمونی باعث می شود شما بیش از همیشه احساس اضطراب و نگرانی داشته باشید. نگرانی و دلواپسی وضعیتی است که در طول دوره بارداری باید درمان شود. خانمها معمولا احساسات خود را از آنجائیکه تصور می کنند موقتی و دمدمی است بروز نمی دهند این امر ممکن است باعث شود تا اضطراب و افسردگی آنها در طول بارداری ناشناخته باقی بماند بنابراین در این مورد خجالت را کنار گذاشته و احساس خود را به دکتر بگویید. سلامت روح و روان در طول بارداری از آنجائیکه که قادر است بر سلامت جسمانی تاثیر بگذارد از سلامت جسمانی مهمتر است.

تحقیقات نشان داده است نگرانی و اضطراب در طول بارداری خطر زایمان زود هنگام را افزایش می دهد. عدم درمان و توجه به این نوع وضعیت روحی می تواند توانایی مادر در خصوص مراقبت از خود و نوزاد در حال رشد را تا حد زیادی کاهش دهد.

نشانه های افسردگی

بعضی از نشانه هایی که در این جا ذکرمی کنیم مانند خستگی و بدخوابی معمولا از مشکلات شایع در طول بارداری هستند اما چنانچه این مشکلات همراه با نا امیدی و احساس غم همراه شود و یا در انجام وظایف شما اختلال ایجاد کند در آن صورت می توان گفت که زن بارداری در خطر ابتلا به افسردگی قرار گرفته است.
اگر احساس می کنید که توانایی مدیریت و انجام وظایف خود را ندارید و یا چنانچه تصور می کنید بعضی وقتها می خواهید به خود صدمه بزنید در اولین فرصت با پزشک در تماس باشید.

اگر شما  تعدادی از نشانه های زیر را تجربه کرده اید، با متخصص خود تماس بگیرید:

-از هیچ چیز لذت نمی برید و احساس خوبی به شما دست نمی دهد
-هر روز احساس غم، ناراحتی و پوچی می کنید.
-قادر به تمرکز روی کارهای خود نیستید
-بیش از اندازه احساس ناراحتی، پریشانی کرده و بی دلیل گریه می کنید
-بی خوابی و بدخوابی در طول مدت روز
-خستگی دائمی و بیش از اندازه
-تمایل به خوردن زیاد، تمام مدت روز یا عدم تمایل به خوردن
-احساس گناه، نا امیدی و بی ارزش بودن
نشانه های اضطراب کدامها هستند
چنانچه احساس عصبی یا سردرگمی و دستپاچگی می کنید و یا اینکه این نشانه ها را دارا هستید با پزشک خود تماس بگیرید:
-حملات ترسناک. این نوع حملات بدون هیچ نشانه ای به وجود می آید. این حملات شامل تپش قلب، سبکی سر یا بیهوشی، عرق کردن کف دست، تنگی نفس و احساس حمله قلبی
-احساس نگرانی دائمی درباره خود و سلامتی نوزاد یا ترس از وقوع یک اتفاق بد

درمان افسردگی و اضطراب در طول بارداری

روان درمانی و داروهای ضد افسردگی برای درمان این وضعیت در طول دوران بارداری قابل استفاده هستند. از پزشک متخصص خود بپرسید که بهتر است به کدام یک مراجعه کنید روانشناس یا روانپزشک. هرگز سعی نکنید تا خودتان خود را با دارو خوردن درمان کنید.

پیشنهادی به آقایان برای پیشگیری از اضطراب و افسردگی در طول بارداری

افسردگی و اضطراب یک وضعیت بیوشیمیایی است بنابراین چنانچه زن باردار مستعد ابتلا به آنها باشد ممکن است قادر نباشد تا از بروز تمام آنها با هم جلوگیری کند. اما مراقبت از حالات روحی و روانی، کار را برای خانم باردار در این زمینه راحت تر کند. پدران آینده نیز می توانند در این زمینه حامی و همراه همسر خود بوده و به خانم خود در این زمینه کمک کنند. در اینجا راه کارهایی پیشنهاد می شود که مردان نیز با رعایت کردن آنها می توانند به کاهش استرس در طول بارداری و پس از آن به خانم باردار خود کمک بکنند:
-در کارها و امور منزل به خانم خود کمک کنید: بسیاری از خانمهای باردار تلاش می کنند تا قبل از به دنیا آمدن نوزاد تمام کارهای خود و امورات مربوط به نوزاد را انجام دهند. خانمهای باردار تصور می کنند قبل از زایمان و شروع مرخصی های زایمان باید تمام کارها از قبیل تمیز کردن خانه، کارهای مربوط به نوزاد را انجام داده و این به این علت است که پس از ورود نوزاد وقتی برای نظافت و تهیه لوازم نوزاد باقی نمی ماند. به آقایان پیشنهاد می شود در انجام امور خانه با خانم خود همفکری کرده بخشی از مسئولیتها و نظافت منزل را به عهده بگیرند و به خانم خود خاطرنشان کنند که ضرورتی برای انجام تمام این کارها نیست. ما نیز به خانمهای باردار پیشنهاد می کنیم به خودتان فکر کنید. به خاطر داشته باشید پس از به دنیا آمدن نوزاد، فرصتی ندارید تا آن را به خود اختصاص دهید. بنابراین کتاب بخوانید، در داخل تخت صبحانه خود را میل کنید و برای تفریح به بیرون از منزل رفته و قدم بزنید. فعالیتهایی را که موجب خوشنودی شما می شوند انجام دهید. به خودتان نیز به اندازه نوزادتان اهمیت دهید.

-ساعاتی از وقت خود را به همسر خود اختصاص دهید: مردان باید تلاش کنند تا ساعات زیادی را به همسر خود اختصاص داده و از او درباره عواطف و احساساتش سوال کنند. از همسر خود بخواهید درباره مشکلات و نگرانیهایش برای شما صحبت کند. او را به تعطیلات برده و چند روزی را در یک مکان آرام و به دور از هیجانات سپری کنید. سعی کنید تا رابطه خود را قبل از به دنیا آمدن نوزاد با همسر خود قوی تر کنید.

-کنترل کردن استرس زن باردار: اجازه ندهید تا نا امیدی در زندگی شما رخنه کند. پدر آینده می تواند زمانی که از سر کار به منزل برگشت همراه با خانم خود به بیرون از منزل رفته و اوقات خوبی را برای او فراهم کند. در داخل منزل نیز فضایی را به وجود آورید تا خانم باردار بتواند با آرامش استراحت کرده و ساعتی از روز را به خوبی بخوابد. مردان باید مواظب تغذیه خانم باردار باشند. از همسر خود بخواهید تا در طول روز دقایقی را به ورزش کردن اختصاص دهد. یکی از ورزشهایی که باعث کاهش استرس در زن باردار می شود، ورزش یوگا است.

منبع-نی نی سایت