همانگونه که برای از بین بردن سموم در بدن، از عمل سم زدایی استفاده می کنیم، کارشناسان توصیه می کنند افکار سمی و منفی را نیز باید از ذهن خود پاک کنیم و با این کار مانعی را که بر سر راه افکار مثبت ایجاد شده است از میان برداریم.
مسلما اگر دائما مشغول خوردن هل و هوله باشید حفظ تناسب اندام برایتان بسیار دشوار خواهد بود، همین قضیه در مورد آنچه که به مغزمان می خورانیم نیز صادق است. اگر ساعت های زیادی را صرف گوش دادن به اخبار غم انگیز اختصاص دهید یا با افرادی با ذهنیت منفی معاشرت داشته باشید مغز شما با این نوع غذاهای غیرمادی که به خوردش می دهید ناتوان می شود و در نتیجه، به روان شما آسیب می رسد. در چنین شرایطی دائما در ذهن جملات منفی سر ریز می شود و مکالمات درونی شما همواره بار منفی به خود می گیرد: “هرگز قادر به انجام آن کار نخواهم بود/ من صلاحیت انجامش را ندارم/ باید هر چه زودتر دست از این کار بردارم و …”
و هرچه بیشتر درگیر چنین امواج منفی ای بشوید، احساسات درونی تان نیز بدتر می شود.
ما می توانیم به مغز خود از نو آموزش دهیم و با این کار زندگی خود را تغییر دهیم. به این قابلیت مغز، نوروپلاستیسیتی گفته می شود .دانشمندان معتقدند که می توان طی 21 روز مغز را از نو برنامه ریزی کرد، پس اگر می خواهید زندگی خود را متحول کنید این رژیم 21 روزه را رعایت کنید ، البته کمی از رژیم های لاغری سخت تر است ولی به زحمتش می ارزد !!
دکتر دیوید ساک
دکتر دیوید ساک، رئیس انجمن سلامت رفتاری آمریکا، می گوید:” رژیم بیست و یک روزه ذهن می تواند راهی باشد برای اینکه توجه خود را بر روی سلامت ذهنی خود متمرکز کنید. وقتی افکار منفی یا انتقاد های منفی از خود، به سراغتان آمدند در میانه راه آن ها را متوقف کنید و مسیر فکری دیگری را انتخاب کنید. وقتی در شرایط دشواری قرار می گیرید به جای آنکه خودتان را سرزنش کنید تلاش کنید تا راه حل را بیابید، یاد بگیرید به خاطر به دست آوردن تمام چیزهایی که در زندگی خود دارید، سپاسگزار خود باشید و برای تقویت روحیه خود، برای تلاش هایی که می کنید جشن بگیرید.”
نکته: دکتر ساک پیشنهاد می کند برای شناخت افکار منفی خود، از خانواده و دوستان خود درخواست حمایت کنید، چون چنین افرادی در زندگی تان حضور دارند و بهتر می توانند شما را متوجه افکار منفی تان بکنند و علاوه برآن، سعی کنید با افرادی معاشرت کنید که طرز فکر مثبتی نسبت به زندگی و پیرامونشان دارند.
در ادامه از تغییرات مثبت کوچکی که در طی بیست و یک روز در زندگی خود به کار بستم صحبت خواهم کرد.
روز 1
کلمات منفی ای چون “هرگز”، “نمی توانم” و “سعیمو می کنم ولی مطمئن نیستم مشکل حل بشه” را از دایره لغات خود حذف کنید. مشخص کنید در چه مواقعی از چنین کلماتی استفاده می کنید. اگر در گفتار خود از کلمه منفی ای استفاده کردید در ادامه، آن را به جمله مثبتی تبدیل کنید. مثلا اگر گفتید : ” نمی توانم بدوم” در ادامه بگویید “اما می توانم بر روی تردمیل راه بروم”. در طول روز هر جمله مثبتی را که به کار می برید بر روی تخته وایت برد یادداشت کنید تا مقابل چشمتان باشد.
روز 2
به مدت سی دقیقه، نوشته های الهام بخش بخوانید، مثل مطالب مذهبی یا معنوی.
روز 3
در روز سوم دست از شکایت و گلایه کردن بردارید. (این ترافیک لعنتی، اه امروز هم که موهام بد حالتن، باز که بیرون داره بارون می باره و … ) هر زمان که احساس کردید می خواهید از چیزی گلایه کنید فورا نظر خود را عوض کنید و به جای آن، از وجود آن شرایط تشکر کنید.
روز 4
یک گام جلوتر بردارید و پنج مورد از چیزهایی را که سپاسگزار وجودشان در زندگی خود هستید و از موجودیتشان لذت می برید یادداشت کنید و آن را با دوست صمیمی خود در میان بگذارید. و فراموش نکنید لذت بردن پدیده ای مسری است.
روز 5
پنج ویژگی ای را که در وجودتان دوست دارید و عاشقش هستید بر روی آینه شخصی خود یادداشت کنید تا هر زمان که به آینه نگاه می کنید از خواندن ویژگی های برتر و دوست داشتنی خود، انرژی مثبت بگیرید.
روز 6
در این روز برای فردی که کاملا غریبه است یک کار خوب انجام دهید.(از او تعریف کنید یا پول چای اش را حساب کنید و …)
روز 7
احساسات خود را یادداشت کنید: احساس سرخوردگی، شادی، ترس و رویاها.
روز 8
سه جمله مثبت بسازید و در طول روز حداقل سه بار آن ها را با خود تکرار کنید (مثلا امروز برای من، روز بسیار خوبی است)
روز 9
بر روی کاری که ناتمام مانده است تمرکز کنید و مراحل انجام آن را با جزئیات برنامه ریزی کنید و ببینید چگونه می توانید آن را به اتمام برسانید.
