در این بخش دو شیوه بسیار درست و کارآمد برای بیماران قلبی معرفی میکنیم که تنگ شدن رگ های قلبی را بطور واضح نشان می دهند. این شیوه ها بسیار راحت هستند و کاربرد هرکدام را بطور کامل برای شما شرح میدهیم
آنژیوگرافی و سی. تی. آنژیوگرافی هردو روشهایی دقیق برای بررسی رگهای اصلي خون رسان (کرونر)قلب هستند. اما هزینه آنژیوگرافی که با عبور یک لوله باریک از رگ پا به قلب انجام میشود، تقریبا سه برابر هزینه سی.تی. آنژیوگرافی است که فقط با یک تزریق وریدی در دست انجام میشود. زمانی که صرف آنژیوگرافی میشود نیز چندین ساعت بیشتر از سی.تی.آنژیوگرافی است. پس چرا پزشکان متخصص قلب اکثرا آنژیوگرافی را پیشنهاد میکنند؟ فرق بین این 2 و معایب و مزایای هریک چیست؟
کاهش خطر با سی. تی.اسکن
امروزه با کمک سی. تی. اسکن، عروق قلب بدون نیاز به آنژیوگرافی بررسی میشوند و در اکثر موارد بیمارانی که مشکلات قلبی دارند تنگیهای احتمالی عروقشان با دقت بالا از این طریق قابل بررسی خواهد بود. به همین دلیل در بسیاری از مراکز دنیا میزان آنژیوگرافی تشخیصی بهشدت کاهش پیدا کرده است. با استفاده از سی. تی. اسکن میتوان نقشه تنگیهای عروق را به دست آورد و بعد تصمیم به انجام آنژیوپلاستی، بایپس عروقی و… گرفت. به این ترتیب میتوان خطرات احتمالی آنژیوگرافی غیرضروری را کاهش داد.
در سی. تی. آنژیو، ماده حاجب (مادهای برای افزایش کنتراست در پرتونگاری) با سرعت بالا در ورید دست تزریق میشود. سپس این ماده به قلب و بعد از آن به سایر ارگانهای بدن منتقل میشود. با در نظر گرفتن زمان ورود ماده حاجب به شریانهای ارگان مورد نظر از آن عکسبرداری میشود. برای مثال زمانی که ماده حاجب را به ورید دست تزریق میکنند حدود 10 ثانیه بعد دارو به قلب وارد و از آن خارج میشود. سپس حدود 20 ثانیه بعد وارد عروق شکم میشود و حدود 30 ثانیه بعد از آن به عروق پا میرود. قبلا برای تصویربرداری از شریان با دستگاه معمولی لازم بود بيمار را به اتاق آنژیوگرافی ببرند و شریان را در پا سوراخ کنند و این کار را انجام دهند. اما الان تنها با تزریق ماده حاجب در دست مثل سایر تزریقهای وریدی این کار را انجام میدهند. به این ترتیب نیاز به انجام یک آنژیوگرافی معمولی که کاري وقتگیر و سخت است، کنار گذاشته میشود.
بیمار 15 تا 20 دقیقه بعد مرخص میشود
بیمار بعد از انجام عکسبرداری در سی. تی. آنژیوگرافی میتواند 15 تا 20 دقیقه بعد مرخص شود و مشکلی نخواهد داشت. سی. تی. آنژیوگرافی عمل دردناکی نیست. فقط گاهیاوقات زمانی که ماده حاجب با سرعت داخل ورید تزریق میشود ممکن است ورید پاره شود و ماده زیر پوست برود که البته این اتفاق بسیار نادر است و سالی یک یا دو بار بیشتر رخ نمیدهد. هزینه سی. تی.آنژیوگرافی تقریبا یکسوم آنژیوگرافی است. البته سی. تی. آنژیوگرافی انواع مختلفی دارد برای مثال میتوان به سی. تی. آنژیوگرافی مغز، قلب، ریه و… اشاره کرد. هزینه آن بسته به نوع سی.تی. آنژیو و دولتی یا خصوصی بودن بیمارستان میتواند از 100 تا 600 هزار تومان متفاوت باشد. سی. تی. آنژیو توسط رادیولوژیستها در مراکز مختلف دولتی و خصوصی پیشرفته کشور از جمله بیمارستان امام خمینی انجام میشود. حداقل 10 تا 12 دستگاه خیلی خوب برای انجام سی. تی. آنژیو در ایران موجود است.
