دکتر سلام – شما احتمالا اصطلاح “الکترولیت” را در زمینه کم آبی بدن شنیده اید، و حتما تاثیر آنها را بر بدن می دانید . بهترین منابع الکترولیت کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر و سدیم است
الکترولیتها چه هستند؟
الکترولیت هر ماده ای که حاوی یون های آزاد است. سدیم، پتاسیم، کلرید، کلسیم، فسفات همه نمونه هایی از الکترولیت می باشد. انسان، نمی تواند بدون الکترولیت وجود داشته باشد.
چندین الکترولیت وجود دارد که در بدن،وظیفه مهمی بر عهده دارند، مثلا برای حفظ تعادل مایعات داخل سلولی و خارج سلولی و محیط الکترولیتها نقش مهمی دارند. این تعادل برای هیدراتاسیون، عصب، کارکرد ماهیچه، و تعادل pH مهم است.
نقش الکترولیتها
عدم تعادل الکترولیت، که آیا بیش از حد یا خیلی کم، است می تواند برای سلامت انسان،بسیار مهم باشد .عضلات و سلول های عصبی با فعالیت الکترولیت بین مایع خارج سلولی و داخل سلولی فعال می شود. بعنوان مثال انقباض عضله، به کلسیم، پتاسیم و سدیم نیاز دارد، بنابراین می تواند در کمبود منجر به قطع گرفتگی و ضعف عضلانی شود . ، از سوی دیگر،سدیم بیش از حد می تواند فشار خون را بالا برده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را به طور قابل توجهی افزایش دهد.سلول های قلب، عضلات و اعصاب با استفاده از الکترولیت برای حفظ ولتاژ در سراسر غشاء سلول و برای حمل پیامهای الکتریکی در سراسر سلول ها است
حفظ سطح الکترولیت بدن
سطح الکترولیت در خون می تواند بیش از حد بالا یا خیلی پایین باشد. سطح الکترولیت بدن زمانی که مقدار آب بدن کم و زیاد می شود , تغییر میکند.سطح الکترولیت توسط کلیه ها و چند هورمون دیگر کنترل می شود. مایعات بدن غلظت الکترولیت را ثابت نگه می دارد.سطح الکترولیت عمدتا با مصرف مواد غذایی و آشامیدنی تغییر می یابد بنابراین برای نگه داشتن تعادل باید تغذیه مناسب داشته باشیم. اینها برخی از مهمترین موارد درباره الکترولیتهاست
کلسیم: مواد معدنی فراوان در الکترولیت بدن انسان است، و آن نقش بسیار مهمی در سلامت استخوان ها و دندان ایفا می کند. حفظ سطح کلسیم کافی برای جلوگیری از پوکی استخوان نقش دارد. بسیاری از غذاها حاوی کلسیم است، اما غنی ترین منابع کلسیم ماست، خربزه، نخود چشم سیاه و شیر است. منابع دیگر عبارتند از گوشت قرمز، مرغ و ماهی.
پتاسیم: به رشد مناسب و تنظیم فعالیت الکتریکی قلب کمک میکند. پتاسیم در انواع مواد غذایی یافت می شود. سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کدو ، گوجه فرنگی، و نخود فرنگی غنی از پتاسیم هستند. میوه هایی که غنی از پتاسیم هستند شامل موز، کیوی، طالبی، زردآلو و مرکبات. آب نارگیل، لوبیا، آب میوه، سوپ و سالاد همه منابع خوبی از پتاسیم هستند.
منیزیم: منابع خوب عبارتند از آجیل، غلات سبوس دار، سبزیجات برگ سبز، ملاس و کدو و تخمه کدو.
فسفر: گوشت و محصولات شیر به طور کلی منابع اولیه فسفر در رژیم غذایی است. میوه و سبزی گیاهان حاوی فسفر بسیار کم است.
سدیم: سدیم بیش از حد برای سلامتی خوب است. سدیم حجم خون و فشار خون را تنظیم میکند. غذاهایی مانند شیر، چغندر و کرفس سدیم طبیعی دارند با این حال، کلرید سدیم، در نمک طعام رایج ترین شکل سدیم است. در حالی که کلرید در نمک طعام به طور طبیعی در غذاهایی مانند جلبک دریایی، گوجه فرنگی، کرفس، و زیتون یافت می شود