متاسفانه در زمان بارداری احتمال ابتلای افراد به عفونت ادراری از همیشه بیشتر خواهد بود که در این زمینه با متخصص اورولوژِی صحبت کرده ایم با ما همراه باشید.
یک اورولوژیست با هشدار اینکه هر فردی میتواند به عفونت ادراری مبتلا شود ولی بروز آن در خانمها بهخصوص خانمهای باردار بسیار شایعتر است، گفت: «در خانمهای باردار هورمونها باعث تغییراتی در سیستم ادراری میشوند که فرد را مستعد ابتلا به عفونت ادراری میکند. هورمون پروژسترون باعث اتساع حالبها میشود و عضلات حالب را شل میکند و این سبب کندی تخلیه ادرار به وسیله حالبها میشود و علاوه بر آن، بزرگ شدن رحم، به حالبها فشار میآورد و تخلیه ادرار را بیشتر با مشکل مواجه میکند، درنتیجه خانم باردار بیشتر مستعد ابتلا به عفونت ادراری است.»
دکتر محمدرضا صفرینژاد اظهار داشت: «از سوی دیگر با توجه به اینکه ادرار خانمهای باردار کمتر اسیدی و حاوی قند زیادتری است، هر دو عوامل مذبور باعث افزایش استعداد به عفونت ادراری میشوند. در ضمن رحم بزرگ شده به مثانه نیز فشار وارد و از خالی شدن کامل آن جلوگیری میکند و هر موقع ادرار در مثانه باقی بماند، باکتریها در آن تکثیر پیدا کرده و باعث عفونت ادراری میشوند.»
وی در ادامه با بیان اینکه عفونت ادراری در سیستم ادراری را به دو گروه تقسیم میکنند، گفت: «عفونت دستگاه ادراری به عفونت دستگاه ادراری تحتانی (مجرای ادرار و مثانه) و عفونت دستگاه ادراری فوقانی (حالبها و کلیهها) تقسیمبندی میشود. عفونت دستگاه ادراری تحتانی خطرناک نیست ولی اگر درمان نشود عفونت به طرف بالا سرایت میکند و باعث عفونت دستگاه ادراری فوقانی میشود که خطرناک است.»
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: «خانمهای بارداری که دچار عفونت دستگاه ادراری تحتانی هستند، به علت ادرار باقیمانده اگر درمان نشوند، عفونت به طرف بالا و سمت کلیهها میرود و آنها را درگیر میکند بنابراین هر نوع عفونت ادراری در خانمها باید درمان شود تا از گسترش آن به طرف کلیهها جلوگیری شود.»
رییس انجمن کلینیک سلامت خانواده با اشاره به اینکه عفونت کلیهها نیازمند بستری در بیمارستان است، گفت: «تکرر ادرار و احساس نیاز فوری به ادرار، مشکل در ادرار، احساس سوزش، درد در قسمت تحتانی شکم و کمر، ادرار کدر و بدبو را از علائم عفونت ادراری هستند. وقتی هم که عفونت کلیهها را گرفتار کند خانم باردار باید در بیمارستان بستری شود. از علائم عفونت کلیه میتوان به تب و لرز و تعریق، درد و حساسیت پهلو و تهوع و استفراغ اشاره کرد.»
صفرینژاد در پایان افزود: «اگر خانمی قبل از بارداری دارای مشکلی است که باعث عفونت ادراری مکرر در وی میشود مثل برگشت ادراری، باید قبل از بارداری مشکل مذبور را برطرف کند و حداقل 6 ماه از آخرین عفونت ادراری وی گذشته باشد و سپس باردار شود.»
منبع: سلامانه