چه زمانی آنژیوگرافی به سی. تی. آنژیو ترجیح داده میشود؟
گاهیاوقات شک بالینی پزشک مبنی بر اینکه بيمار گرفتگی رگ دارد، زياد است. در چنین مواقعی از ابتدا بيمار آنژیوگرافی میشود. اما گاهیاوقات شک بالینی پزشک خیلی زیاد نیست. بنابراین سی. تی. آنژیو انجام میشود. در هر حال تکنیک سی. تی. آنژیو به اندازه آنژیوگرافی دقیق نیست. اگر احیانا سی. تی. آنژیوگرافی یک رگ تنگ را نشان بدهد این تنگی حتما باید با آنژیوگرافی تایید شود. یعنی اگر سی. تی. آنژيوگرافی نشان دهد رگ آنقدر تنگ است که نیاز به عمل جراحی دارد، جراح با گزارش سی. تی. آنژیو بيمار را به اتاق عمل نمیبرد. بلکه مجدد آنژیوگرافی انجام میدهد و با گزارش آنژیوگرافی او را جراحی میکند. بنابراین اگر شک بالینی پزشک در مورد گرفتگی رگ زیاد باشد انجام سی. تی. آنژیوگرافی در واقع تحمیل یک هزینه اضافی به بيمار خواهد بود.
آنژیوگرافی چگونه انجام میشود؟
برای انجام آنژیوگرافی، بیمار در بیمارستان بستری و در محل کشاله ران یک سوراخ کوچک ایجاد میشود. سپس یک لوله باریک از رگ پا به داخل رگهای قلب فرستاده میشود. بعد از آن، مواد مورد نظر (ماده حاجب) به درون لوله تزریق میشود و به رگهای قلب منتقل میشود. در این حین از رگها عکس گرفته میشود تا گرفتگی عروق، درصد تنگی و اینکه کدام رگ و کجای رگ تنگ است، مشخص شود.
آنژیوگرافی دردناک نیست!
در آنژیوگرافی موضع مورد نظر برای وارد کردن لوله ابتدا با تزریق ماده بیحسکننده گزیلوکائین (همان بیحسکنندهای که در دندانپزشکی استفاده میشود) بیحس میشود و بعد از آن دیگر بيمار دردی حس نخواهد کرد و متوجه حرکت لوله در رگ نمیشود. بعد از انجام آنژیوگرافی نیز بیمار همانجا در بیمارستان بستری میشود و یک کیسه شن سنگین روی موضعی که لوله وارد آن شده بود، قرار میدهند تا جلوی خونریزی شریان را بگیرند و شریان جوش بخورد. جوش خوردن شریان به سادگی جوش خوردن ورید نیست. بنابراین لازم است کیسه شن روی آن فشار بیاورد تا رگ در موضعی که سوراخ شده بود ترمیم شود. تقریبا زمانی معادل صبح تا عصر بیمار باید در این حالت باشد و راه نرود و استراحت کند. همیشه لازم نمیشود که بيمار شب را در بیمارستان سپری کند. فقط بیمارانی که احتمال عوارض برایشان زیاد است یک شب بستری میشوند. در واقع اگر بیمارستان تخت خالی داشته باشد سعی میکند همه بیماران را 24 ساعت نگه دارد اما مراکزی که خیلی شلوغ هستند، بیمارانی که خطر برایشان کمتر است و هوشیار هستند، صبح آنژیوگرافي شده و عصر مرخص میشوند؛ هیچ مشکلی هم برایشان ایجاد نمیشود.
