حمل کیفهای کولهای اگر توسط یک شانه انجام شود باعث ایجاد فشار زیاد نامناسب و غیرهمسان به همان سمت شانه شده و در نهایت انحنای غیرطبیعی ستون فقرات را به دنبال خواهد داشت.
اگر چه این مسئله در بزرگسالان نیز حائز اهمیت است اما در کودکان به خاطر آنکه مهرههایشان در حال رشد است این مسئله بیشتر خودنمایی میکند و عدم رعایت آن زمینهساز اسکولیوز (انحنای غیرطبیعی به طرفین) خواهد بود.
در شرایط یکسان، کولههای پشتی سالمتر از کیفهای دستی هستند چرا که در صورت استفاده صحیح از آن نیرو به دو طرف شانهها منتقل میشود و اثرات منفی کمتری به ستون فقرات وارد میشود.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت: درد گردن، کمردرد، انحناهای غیرطبیعی ستون فقرات و حتی در مواردی آسیب به رشتههای عصبی از جمله آسیبها و مشکلات ناشی از انتخاب کیف غیراستاندارد و همچنین استفاده نادرست از کیف مدرسه است.
محمدرضا برزگری گفت: برای پیشگیری از این آسیبها هم والدین و هم کودکان باید اطلاعات کافی در مورد انتخاب و نحوه استفاده از کیف مدرسه داشته باشند.
کشیدگی حاصل از حمل کیف باعث آسیبهای گذرا یا حتی ماندگار در ریشههای عصبی شانه و دستها و رشتههای عصبی گردن میشود.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، سنگینی بیش از حد کیف بر اثر حمل کتابهای درسی و وسایل مدرسه را مسئلهای نسبتاً معمول و شایع دانست و گفت: سنگینی همراه با حمل نامناسب و غیراصولی میتواند اثرات بسیار منفی بر مفاصل و ریشههای عصبی کودک وارد سازد.
برزگری در پاسخ به پرسش فارس مبنی بر اینکه کیفهای کولهپشتی بهترند یا کیفهای دستی؛ گفت: در شرایط یکسان و در مقایسه با کیفهای دستی میتوان گفت کولههای پشتی سالمترند چرا که در صورت استفاده صحیح از آن نیرو به دو طرف شانهها منتقل میشود و به همین دلیل اثرات منفی کمتری به ستون فقرات اعمال می شود البته انتخاب کولههای پشتی نیز مهم است.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به انتخاب کوله پشتی اشاره داشت و افزود: مسئله مهم در انتخاب کولهپشتی مشخصات آن است و نباید صرفاً بر اساس مد و زیبایی برای خرید آن تصمیمگیری کرد.
هر چه نیروهای وارده توسط کولهپشتی به نواحی مختلف بدن از توزیع همگون و گستردهتری برخوردار باشند این کوله مناسبتر خواهد بود چرا که اثرات نامطلوب و منفی آن کاهش مییابد.
کولهپشتی خوب باید دو بند شانهای پهن داشته باشند که بتوان آن را به راحتی روی شانهها قرار داد.
بند کمری نیز از جمله ضروریات یک کولهپشتی خوب به شمار میرود چرا که از انتقال تمام نیروی وزن به شانهها و سوانح احتمالی در فرد جلوگیری میکند.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت: باید سعی شود که میزان کمتری از کتاب و لوازمالتحریر در کیف یا کولهپشتی قرار داد که برای این هدف باید مسئولان مربوطه یا والدین کودکان ابتکاراتی را به کار بندند؛ مثلاً کتاب را در مدرسه یا منزل مورد استفاده قرار دهند و برای محل دیگر از جزوه استفاده شود.
مطلقاً نباید کودکان را به حمل وسایلی که به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد مجبور کنیم و باید به کودک خود آموزش دهیم که کولهپشتی را تا حد امکان به پشت خود بچسباند و از معلق نگه داشتن آن خودداری کند.
وی ادامه داد: باید از نگهداشتن کیف و کولهپشتی در دست یا بر روی شانهها در صف مدرسه جلوگیری کنیم
برزگری در پاسخ به پرسش، اینکه چه میزان وزن برای کودکان سنگین قلمداد میشود گفت: اختلافنظرهایی زیادی در این زمینه وجود دارد اما اغلب محققان قبول دارند که وزن بالاتر از 10 تا 15 درصد وزن کودک برای کودک سنگین در نظر گرفته میشود اگر چه این مقدار هم نمیتواند میزان دقیقی باشد چون بسیاری از کودکان تحمل این وزن را هم ندارند.
والدین دقت داشته باشند که اگر کودکاشان برای حمل کولهپشتی به جلو خم میشوند بدون توجه به وزن، این کوله برایش سنگین است.
وی تصریح کرد: ایجاد درد، گزگز اندامها خصوصاً در ناحیه دست و شانهها یا پیدایش هر گونه مشکل دیگر در این ناحیه به معنای سنگینی وزن کیف و کولهپشتی است و باید به ضرورت کاهش وزن آن توجه کرد.