این اختلال که نوعی اختلال مغزی است موجب عدم شناخت چهره های دیگران و عدم تمایز چهره افراد نزدیک با دیگر اطرافیان می باشد.
«نتالي» ۳۵ ساله به سختي مي تواند همسر و فرزندانش را در بين جمعيت تشخيص دهد؛ او در خيابان از کنار دوستان قديمي اش رد مي شود، بدون اين که آن ها را بشناسد. اين مادر که صاحب دو فرزند است به بيماري «پروسو پاگنوسيا» يا «ادراک پريشي چهره اي»يا«کوري چهره» مبتلاست. اين بيماري يک اختلال شناختي است که مشخصه آن ناتواني در شناخت افراد و حتي چهره خود است. اگرچه «نتالي» با اين اختلال به دنيا آمده اما تنها چند سال است که اين اختلال در وي شناسايي شده است.
او از طريق وزن، قد و رنگ مو و نه از ويژگي هاي صورت مي تواند همسر و فرزندانش را شناسايي کند، در زمان تولد دخترش سعي کرد ويژگي هاي صورت نوزاد را به خاطر بسپارد اما اين کار برايش ناممکن بود. برخي از افراد مبتلا به اين اختلال تنها با مشکل تشخيص صورت روبه رو هستند. در حالي که برخي قادر نيستند افراد آشنا و غريبه را تشخيص دهند. در موارد حاد مبتلايان نمي توانند فرق بين صورت و اشيا را از هم تشخيص دهند.
اين اختلال به از دست دادن حافظه، اختلال بينايي يا ناتواني در يادگيري ارتباط نداردونبايد با آلزايمر اشتباه شود بلکه به دليل ناهنجاري، آسيب ديدگي يا اختلال در قسمتي از مغز به نام فوسي فرم گيروس (Fusi form gyrus) است که شناسايي چهره و حافظه را هماهنگ مي کند. اين اختلال مي تواند بر اثر سکته مغزي، آسيب ديدگي مغز يا بيماري عصب به وجود آيد. گاهي نيز مادرزادي است. در درمان اين اختلال روي تشخيص صدا، لباس و مشخصات فيزيکي منحصر به فرد، تمرکز مي شود.
«نتالي» مادر ۲ دختر ۸ و ۳ ساله زماني متوجه اين اختلال در خود شد که دريافت، نمي تواند چهره هاي افرادي را که قبلا ملاقات کرده بود، به ياد آورد. پس از اين که اين اختلال در وي تشخيص داده شد، او با مرور سال هاي گذشته متوجه خيلي چيزها شد. او مي گويد: «يادم مي آيد که هنگام تماشاي فيلم چهره بازيگران را فراموش مي کردم و بارها از همسرم درباره شخصيت هاي فيلم سوال مي کردم. يادم مي آيد که روزي به دنبال دخترم رفتم. دخترم موهايش را هميشه دم اسبي مي بست اما اين بار باز کرده بود و به همين دليل نتوانستم او را بشناسم. نتالي سعي مي کند افراد را با لباس، حالت و رنگ مو يا روش راه رفتن آن ها تشخيص دهد. به گفته متخصصان در موارد نادري، برخي افراد بر اثر آسيب هاي عصبي دچار اين اختلال مي شوند اما اخيرا مشخص شده است که خيلي ها داراي نوع رو به رشد «پروسو پاگنوسيا» هستند. اين افراد هرگز دچار آسيب عصب نشده اند اما ادراک بصري آن ها افزايش نيافته است.
نتايج بررسي هاي اخير نشان مي دهد که از هر ۵۰ نفر، يک نفر دچار اين اختلال است. اين در حالي است که آگاهي عموم درباره اين اختلال بسيار پايين است. متخصصان مي گويند به محض اينکه متوجه شديد در تشخيص صورت افراد دچار مشکل هستيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد.
روزنامه خراسان