تصميمگيري با پزشك است
یکی از مواردی که شک بالینی ایجاد میکند درد تیپیک قلبی است. این درد هنگام فعالیت ایجاد می شود. البته یکسری فاکتورهای خطر هم بر ایجاد این درد تاثیر گذارند. برای مثال اگر فرد دیابت یا فشار خون یا چربی خون بالا داشته باشد یا سیگار بکشد و در سنین میانسالی باشد و هنگام فعالیت مثلا بالا و پایین رفتن از پله احساس کند قفسه سینهاش درد میگیرد و با استراحت دردش فروکش میکند. در واقع دچار درد تیپیک قلبی شده است. چنین بیمارانی با احتمال 90 درصد بالاگرفتگی رگ دارند و انجام سی. تی. آنژیوگرافی برایشان یک تکنیک اضافه است و باید مستقیما آنژیوگرافی شوند. سی. تی. آنژیو زمانی کاربرد دارد که شک پزشک کم باشد و فقط بخواهد وجود مشکل قلبی را رد یا تائید کند. برای مثال اگر یک خانم جوان دچار دردی مبهم شده باشد و به فرض یک فاکتور خطر هم داشته باشد اما شک پزشک به گرفتگی رگ زیاد نباشد برای او سی. تی. آنژیوگرافی انجام میدهد. یا در مثالی دیگر اگر بيمار بخواهد یک جراحی غیر قلبی داشته باشد مثلا یک تومور قلبی داشته باشد اما هیچ فاکتور خطری برای گرفتگی رگ نداشته باشد میتواند سی. تی. آنژیوگرافی شود و اگر رگ سالم باشد جراح فقط آن تومور را بر میدارد.
آنژیوگرافی خطرناک نیست
عوارض و خطرات آنژیوگرافی بسیار کم است. مهمترین عارضه آن حساسیت به ماده حاجب است که آن هم احتمالش کم است. این حساسیت ممکن است خود را به صورت تهوع و استفراغ یا خارشهای پوستی نشان دهد یا در موراد خیلی شدیدتر ممکن است بيمار مانند هر حساسیت دیگری به شوک برود. البته این حالت بسیار نادر است و نباید ایجاد استرس کند. عارضه دیگر آنکه باز هم احتمالش کم است و بیشتر در کسانی دیده میشود که دیابتی هستند و مشکل کلیه دارند، نفروپاتی یا همان آسیب کلیه به دلیل تزریق ماده حاجب است.
البته پزشکان با تکنیکها و تمهیداتی که از قبل در نظر میگیرند از رخداد آن پیشگیری میکنند. از دیگر عوارض آنژیوگرافی میتوان به تهاجمی بودن تکنیک، آریتمیهای قلبی، مشکل در بند آمدن خون در قسمتی که میله از آن وارد شده، ایجاد فیستول شریان به ورید، تجمع خون یا کبودی یا هماتوم موضعی و… اشاره کرد که پزشکان با رعایت نکات خاصی از ایجاد آنها پیشگیری میکنند. در کل اگر بخواهیم آنژیوگرافی را با یک تکنیک تهاجمی مقایسه کنیم، عوارض آن بسیار کمتر است و نگرانکننده نیست. بیمار حین آنژیوگرافی به صورت مرتب مانیتور میشود یعنی فقط پزشک به تنهایی حضور ندارد و یک نفر دیگر مستقیما ضربان قلب بیمار را تحتنظر دارد و به محض ایجاد آریتمی، سریع میله را بیرون میکشد. همچنین اگر کسی زمینه آسم و آلرژی داشته باشد از قبل حتما به او داروی ضدحساسیت میدهند. اگر هم در بيمار همان لحظه حساسیت ايجاد كرده و تهوع و استفراغ کند، سریع همان موقع آمپولهای لازم برایش تزریق میشود. بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.
منبع-برترین ها