مرزه گیاهی است که برای عطر و طعم دادن به غذا و برای ساخت داروها از این ماده معطر استفاده میشود . از مرزه در ترشی ها و آماده سازی مواد غذایی استفاده میشود. مرزه برگ های صاف و یا نیزه ای شکلی دارد و در ماه مه و ژوئن گل می دهد . و از نظر طب سنتی برای دستگاه گوارش بسیار خوب است و یک محرک اشتها آور و ضد نفخ است
مرزه از گیاهان هم خانواده نعناع به حساب می آید كه در فاصله ماههای تیر تا شهریور در كشور به گل می نشیند. محل رویش مرزه در شمال غرب و قسمتهای مختلفی از خراسان است.
این گیاه به عنوان سبزی خوراكی بوده و استفاده خشك آن به عنوان ادویه نیز رایج است.
یكی از فرآوردهای اصلی از گیاه مرزه اسانس آن است كه طعم فلفل را به یاد می آورد و كاربرد وسیعی در صنایع غذایی دارد.
مرزه در ساخت داروهای گیاهی نیز استفاده میشود. برگ خشك آن حاوی حدود یك درصد اسانس است. البته تركیبات مرزه بسته به شرایط آب و هوای ناحیه رویش ممكن است متفاوت باشد .
دكتر نسرین حاج سید جوادی در مورد خواص درمانی این گیاه گفت: مرزه خواص درمانی بسیاری دارد و از گذشته های دور خاصیت ضد درد و التهاب آن در درمان بیماری عصبی و استخوانی موثر بوده است.
به گفته وی؛ از گیاه مرزه می توان به عنوان عفونی كننده قوی نام برد و همچنین خاصیت ضد التهابی آن در كمك به درمان اختلال گوارشی، سرفه و سوزش گلو بسیار موثر است.:
حاج سید جوادی ادامه داد: این گیاه به جهت خاصیت ضد التهابی برای درمان سوختگی ها و نیز اثر بازدارندگی آن بر رشد تومورها موثر است .
كارشناس تحقیقات میكرو بیولوژی مواد غذایی افزود: یك طرح تحقیقاتی نشان داده كه مرزه خوزستانی اگر درست مصرف شود، مانند داروهای شیمیایی میزان چربی خون را در بدن انسان كاهش می دهد.
وی با بیان اینكه این گیاه در كاهش وزن موثر است افزود: افرادی كه از رژیم غذایی كم كالری به همراه گیاه مرزه استفاده می كنند در كاهش وزن خود موفق تر هستند.
به گفته وی این گیاه تقویت كننده معده تسهیل كننده عمل هضم و ضد نفخ است. ضد درد ، ضد آرتریت ، ضد باكتری ، ضد سرطان ، ضد ترشح ادرار ، ضد ویروس تبخال ، ضد التهاب ، ضد كرم ، ضد اكسیدان ، ضد عفونی كننده ، ضد قارچ ، ضد اسپاسم ، عرق آور، هضم كننده غذا ، ادرار آور ، خلط آور ، مسهل و مسكن است.
حاج سید جوادی گفت : در طب سنتی از مرزه در درمان یرقان، نقرس و كرم روده و بصورت موضعی در درمان ریزش مو ،درد مفاصل، دندان درد و تسكین نیش زنبور استفاده می شود.
وی اضافه كرد: همچنین مرزه دارای خاصیت ادرارآور است و در اروپا از قدیم به عنوان ضد تشنگی زیاد به خصوص در افراد مبتلا به مرض قند مورد استفاده بوده است.
كارشناس تحقیقات میكرو بیولوژی مواد غذایی یاد آور شد: دم كرده گیاه مرزه برای خارش پوست و كهیر و آلرژی و اگزما، دردهای سیاتیك و دردهای رماتیسمی مفید است.
وی خاطر نشان كرد استفاده دارویی از این گیاه باید تحت نظر و دستور پزشك صورت گیرد.
منبع-پارسی طب
با تشکر از مطلب مفید خواص مرزه