Children reading pile of book. Isolated.

آیا می دانستید کتاب خوانی برای کودک و انس دادن وی با کتاب از دوران کودکی و طفولیت چه تاثیرات شگرفی بر روی ذهن،هوش و حافظه وی می گذارد؟

-مطالعات جدید در آمریکا نشان می‌دهد، خواندن کتاب برای کودکان کم‌سن‌وسال  با بروز تفاوت‌هایی در فعالیت مغزی آن‌ها مرتبط است و این موضوع اهمیت  کتاب‌خواندن والدین برای آن‌ها را برجسته می‌کند.

دانشمندان مرکز پزشکی بیمارستان کودکان  سینسیناتی در اوهایو، برای نخستین بار نشان داده‌اند که خواندن کتاب در طول  مرحله حیاتی رشد و پیش از دوران مهد کودک تاثیر معناداری را بر روی  توانایی پردازش داستان‌ها توسط مغز کودکان دارد و می‌تواند موفقیت آن‌ها در  کتابخوانی را پیش‌بینی کند.

سازمان‌های مختلف در آمریکا همواره والدین را تشویق کرده‌اند که برای  کودکانشان از بدو تولد کتاب بخوانند تا یادگیری اولیه آن‌ها را تقویت کرده و  اتصالاتی را در مغزشان خلق کنند که این اتصالات، رشد زبانی آن‌ها را ارتقا  می‌بخشند. با این حال تا پیش از این، شواهد مستقیمی درباره اثر مطالعه  برای بر روی مغز کودکان ارائه نشده بود.

به منظور پاسخ به این پرسش که آیا خواندن داستان بر شبکه‌های مغزی کودکان  پیش‌دبستانی اثر می‌گذارد یا خیر، تیم تحقیقاتی 19 کودک پیش‌دبستانی سالم  بین سنین سه تا پنج سال را بررسی کرد که 37 درصد از آن‌ها از خانواده‌های  کم‌درآمد بودند.

والدین کودکان پرسشنامه‌ای را پر کردند که برای ارزیابی تحریک شناختی آن‌ها  در منزل طراحی شده بود. این پرسشنامه بر موضوعاتی مانند کتاب‌خواندن  والدین برای کودکان، دسترسی به کتاب، میزان زمان کتاب‌خوانی والدین و تنوع  کتاب‌های خوانده‌شده، تعامل والدین با فرزندان از جمله صحبت‌کردن و  بازی‌کردن و همچنین این موضوع متمرکز بود که آیا والدین مهارت‌هایی مانند  شمارش و اشکال را به کودکان آموزش داده‌اند یا خیر.

با تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI)، فعالیت مغزی کودکان هنگام  گوش‌دادن به داستان‌های مرتبط با سنشان از طریق هدفون، ارزیابی شد. در این  مدت کودکان بیدار بودند و هیچ نوع محرک دیداری وجود نداشت.

نتایج نشان داد، قرار گرفتن زیاد کودکان در معرض کتاب‌خوانی در منزل، با  فعالیت نواحی خاصی از مغز آن‌ها مرتبط بود که با پردازش معنایی مرتبط‌اند و  وجود این نواحی برای زبان شفاهی و خواندن حیاتی هستند.

تحلیل نواحی مغزی مرتبط با تخیل ذهنی نشان داد تجسم‌سازی، نقش کلیدی را در  درک روایت و آمادگی کودکان برای خواندن ایفا می‌کند و به آن‌ها امکان  مجسم‌کردن داستان را می‌دهد. این موضوع برای پیشرفت‌کردن کودکان از خواندن  کتاب‌های تصویری به کتاب‌های فاقد تصویر مهم است.

دانشمندان امیدوارند که این پژوهش به تحقیقات بیشتری درباره مطالعه مشترک و شناسایی کودکان در معرض مشکلات خواندن بیانجامد.

جزئیات این پژوهش در نشست سالانه انجمن‌های آکادمی کودکان در سان‌دیه‌گو ارائه شد.

ایسنا