والدین و بخصوص مادران باید هشیار باشند و با دیدن برخی علائم و نشانه های آلرژی در کودک با دادن هر نوع غذا دیگر به کودکشان آن غذا را ندهند.
در کنار شیر، تخم مرغ، گندم، سویا، ماهی و میگو، بادام زمینی ها هم جزو غذاهایی هستند که آلرژی زیادی ایجاد می کنند. یادگیری تشخیص آلرژی به والدین کمک می کند تا در صورت لزوم مراقبت های پزشکی مورد نیاز را انجام دهند. اگر فرزند شما به غذای خاصی آلرژی دارد، باید این موارد را بدانید:
- چطور نیازهای غذایی بچه خود را مدیریت کنید
- چه آمادگی های اضطراری در صورت بروز آلرژی داشته باشید
آلرژی غذایی
با آلرژی غذایی، بدن به آن دسته از محصولات غذایی خاص آسیب رسان واکنش نشان می دهد. در نتیجه سیستم ایمنی بدن که با عفونت ها و بیماری ها مبارزه می کند، پادتن هایی برای مبارزه با غذاهای آلرژی زا تولید می کند. دفعه بعد که شخص آن غذا را لمس کند و بخورد، بدن او مواد شیمیایی از جمله هیستامین برای محافظت از خود تولید می کند. این مواد شیمیایی علایم آلرژیکی ارائه می دهند که می توانند روی سیستم تنفسی، دستگاه گوارشی، پوست یا سیستم قلب و عروق تاثیر بگذارند. این علایم ممکن است شامل ریزش آب بینی، خارش پوست، سوزش زبان، لب ها یا گلو، ورم، درد شکم یا خس خس کردن شوند. مردم همچنین اغلب غذاهای آلرژی زا را با عدم تحمل غذایی به دلیل علایم مشابه اشتباه می گیرند. علایم عدم تحمل غذایی می توانند شامل آروغ زدن، سوهاضمه، نفخ، سردرد، اسهال، عصبی بودن یا حس سرخ شدن باشند.
اما عدم تحمل غذایی:
- به سیستم ایمنی بدن ربط پیدا نمی کند
- می تواند در پی عدم توانایی شخص در هضم یک سری غذاها نظیر لاکتوز ایجاد شود
- می تواند ناخوشایند باشد ولی به ندرت خطرناک است
طبق گزارش سازمان غذا و داروی ایالت متحده حدود 6 درصد بچه های زیر 3 سال در ایالات متحده آلرژی غذایی دارند. این آلرژی در بزرگسالان کمتر رایج بوده ولی در مجموع آلرژی غذایی 11 میلیون نفر را در ایالات متحده گرفتار کرده است.
آلرژی های غذایی متداول
بچه می تواند به هر غذایی آلرژی داشته باشد ولی این هشت مورد به دلیل اینکه 90% آلرژی های غذایی در بچه ها را شکل می دهند، در بین غذاهای آلرژی زا رایج تر هستند.
- شیر
- تخم مرغ
- بادام زمینی
- سویا
- گندم
- آجیل هایی نظیر گردو
- ماهی
- میگو
به طور کل اغلب بچه ها با بزرگ شدن آلرژی خود را از دست می دهند. حدود 80% بچه هایی که به شیر آلرژی دارند، این آلرژی را از دست می دهند. دو سوم آنهایی که به تخم مرغ آلرژی دارند و 80%آنهایی که به گندم و سویا آلرژی دارند، تا پنج سالگی این آلرژی را از دست می دهند.
اما دیگر آلرژی های غذایی سخت تر از بین می روند. فقط 2 درصد بچه هایی که به بادام زمینی آلرژی دارند، آن را از دست می دهند و 10% آنهایی که به گردو حساسیت دارند، به مرور این حساسیت را از دست می دهند. حساسیت به ماهی و میگو هم دیرتر نمایان شده و حتی به ندرت از بین می رود.
واکنش به آلرژی غذایی
واکنش به آلرژی غذایی می توانند در افراد متغیر باشند. بعضی خیلی ملایم بوده و تنها بخشی از بدن را تحت تاثیر قرار می دهند که می توانند همچون کهیر زدن پوست نمایان شود. بعضی دیگر جدی تر بوده و می توانند چند نقطه از بدن را هدف قرار دهند. واکنش به آلرژی می توانند چند دقیقه یا چند ساعت بعد از تماس با غذا ایجاد شود.
واکنش به آلرژی غذایی می تواند یکی از این چهار نقطه از بدن را هدف قرار دهد:
پوست: کهیر، اگزما، سرخ شدن و ورم کردن صورت و دیگر اندام ها. خارش و ورم کردن لب ها، زبان یا دهان. رایج ترین منطقه بروز حساسیت در پوست است.
دستگاه گوارشی: درد شکم، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
دستگاه تنفسی: ریزش آب بینی ، عطسه، سرفه، خس خس، تنگی نفس
سیستم قلب و عروق: سرگیجه و غش کردن
یک واکنش جدی آلرژی با تاثیر گسترده در بدن آنافیلاکسی نام دارد. این واکنش معمولا دو یا سه گروه از مواردی که در بالا ذکر شده را هدف قرار می دهد. همچنین ممکن است ورم راههای تنفسی، مشکل جدی تنفسی و افت فشار خون و عدم هشیاری و در بعضی موارد حتی مرگ هم می تواند نشانه های دیگر آن باشد