کسانیکه در منزل استخر دارند و یا فرزندانشان را به استخر می برند بسیار مراقب آنان باشند مخصوصا اطفال زیر 5 سال که مراقبت از آنان چندین برابر باید باشد.
شهرزاد مهرآیین ، منطقه قزوین، تأکید کرد: هرگز نباید در کنار استخر، کودک حتی برای مدت کوتاهی، تنها رها شود.
این کارشناس اظهار کرد: در کشور و بر اساس آمار نظام مراقبت مرگ کودکان یک تا 59 ماهه 10.6درصد از کودکانی که به دلیل سوانح و حوادث غیرعمدی فوت میکنند، در اثر غرق شدگی است.
مهرآیین با بیان اینکه غرق شدگی در کشورهای کم درآمد، شش برابر کشورهای پُر درآمد است؛ محلهای شایع غرق شدن کودکان در کشورهای ثروتمندتر را استخرهای شنا و دریا؛ در کشورهای کم درآمد و فقیر را مناطق روستایی (رودخانهها، دریاچهها و سدها) و در برخی کشورها، حوض باغها، تفرجگاهها و استخرهای تزئینی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه محلهای شایع غرق شدن نوزادان در وان حمام است و کودکان زیر یکسال در وان حمام، جکوزی، کاسه توالت فرنگی، سطلها و سایر ظروف غرق میشوند، ادامه داد: کودکان یک تا چهار سال در استخرهای شنا و کودکان بزرگتر از پنج سال در استخرها، رودخانهها و دریاچهها، غرق شدهاند.
کارشناس برنامه کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در موضوع پیشگیری از غرق شدگی، با تأکید بر اینکه همگان باید چگونگی انجام احیاء قلبی – ریوی را به خوبی بیاموزند، خاطرنشان کرد: آب سطلها، بشکهها، وان حمام و دستشویی در مواقع بیاستفاده خالی شود و درب توالت فرنگی هنگامی که از آن استفاده نمیشود، بسته باشد.
به گفته وی برای پیشگیری از غرق شدگی کودکان در استخر خانه، لازم است حصاری کامل در چهار طرف آن نصب و در ورودی آن نیز قفل شود.
مهرآیین تأکید کرد: حتی اگر کوکان شنا کردن میدانند، در داخل و یا اطراف آبهای طبیعی (مانند: دریاچهها و دریاها)، جلیقه نجات بپوشند.
این کارشناس، برای ایجاد رفتارهای ایمن هنگام حمام کردن کودک از خانوادهها خواست، کودک را در کنار آب، وان حمام و دوش آب، حتی برای مدت کوتاهی تنها رها نکنند و ضمن اینکه تمام قفلها از در حمام برداشته شود، کلید یدکی نیز همواره در اختیار والدین باشد.
وی افزود: خاموش کردن تلفن همراه و پاسخ ندادن به زنگ در منزل یا تلفن، هنگام حمام کردن کودک، از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
کودکان زیر پنج سال، در معرض خفگی ناشی از بلعیدن اشیاء قرار دارند
کارشناس برنامه کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در بخش دیگری از سخنانش به موضوع خفگی در کودکان اشاره و اظهار کرد: بیش از 90 درصد مرگهای ناشی از خفگی در کودکان زیر پنج سال، به خاطر بلعیدن جسم خارجی، اتفاق میافتد.
مهرآیین هشدار داد: در این سنین، کودکان برای شناخت دنیای اطرافشان، دوست دارند اشیاء را در دهان بگذارند و چون راه هوایی آنان باریک است، خیلی زود، دچار انسداد و خفگی میشوند.
به گفتهی این کارشناس، خوردنیهای سفت مانند: آب نبات، انواع مغزها و استخوان، تکههای بزرگ غذا مانند: گوشت، شیرینی، سوسیس، اشیای ریز مانند: سکه، دکمه، باطریهای کوچک ساعت، سنجاق، پیچ، اسباب بازیهای کوچک یا تکههای کوچک اسباببازیهای بزرگ و بادکنک قبل از این که باد شود یا وقتی میترکد از جمله اشیایی هستند که باعث خفگی کودک میشوند.
مهرآیین، نکات کلیدی پیشگیری از خفگی را یادگیری کمکهای اولیه و احیاء قلبی – ریوی (CPR )، ایجاد محیط امن برای خواب و رعایت نکات ایمنی در غذا خوردن و بازی کردن کودکان دانست.
ایسنا