ترکیب درست خوراکی ها با یکدیگر نه فقط طعم و عطر آن را بهتر می کند بلکه از لحاظ افزایش ارزش تغذیه ای و سلامت ما نیز مهم است. بعضی از مواد خوراکی زمانی که با هم خورده می شوند، ارزش غذاییش بالا می رود. چند مثال از این مواد غذایی رو با هم می خوانیم
لوبیای سیاه و فلفل دلمه ای قرمز
لوبیای سیاه منبع خوب آهن است. اما مشکل اینجاست که آهنی که از منابع گیاهی تأمین می شود، به خوبی آهن موجود در گوشت، جذب بدن نمی شود. به عبارتی، فقط ۲٪ تا ۲۰٪ آهن موجود در منابع گیاهی، از لوله های گوارشی گذشته و وارد گردش خون می شود. اما آهن گوشت به میزان ۱۵٪ تا ۳۵٪ جذب بدن می شود. برای حل این مشکل، بهتر است که از مواد غذایی غنی از ویتامین C مثل فلفل دلمه ای قرمز در کنار منابع گیاهی آهن استفاده کنیم زیرا ویتامین C جذب آهن رو تا ۶ برابر افزایش می دهد.
غلات کامل و پیاز و سیر
آهن و روی (zn) موجود در غلات، جذب کمی در بدن دارند. غلات کامل حاوی ترکیبات طبیعی هستند که به این عناصر متصل شده و مانع از جذب شدن اونها می شوند. اما مواد غذایی غنی از سولفور مثل سیر و پیاز، دسترسی و جذب اهن و روی رو افزایش می دهد.
گوجه فرنگی و روغن زیتون
همونطور که می دانیم، روغن زیتون برای سلامتی قلب مفید است و کلسترول خوب (HDL) رو افزایش داده و کلسترول بد (LDL) رو کاهش می دهد. اما وقتی که در کنار گوجه فرنگی قرار می گیرد، این اثرات مفید اون، بیشتر می شوند. روغن زیتون باعث می شود که فعالیت آنتی اکسیدانی لیکوپن در گوجه فرنگی افزایش پیدا کند.
سالمون و سبزیجات
برای اینکه بتوانید از کلسیم موجود در سبزیجات نهایت استفاده رو ببرید، باید به مقدار کافی ویتامین D هم مصرف کنید. کلید جذب کلسیم در دستگاه گوارش، ویتامین D است که به حفظ مقدار طبیعی کلسیم در خون کمک می کند. قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب مستقیم به تأمین ویتامین D کمک می کند اما یک راه دیگر برای دریافت این ویتامین، مصرف بعضی از مواد غذایی مثل ماهی سالمون است.
بروکلی و گوجه فرنگی
وقتی که این دو ماده غذایی در کنار هم مصرف می شوند، اثر ضد سرطانی اونها تقویت می شود.
چای سبز و فلفل سیاه
به جای اینکه به چای سبز، عسل اضافه کنید، کمی فلفل سیاه در چای سبز بپاشید. چای سبز حاوی نوعی آنتی اکسیدان مخصوص به نام EGCG است که متابولیسم رو افزایش داده و ضد سرطان می باشد. یک نوع ماده کلیدی مهم به نام piperine در فلفل سیاه وجود دارد که اثر EGCG رو تقویت می کند زیرا جذب اون رو در بدن افزایش می دهد.
زردچوبه و فلفل سیاه
Piperine موجود در فلفل سیاه نه تنها در ترکیب با چای سبز بلکه در ترکیب با خیلی از مواد غذایی دیگر، برای بدن مفید است. حتماً شما هم شنیده اید که زردچوبه، ادویه شفای بیماری هاست. علت این است که زردچوبه سرشار از آنتی اکسیدان قوی به نام curcumin است. این ماده، خواص ضد التهاب، ضد عفونی و ضد باکتری دارد اما قبل از اینکه به خوبی جذب بدن شود، به سرعت متابولیزه می شود. اگر زردچوبه رو همراه با فلفل سیاه مصرف کنیم، جذب ماده مفید اون تا ۱۰۰۰ برابر افزایش پیدا می کند.
جوانه بروکس و روغن زیتون
جوانه بروکسل سرشار از مواد مغذی مفیدی بسیاری است. از جمله این مواد مغذی می توان به ویتامین K اشاره کرد. این ویتامین، لخته شدن خون رو تنظیم می کند و برای سلامت استخوان ها هم مفید است. ویتامین k یک ویتامین محلول در چربی است و بهترین جذب رو زمانی دارد که همراه با چربی مصرف شود. اینجاست که روغن زیتون وارد صحنه می شود و نقش مهمی ایفا می کند. چربی روغن زیتون بیشتر از نوع چربی های غیر اشباع مونو است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی رو کاهش می دهد. پس با ترکیب این دو خدمت بزرگی به سلامت خود می کنید.
کلم پیچ و بادام
سبزی دیگری که سرشار از ویتامین K می باشد، کلم پیچ است. اما کلم پیچ منبع خوب ویتامین E نیز هست. این ویتامین، سیستم ایمنی رو تقویت می کند و از ما در برابر سرطان و بیماری های قلبی محافظت می کند و برای سلامت پوست نیز مفید است. اما این ویتامین هم مانند ویتامین K از نوع ویتامین های محلول در چربی است و باید با مواد غذایی چرب مصرف شود تا بهترین جذب رو داشته باشد. بادام یک گزینه مناسب برای ترکیب با کلم پیچ است. بادام هم از جمله چربی های غیر اشباع مونو می باشد که برای سلامت قلب مفید است. در ضمن، بادام هم حاوی ویتامین E می باشد.
شکلات سیاه و سیب
این ترکیب غذایی نه تنها خوشمزه است بلکه برای سلامت قلب و عروق هم مفید است. در پوست سیب (مخصوصاً سیب قرمز)، نوعی فلاونوئید به نام quercetin وجود دارد که دارای خاصیت ضد التهاب می باشد. از سوی دیگر، شکلات سیاه غنی از آنتی اکسیدانی به نام catechins است و از سفت شدن سرخرگ ها جلوگیری می کند. وقتی که سیب و شکلات سیاه با هم ترکیب می شوند، لخته های خون رو از بین می برند. توجه داشته باشید که شکلات سیاه، ۶ برابر بیشتر از شکلات روشن و شکلات شیری، catechines دارد و به همین دلیل، مفیدتر می باشد.
سیر و ماهی سالمون
نقش سیر فقط در طعم دهی به ماهی خلاصه نمی شود. وقتی که این دو ماده غذایی با هم ترکیب می شوند، خطر بیماری های قلبی کاهش پیدا می کند. این دو در کنار هم باعث کاهش کلسترول کل و کلسترول بد (LDL) می شوند.
منبع : www.yeka.ir