ayatollah-khamenei

 

نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در مورد چند پرسش پزشکی که شاید برای بسیاری از ما جای سوال باشد و از نظر فقه به دنبال پاسخ آن باشیم. فتاوی و نظرات ایشان را مطالعه بفرمایید. براساس فتاوی و نظرات رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای

1. سئوال استفاده از یکی از دستگاههای جلوگیری از بارداری که چگونگی جلوگیری توسط آن تا به امروز معلوم نشده ، ولی به عنوان وسیله ای برای جلوگیری از بارداری شناخته شده است ، چه حکمی دارد ؟
اگر موجب از بین رفتن نطفه بعد از استقرار آن در رحم شود و یا مستلزم نگاه و لمس حرام باشد ، جایز نیست .
2.    ایا لقاح آزمایشگاهی در صورتی که اسپرم و تخمک از زن و شوهر شرعی باشد جایز است ؟ و بر فرض جواز ، آیا جایز است این کار توسط پزشکان اجنبی صورت بگیرد ؟
•    عمل مذکور فی نفسه اشکالی ندارد ، ولی واجب است از مقدمات حرام مانند لمس و نظر اجتناب شود .
3.    ایا تشریح برای تحقیق در علت مرگ در صورت مشکوک بودن ، مانند شک در اینکه میت بر اثر سم مرده یا خفگی و یا غیر آن ، جایز است یا خیر ؟
•    اگر کشف حقیقت متوقف بر آن باشد ، اشکال ندارد .
4.    در صورتی که هنگام ضرورت معاینه بیمارانی که محرم نیستند توسط دانشجویان رشته پزشکی جایز باشد مرجع تشخیص این ضرورت چه کسی است ؟
•    تشخیص ضرورت موکول به نظر دانشجو با ملاحظه شرایط است .
5.    آیا انتقال خون بین مسلمان و غیر مسلمان جایز است یا نه ؟
•    جایز است .
6.    با توجه به اینکه تشخیص بیماری و تجویز دارو به عهده پزشک معالج واگذار شده و طبق قوانین موجود ، داروساز موظف به تحویل داروی تجویزی می باشد ، آیا داروساز نسبت به عواقب یا عوارض ضررهای ناشی از تجویز غیر علمی یا غیر ضروری و احیانا تجویز براساس سود جویی و غیره ضامن است ؟
•    در فرض مرقوم ضامن نیست ، مگر اینکه بداند این دارو عوارض و ضرر چشمگیر برای بیمار دارد .
7.    اگر کسی برای بهبودی موقتی یا رفع درد از دارویی استفاده کند که مرگ را به طور قابل ملاحظه ای جلو بیندازد حکم چیست ؟ مثلا از کورتیکو استروئید و یا زیدودین یا سیکلوسپورین استفاده شود .
•    اگر موجب مرگ مرگ زودرس باشد علاج نیست ئ در هر صورت اگر ضرر معتنا به عقلایی نداشته باشد ، در مقام علاج فی نفسه اشکال ندارد .