در این مطلب به بررسی موارد گرایش دهنده نوجوانان و جوانان به اعتیاد می پردازیم و می خواهیم بدانیم چه عواملی در ایجاد اعتیاد در آنان تاثیرگذارند؟
عوامل فردی موثر در بروز اعتیاد به شرح زیر است:
فشارهای عصبی و بیماریهای روحی: کسانی که دائما در معرض فشارهای عصبی و محیطی قرار دارند، بیشتر از دیگران در معرض خطر گرایش به اعتیاد هستند موقعیتهایی همانند کنکور، از دست دادن نزدیکان، شکستهای عاطفی، مالی، شغلی، تحصیلی، انتخاب همسر و… ممکن است در زندگی هر جوانی پیش آید.
عوارض اعتیاد بر سلامت جسمی و روانی فرد
۱-کاهش وزن
۲-سوءتغذیه
۳- اختلالات گوارشی متعدد
۴- آسیبهای عضلانی
۵- اختلالات کبدی و کلیوی
۶- عفونتهای خطرناک (هپاتیت و ایدز)
۷- اختلالات قلبی – عروقی
۸- سکتههای قلبی و مغزی
۹- آتروفی مغز و از بین رفتن سلولهای مغز
۱۰- ناتوانی جنسی و عقیمی
۱۱- اختلال خواب
۱۲- افسردگی
۱۳- اختلالات روانی شدید و پایدار
۱۴- از دست دادن زیبایی
۱۵- تیره شدن رنگ پوست
۱۶- از بین رفتن سلولهای مغزی و کوچک شدن مغز
۱۷- مسمومیت و مر
۱۸- پیری زودرس در فعالیتهای مغزی
۱۹- دچار توهم و خیالات شدن
۲۰- بوی بد دهان و پوسیدن دندانها
۲۲-سقط جنین و مردهزایی
۲۳- تولد کودک نارس
۲۴- کاهش وزن و هوش نوزاد
۲۵- سرطان ریه و ضایعات هوشی
۲۶- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
سن بحرانی
سنین ۱۶ تا ۲۴ سال، سنین پرخطری برای جوانان محسوب میشوند.
شخصیتهای خاص: بعضی از افراد با خصوصیات شخصیتی خاص خودشان، بیشتر در معرض خطر اعتیاد قرار میگیرند، به طور مثال کسی که به خاطر خجالت و رودربایستی، توان نه گفتن به دوستش را ندارد، ممکنه با هر تعارف ساده به مصرف مواد آلوده شود. بعضیها برای تسکین درد از موادمخدر استفاده میکنند. در صورتی که پزشکان با بهرهگیری از داروهای مسکن، میتوانند طوری درد و رو کنترل کنند که فرد به آن داروها وابسته نشود.
عدم آگاهی از خطرات مصرف موادمخدر: گروهی دائما در حال تبلیغ برای موادمخدر هستند، برای اینکه یا رفتار خودشون رو توجیه کنند و یا موادشون رو به فروش برسونند. مجموع اطلاعات غلط و باورهای نادرست، موجب میشود که فرد، نگرش و دیدگاه مثبتی نسبت به مصرف موادمخدر پیدا کند و زشتی مصرف برایش از بین برد.
مشاغل خاص: بعضی از مشاغل خاص که فعالیت جسمی سنگین و تغییر ساعتهای خواب و بیداری را به دنبال دارند، فرد را مستعد ابتلا به اعتیاد میکنند، کسانی که این مشاغل رو دارند، باید بیشتر مراقب خودشان باشند.
اضطراب، افسردگی شدید، پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی، زمینهساز بروز اعتیاد هستند. ممکن است همه خانوادهها در همه زمینهها کاملا موفق نباشند. ساختار خانوادهها همیشه یکسان نیست. بعضی از خانوادهها، بیسرپرست و یا تک سرپرست هستند. این چنین خانوادههایی معمولا با مشکلاتی مواجه میشوند. مشکلت و دشواریهای خانوادگی در شرایط دیگری نیز پیش میآید. مثلا وقتی که در بین افراد خانواده، فردی معتاد است، تعداد افراد خانواده زیاد هستند ویا روابط خانوادگی متشنج است. ۱-خطرات را بشناسید: (مثلا محیطهای پرخطر اطراف خود را بشناسید و از آن دوری کنید – از افراد بزهکار و پرخطر دوری کنید)
۲- مهارتهای خود را افزایش دهید: (بسیاری از این مهارتها در منابع دینی ما، در قرآن کریم، در نبوی (ص) و در سیره اهل بیت (ع) سفارش شده است شیوه معاشرتهای اجتماعی را بیاموزیم و چگونه هیجانهایمان را کنترل کنیم.
۳- از آینده خود مراقبت کنید. آینده را همین حالا بیا بسازیم. پس هر کاری که امروز انجام میدهیم در آینده ما تاثیر دارد.
۴- خودتان را ارزیابی کنید. قراری با خودتان بگذارید و تصمیم بگیرید که هر روز بیشتر از روزهای دیگر از خودتان مراقبت کنید برای این کار فهرستی از کارهایی تهیه کنید که نباید انجام بدهید و همین طور کارهایی که باید انجام بدهید
مشکلات جسمانی
نگرش مثبت به موادمخدر
عوامل خانوادگی
چه باید کرد؟