khoshki-dahan

 

 

با سلام و عرض ادب خدمت خوانندگان محترم مجله پزشكی دكتر سلام

در این مقاله برانیم تا تعريفی جامع از خشكی دهان ارائه دهیم و به بررسی مشكلات ناشی از خشكی دهان و راهكارهای پزشكی برای درمان آن بپردازیم.

شايد بسياری از شما خشكی دهان را در مواقع گوناگون و به علل مختلف تجربه كرده باشيد.

همه ما به بزاق دهان براي ايجاد رطوبت در دهان، هضم غذا و پاک نگاه داشته شدن محيط دهان از عفونت ها و قارچها نيازمنديم.

اگر بزاق دهان به هر دليلي به ميزان لازم ترشح نشود ما دچار عارضه خشكي دهان مي شويم.خوشبختانه راهكارهاي گوناگوني براي غلبه به اين مشكل وجود دارد.

 

 

عوامل ایجاد كننده خشكی دهان:

يكي از عوامل موثر در خشكي دهان عوارض جانبي داروهايي است كه از آنها استفاده مي كنيم. اين داروها شامل داروهای ضد افسردگي، ضد اضطراب، داروهایی مورفين دار برای كنترل درد، داروهاي ضد حساسيت ، داروهايي كه براي درمان آكنه به كار می روند، داروهای ضد فشار خون، داروهای اسم و در آخر داروهایی كه برای پاركينسون تجويز مي گردند.

برخی بیماریها مانند بيماری ایذر ، بيماري دیابت ، آلزايمر، كم خونی و بيماری پاركینسون می تواند از عوامل زمينه ساز خشكی دهان شمرده گردند.

عوارض جانبی ناشی از پرتو درمانی در بيماران مبتلا به سرطان ناحيه گردن و دهان مي تواند يكي ديگر از علل بروز خشكي دهان گردد.

آسيب به اعصاب موجود در ناحيه سر و گردن به علت تصادف می تواند موجب ايجاد خشكی دهان شود.

بی آبی بدن به علت تب بالا، استفراغ، اسهال ،خونريزی شديد و سوختگی می تواند یكی ديگر از علل خشكي دهان به شمار ايد.

خارج كردن غدد ترشح كننده بزاق با عمل جراحي

سبك زندگي، سيگار كشيدن و جويدن تتباكو مي تواند يكي از عوامل ديگر خشكي دهان به شمار ايد.

 

راههای درمان خشكی دهان:

در بازار دو فراورده تصويب شده براي درمان خشكي دهان وجود دارد:

1-Sodium Carboxymethylcellulose

2- Hydroxyethyl Cellulose

 

كار اين دو فراورده دارویی:

اين دو ماده موجب مرطوب نگه داشته شدن محيط دهان شده و مؤجب مي شوند كه مشكلات ناشئ از خشكي دهان برطرف شده و غذا طعم بهتري براي فرد پيدا كند.

 

عوارض جانبی:

هيچ عارضه جانبی شناخته شده ای وجود ندارد.

 

تداخلات دارویی:

خوشبختانه هيچ تداخل دارويي شناخته شده اي در اين مورد گزارش نشده است.

 

نكات مهم:

١- براي جلوگيری از خشكی دهان سعی كنيد همواره يک بطری آب همراه خود داشته باشيد.

٢- خوردن آب نبات های بدون قند، تكه های كوچك يخ ، آدامس های كمتر شيرين و يا بدون قند مي تواند به مرطوب نگه داشته شدن دهان شما كمك كند

٣- سعي كنيد از غذاهای آب دار مانند سوپ و اش بيشتر استفاده نماييد و برنج خود را با اب خورشت تر كنيد تا خوردن غذا آسانتر شود

٤-از محلولهای شستشوي دهان كه حاوي الكل هستند پرهيز نماييد.

٥- از غذاهاي خشك ، ميوه هايي مانند موز ، بيسكويت ، نآن خشك و غذاهاي شور پرهيز كنيد.

٦- از خوردن نوشيدنيهاي كافين دار مانند نوشابه ، قهوه ،چاي پررنگ  و نوشيدنيهاي الكل دار پرهيز نماييد

٧- خوردن اب سيب، پرتغال و آب انگور در افرادي كه از خشكي دهان رنج مي برند توصيه نمي شود.

 

 

در پايان اين مقاله از همراهي همه شما عزيزان صميمانه تشكر و قدرداني مي نمايم.

سميرا كريم ابادي

 

این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی جهت انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.