برای محافظت از نوزاد نارس بهترین روش های مراقبتی را پیش رویتان آورده ایم که دانستن آن ها امری ضروری برای سالم نگه داشتن این اطفال است!
هشتمین مطلب از بسته زایمان زودرس به مهم ترین توصیه های نگهداری از نوزاد نارس در منزل اختصاص دارد.
تطابق زندگی خانوادگی با شرایط کودک نارس
بسیاری از خانواده ها از آوردن نوزاد به خانه و بازگشت به حریم خصوصی شان استقبال می کنند و بالاخره احساس می کنند که یک خانواده واقعی شده اند. اگر چه نگهداری از نوزادان نارسی که نیازهای خاص تنفسی دارند در منزل خیلی ساده نیست و فشار اضافی به مادر و پدر وارد می کند.
تنظیم درجه حرارت مناسب
شما باید مطمئن شوید که کودک تان را در اتاقی با درجه حرارت مناسب قرار داده اید. بهترین کار این است که درجه حرارت اتاق را به صورت ملایم نگه دارید و در عوض اگر احساس می کنید لازم است، روی کودک را با ملحفه بپوشانید یا او را توی کیسه خواب زیپ دار قرار دهید. به این ترتیب هر وقت احساس کردید نوزاد گرمش است به راحتی می توانید با کاهش ملحفه ها یا بیرون آوردن نوزاد از کیسه خواب، او را خنک کنید.
یادتان باشد نوزادان نارس بیش از سایرین در معرض سرماخوردگی هستند به خصوص بعد از حمام کردن و البته اگر خیلی گرمشان باشد هم در معرض خطر مرگ ناگهانی قرار می گیرند.
تنظیم خواب کودک
حالا که کودک شما در خانه است، احتمالا تعجب می کنید که چرا شب ها این قدر کم می خوابد! برای اینکه خواب کودک را تنظیم کنید باید محیط خانه را نیمه تاریک و آرام نگه دارید. یادتان باشد نوزادان کوچک در ماه های اول و در طول شب خیلی گرسنه می شوند و بنابراین باید بیدار شوید و به او شیر دهید و گرنه ممکن است در طول خواب قند خونش افت کند و این وضعیت به خصوص برای نوزادان نارس خطرناک است.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)
این سندرم وقتی سراغ کودک شما می آید که احساس می کنید نوزاد به ظاهر سالم تان در خواب است. مرگ نوزادان در خواب که به آن سندرم مرگ ناگهانی نوزاد نیز گفته می شود معمولا در طول شش ماه اول زندگی اتفاق می افتد و نوزادان نارس در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به این سندرم هستند. دلیل بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما رعایت نکات زیر می تواند از بروز آن پیشگیری کند:
1. نوزاد خود را به پشت بخوابانید و پاهایش را به سمت پایین تخت قرار دهید.
2. از پتو یا ملحفه های سبک برای پوشاندن روی نوزاد استفاده کنید. زیر سرش بالش نگذارید و مراقب باشید پتو روی صورتش را نپوشاند. می توانید دو طرف بدن نوزاد بالش های کوچکی قرار دهید که مانع از غلت خوردن او شوند.
3. مراقب باشید نوزاد هرگز در معرض دود سیگار قرار نگیرد.
4. در شش ماه اول زندگی، نوزاد را در یک گهواره یا تخت کوچک در اتاق خودتان بخوابانید.
5. هرگز در حالیکه کودک را در آغوش دارید روی مبل یا کاناپه نخوابید.
6. مراقب باشید که کودک خیلی نزدیک شوفاژ یا وسایل گرمازا قرار نداشته و نور مستقیم آفتاب به صورتش نمی تابد.
7. نوزاد را در اتاقی با درجه حرارت 18 تا 20 درجه سانتی گراد نگه دارید.
حمام کردن نوزاد نارس
این که شما نوزاد نارس خود را چند بار در طول هفته حمام می کنید کاملا به وضعیت او، زمان تولد و وضعیتش در هنگام تولد و موقع نگهداری در منزل و همچنین شرایط پوستش دارد. اگر نوزادتان پیش از موعد به دنیا آمده احتمالا پوستش حساس تر و خشک تر از حد معمول است بنابراین بهتر است در هنگام شست و شو تا چند ماه اول فقط از آب معمولی استفاده کنید.
مراقبت از پوست خشک
اگر کودک نارس شما دارای پوستی خشک است، بدون مشورت با پزشک از هیچ نوع محصول مرطوب کننده ای برای لطیف کردن پوست او استفاده نکنید. بهتر است محصولات مراقبت از پوست مخصوص کودکان را به تدریج برای نوزاد نارس خود مورد استفاده قرار دهید و پیش از استفاده از این محصولات اجازه دهید کمی به شرایط پایدار برسد.
هنگامی که کودک خود را می شویید، استفاده از آب معمولی به تنهایی کافی است. در ضمن لازم نیست او را هر روز حمام کنید و فقط همین که هر روز قسمت باسن و آلت تناسلی اش را تمیز کنید کفایت می کند. در ضمن بد نیست با استفاده دستمال نخی صورت و گردنش را نیز تمیز کنید.
یادتان باشد که هر بار نوزادتان را حمام می کنید حرارت بدنش پایین می آید و این مساله می تواند ریسک او را برای سرماخوردگی و… بیشتر کند، بنابراین همواره کودک را در اتاقی با درجه حرارت مناسب حمام کرده و حوله را دم دست بگذارید تا بلافاصله بتوانید بدنش را خشک کنید.
تغذیه نوزاد نارس
نوزادان نارس در مقایسه با نوزادان کامل وزن و توده چربی کمتری دارند به همین خاطر نیازهای غذایی شان بالاتر بوده و باید با دقت بیشتری تغذیه شوند. در ابتدای تولد نوزاد نارس ممکن است به تغذیه از راه بینی یا ورید نیاز داشته باشد اما پس از آن مکیدن شیر مادر برایش بهترین انتخاب خواهد بود.
منبع:نی نی بان