پاسخ دادن به سوالات جنسی کودکان و تفهیم آنان در این رابطه نیاز به یک نوع مهارت خاص دارد که در این مطلب می خواهیم به والدین در این زمینه آموزش دهیم.
جواب ندادن بهتر از جواب غلط دادن است یک فوق دکترای رفتارشناسی در خصوص نحوه پاسخ والدین به سوالات جنسی کودکان و مشکلاتی که در صورت عدم دریافت پاسخ منطقی برای کودکان به وجود میآید توضیحاتی ارائه داد.
پروفسور حسین باهر در خصوص مناسبترین سن آگاهی کودکان از اندام جنسی و سوالاتی که از نحوه به دنیا آمدنشان از والدین میپرسند، گفت: این موضوع سوال مشکلی است که اکثر والدین با آن روبهرو هستند، دو روش برای پاسخ دهی به اینگونه سوالات وجود دارد؛ روش سنتی که به کودکان میگویند «بزرگ شدی متوجه میشوی» که راه حل مناسبی نیست و دومین روش این است که با نقاشی، عکس و شکلهای مختلف در ابتدا در خصوص نحوه رشد گیاهان و در مرحله بعد در خصوص حیوانات و انسانها این مسائل را که امری کاملاً طبیعی است توضیح دهند.
وی ادامه داد: اصولاً جواب ندادن بهتر از جواب غلط دادن است چرا که کودکان کاملاً باهوش هستند و این مسائل را متوجه میشوند.
پروفسور باهر گفت: در کشورهای خارجی فیلمهایی در این زمینه برای کودکان در نظر گرفته شده که در خصوص رشد و نحوه به وجود آمدن گیاهان، حیوانات و انسانها توضیح داده میشود که به نوعی این مسائل را عادی سازی میکنند.
وی جهل والدین، جهل مربیان و کسانی که در زمینه کوکان فعالیت میکنند را دلیل اصلی عدم پاسخ مشخص به اینگونه مسائل دانست و افزود: میتوان کارتونها و فیلمهایی در این زمینه تهیه کرد تا هنرمندان مطابق فرهنگ جامعه بر روی این مسائل کار کنند و در اختیار والدین قرار دهند.
فوق دکترای رفتارشناسی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه سنی برای پاسخ دهی به کودکان مناسب است، گفت: اصولاً هر کسی که سوال میکند شایستگی جواب را دارد ولی باید به این نکته توجه داشت که جواب باید متناسب با سن و شرایط باشد تا جواب ما کودک را دچار بدفهمی نکند.
وی ادامه داد: مراکزی در بهزیستی و مرکز جوانان با هدف آموزش به خانوادهها تاسیس شده که والدین میتوانند جهت آگاهی به این مراکز و یا روانشناسان مراجعه کنند. همچنین افراد میتوانند در بخش آسیبهای سلامت اجتماعی فرهنگستان علوم پزشکی این مطالب را مطرح کنند تا به صورت یک پروژه مورد بررسی قرار گیرد.
پروفسور باهر در خصوص آسیبهای عدم پاسخ کودکان از سوالاتشان گفت: این آسیبها قابل پیش بینی نیست و شکلهای مختلفی دارد. بارها مشاهده شده که کودکان به دلیل کنجکاوی به قسمتهای مختلف بدن خود دست میزنند و وقتی تفاوت خود و جنس مخالف را مشاهده میکنند با رفتارهای خشونت آمیز خانواده مواجه میشوند.
فوق دکترای رفتارشناسی ادامه داد: زمانی که خانوادهها این موضوع را امر منفی تلقی کرده و به درستی با فرزندانشان در این زمینه رفتار نمیکنند، این مسائل در نهایت باعث ایجاد عقدهای در دورن آنها میشود که حتی ممکن است تا پایان عمر از جنس مخالف خود بدشان بیاید، بنابراین بهترین روش عادیسازی است که باید به صورت هنرمندانه انجام شود.
خبرگزاری سینا