روز 10
با یکی از دوستان خود قرار بگذارید و وی را به صرف قهوه یا نهار دعوت کنید.
روز 11
امروز از تماشا، خواندن یا شنیدن اخبار دست بردارید مگر آنکه داستانی الهام بخش باشد.
روز 12
در این روز به خودتان توجه بیشتری نشان دهید. مثلا لباسی نو برای خود بخرید، ناخن هایتان را مانیکور کنید یا یک اسپرسوی قوی برای خود سفارش دهید.
روز 13
در این روز، برای بهبود امور مالی خود قدمی کوچک بردارید( به جای صرف نهار در رستوران، خودتان نهار را در منزل آماده کنید یا بدهی خود را پرداخت کنید).
روز 14
خندیدن برای روحیه بسیار مفید است، پس به دنبال یافتن راهی برای خندیدن باشید. مثلا می توانید کمدی مورد علاقه تان را تماشا کنید.
روز 15
در این روز آرام و ریلکس باشید: بدنتان را ماساژ دهید، کلاس یوگا بروید یا حمامی گرم بگیرید.
روز 16
وسایل اضافی را از دوروبر خود جمع کنید و اطراف خود را از ریخت و پاش در بیاورید؛ حال می خواهد محل کارتان باشد یا حمام و یا اتوموبیلتان.
روز 17
با انجام کاری که واقعا برایتان ترسناک است بر ترس و وحشت خود پیروز شوید. مثلا سوار یک وسیله که از آن می ترسید شوید، ماری را در دست بگیرید، در حضور جمع نطقی ارائه کنید و … .
روز 18
در تمرینات مدیتیشن شرکت کنید. مثلا یک کلمه مثبت را انتخاب کنید و در سکوت به مدت سه دقیقه پی در پی آن را بازگو کنید و تنها به آن کلمه فکر کنید.
دکتر ساک می گوید:” مدیتیشن تمرکز حواس، روشی قدرتمند است تا بتوانید ذهن خود را آماده کنید و خود را به آرامش برسانید و به این طریق در کمال آرامش می توانید در ذهن خود برنامه ریزی کنید و نیز خود را آماده تغییرات جدید کنید. ”
روز 19
در بیرون از منزل، به کاری بپردازید که از آن لذت می برید.
روز 20
زمانی را تنها و به دور از دیگران به خود اختصاص دهید و از آن لذت ببرید. تلفن خود را برای یک ساعت به دست فردی مطمئن بسپارید تا مجبور به پاسخگویی آن نباشید.
روز 21
در این روز تمام تکنولوژی ها را از زندگی خود بیرون کنید! و اعضای خانواده تان را هم تشویق به انجام این کار کنید. تمام روز را با اعضای خانواده خود به دور از تمامی این ابزارها سپری کنید و از باهم بودن نهایت لذت را ببرید.
نتیجه
برنامه رژیم بیست و یک روزه ذهن، دوره ای بود که موجب شد چشم هایم را باز کنم و نسبت به افکاری که در ذهنم می چرخد، چه مثبت و چه منفی، آگاه باشم. پیش از این دوره تصور می کردم فرد خوش بینی هستم اما با سپری کردن این دوره متوجه شدم چقدر بیش از این ها می توانم بر روی خودم و افکارم کار کنم. در روز اول از اینکه می دیدم کلمه “نمی توانم” را چقدر راحت در تمام طول روز مورد استفاده قرار می دهم، بسیار متعجب شدم و یاد گرفتم که به راحتی می توانم آن را تغییر دهم.”حتی یک متر هم نمی توانم قدم بزنم” و تبدیل این جمله به “درسته اما نیم متر را که می توانم!”
با ادامه این رژیم ذهنی، از اینکه هر روز کار متفاوتی انجام می دادم تا به دید مثبت تری دست بیابم، لذت می بردم. از اینکه می توانستم با دوستم بیرون بروم، در بیرون از منزل بدوم، جملات مثبت بسازم، برای خودم لباس نو بخرم و برای فردی غریبه کار خوبی انجام دهم، حس خوبی داشتم. علاوه براین یکی از قرض هایم را به طور کامل پرداخت نمودم! فعالیت بعضی از روزها راحت تر از روزهای دیگر بود: خواندن مطلبی الهام بخش در روز دوم و روزی را به خود اختصاص دادن در روز بیستم بسیار راحت تر از روزی بود که باید خود را از تمام ابزارهای تکنولوژی دور نگه می داشتم! روی هم رفته این برنامه برایم بسیار مفید بود. چرا که هم از اوقات خود لذت می بردم و هم در پایان ذهنی پاک تر نصیبم شد. همچنین موجب شد از وجود چیزهایی در زندگیم سپاسگزار باشم که تا پیش از این نسبت به آن ها احساس قدردانی نمی کردم.
گسترش و حفظ افکار مثبت با اتمام این دوره بیست ویک روزه به خودی خود ادامه نمی یابد بلکه این فرایند همچنان باید ادامه داشته باشد و در تمام طول عمر، برای گسترش و حفظ آن تلاش کرد.
اگرچه تغییر دادن چیزی انتزاعی، آن طور ها هم که فکر می کنیم کار آسانی نیست، با این حال همیشه این امید به تغییر است که ما را در این راه ثابت قدم نگه می دارد. حتی زمانی که رفتاری در وجود ما به تثبیت رسیده است هنوز مغز ما قابلیت تغییر و انعطاف را دارد و می توان با تلاش آن رفتار را تغییر داد. به این قابلیت مغز، نوروپلاستیسیتی گفته می شود که بر طبق آن می توانیم مغز خود را از نو آموزش دهیم و با این کار زندگی خود را نیز تغییر بدهیم.
منبع-آی بانو