به مروز زمان با رسیدن به سنین پیری و کهولت سن پوست نیز دچار تغییرات زیادی می شود و چین و چروک هایی روی آن دیده خواهد شد ولی چه راهکارهایی برای پیشگیری از وقوع این امر وجود دارد؟
دکتر رباطی متخصص پوست و موگفت: پوست انسان همگام با سایر ارگانهای بدن دچار یک سری تغییرات همراه با افزایش سن در روند پیری بدن میگردد. از جمله این دگرگونیها میتوان به تغییر نفوذ پذیری پوست، میزان آب موجود در پوست و اثر تجمعی عوامل محیطی نظیر آفتاب بر پوست اشاره کرد.
وی افزود: بر اساس این تغییرات یک سری از بیماریهای پوستی در سنین سالمندی فراوانی بیشتری پیدا میکند که برخی از آنها عبارتند از:
خشکی پوست: یکی از موارد شایع در دوران سالمندی خشکی منتشر پوست میباشد که به شکل کاهش محتوای آب و خشکی منتشر پوست ظاهر میشود و مهمترین علامت این وضعیت، خارش شدید پوست است، به صورتی که میتوان خشکی پوست را شایعترین علت خارش عمومی بدن در دوره سالمندی در نظر گرفت که پیشرفت این حالت به بروز نوعی اگزما و حساسیت پوستی در اثر خشکی شدید پوست منجر میگردد.
رباطی اضافه کرد: در مداوای این وضعیت پرهیز از شستشوی بیش از حد پوست، استفاده مداوم از مرطوب کنندههای پوستی و در موارد شدید استفاده از داروهای ضد التهاب موضعی حائز اهمیت است و در مجموع خشکی منتشر پوست در دوره سالمندی میتواند زمینه ساز بروز سایر انواع اگزمای پوستی نیز باشد.
بدخیمیهای پوست: گروه دیگر از بیماران پوستی در دوره سالمندی بروز بالای سرطانهای پوستی میباشد، براین اساس بروز یک ضایعه یا توده مقاوم به درمانهای موضعی، زخمی، با حاشیه منظم، خونریزی سطحی به ویژه در مناطق در معرض آفتاب بدن نظیر صورت و اندامها بسیار مهم بوده و باید با مراجعه به متخصص پوست ارزیابی مناسب از نظر احتمال بروز سرطانهای پوستیشود و با توجه به اثر بسیار بالای نور آفتاب در بروز این موارد بد خیمی، پرهیز از آفتاب و استفاده مناسب از کرمهای ضد آفتاب در سنین سالمندی حائز اهمیت است.
این متخصص پوست چروک خوردگی و تیرگیهای پوستی را سومین بیماری دوره سالمندی معرفی کرد و تصریح کرد: در سنین سالمندی یک سری تغییرات ناشی از اثر مزمن آفتاب بر پوست و روند پیری ایجاد میشود که عمدتا شامل بروز چین و چروکهای عمیق، قطور شدن موضعی پوست و بروز لکههای تیره در نواحی در معرض آفتاب به ویژه صورت و دستها میشود و علاوه بر این ضایعات خال مانند و زگیلی شکل متعددی نیز با افزایش سن در سالمندان روی میدهد که احتمال تغییرات بدخیمی در آنها وجود ندارد با این وجود در صورت بروز یک توده پوستی، ضایعات شبیه خال به ویژه در صورت افزایش اندازه نامنظم بودن حاشیه و تغییر رنگ توصیه اکید میگردد که جهت بررسی کامل به متخصص پوست مراجعه گردد.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان