200062_287

کسانیکه مبتلا به بیماری فشار خون بالا هستند باید بسیار مراقب چشمهایشان باشند چون  مویرگهای چشم را خراب میکند و اگر پیشگیری نشود ممکن است عواقب زیانباری داشته باشد. دراین باره بیشتر صحبت میکنیم

اثرات فشار خون بالا بر چشم‌ها
اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، آگاه باشید که در معرض مشکلات بینایی قرار دارید. فشار خون می تواند با تاثیر بر رگ ها خونی موجود در شبکیه چشم، باعث تخریب این مویرگ ها و در نتیجه تاثیر بر بینایی شود. حالا علائم تاثیر فشار خون بالا بر چشم ها کدام اند؟

فشار خون چیست؟
پر فشاری خون یا فشار خون بالا، شرایطی است که جریان خون در رگ های خونی تحت فشار و به زور انجام می گیرد. زمانی که فشار خون شما بالاتر از 90/140 یا به اصطلاح 14 روی 9 باشد، به عنوان فرد مبتلا به فشار خون در نظر گرفته می شوید.

چرا فشار خون خطرناک است؟
فشار خون باعث فشار بر قلب می شود و قلب را مجبور می کند سخت کار کند.
به علاوه فشار خون، دیواره شریان ها را سفت و سخت می کند. زمانی که دیواره داخلی رگ خونی (شریان ها) سفت و سخت شود، فرد مبتلا به آترواسکلروز یا تصلب شرایین است.

در این زمان هنگامی که چربی های غذا از رگ های خونی عبور می کنند، توسط سلول های آسیب دیده دیواره شریان ها به دام می افتند و فرد به آترواسکلروز مبتلا می شود. این اتفاقات در عروق خونی بدن مانع جریان خون به اندام ها و اعضای حیاتی بدن نظیر قلب، کلیه ها، بازوها و پاها و البته مغز می شود.

فشار خون چگونه بر چشم ها تاثیر می گذارد؟
زمانی که فشار خون بالا برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، یعنی زمانی که فرد درمان مناسب برای این بیماری را نداشته باشد و یا داروها برای درمان فرد کافی نباشد، می تواند رگ های خونی موجود در شبکیه چشم را تخریب کند. اگر این آسیب به اندازه کافی شدید شود، رگ های خونی به مرور فرسوده و سپس پاره می شوند و جریان خون قطع می شود.

این امر منجر به تورم اعصاب بینایی، خونریزی های چشمی، اتساع عروق چشمی، تاری دید، سیاهی رفتن چشم و حتی از دست دادن کامل بینایی می شود. به این تخریب و آسیب عروق چشمی به اصطلاح رتینوپاتی گفته می شود.
زمانی که فشار چشم از مقادیر طبیعی بالاتر می رود، به این وضعیت فشار خون بالای چشمی گفته می شود
علائم رتینوپاتی کدام اند؟
متاسفانه معمولا زمانی فرد از علائم رتینوپاتی آگاه می شود که آسیب اصلی و جدی به عروق خونی رخ داده است. برخی علائم و عوارض رتینوپاتی از این قرارند:
– دید موج دار ناواضح
– دید مه آلود و تیره شدن اجسام نظیر مشکل در خواندن
– درد چشم ها
– از دست دادن نسبی بینایی ( مانند وجود یک سایه یا پرده در مقابل چشم ها)

فشار چشم چیست و چرا بالا می رود؟
فشار چشم که اصولا به فشار داخل چشم (IOP) اطلاق می شود، با اندازه گیری مقدار مایعات پر کننده کره چشم (مایع چسبناک داخل چشم) اندازه گیری می شود.
زمانی که فشار چشم از مقادیر طبیعی بالاتر می رود، به این وضعیت فشار خون بالای چشمی گفته می شود.

مایعات چشمی
جریان مداومی از مایعات برای مرطوب نگه داشتن محیط داخل چشمی، محافظت از اعصاب داخل چشم ها، تامین مواد مغذی برای قرنیه و عدسی، شستشوی داخل چشمی و حفظ محیطی استریل و مخصوصا محافظت در برابر عفونت و ذرات خارجی، مورد نیاز است.

زمانی که مایعات چشمی نتوانند از چشم ها خارج شوند، در داخل چشم تجمع یافته و باعث افزایش فشار داخل چشمی می شود که به این وضعیت فشار خون چشمی گفته می شود.

سن
فشار خون چشمی می تواند در تمام افراد ایجاد شود، اما در افراد مسن بیشتر است، زیرا با پیر شدن، بخش های ظریف چشم و عملکرد آنها شروع به تضعیف و تحلیل رفتن می کند. فشار داخل چشمی بالا در افراد با سن بالاتر از 40 سال شایع تر است.

در واقع فشار خون داخل چشمی به مرور و با افزایش سن افزایش می یابد. از این رو سن بالای 40 سال به عنوان عامل خطری برای ابتلا به فشار خون داخل چشمی در نظر گرفته می شود.

جنس
برخی مطالعات شیوع بالاتر فشار خون داخل چشمی در زنان را نسبت به مردان گزارش کرده اند. دیگر مطالعات اظهار می دارند که زنان بعد از یائسگی، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون داخل چشمی قرار می گیرند.

نژاد
محققان بیان کرده اند که شیوع فشار خون چشمی در آمریکایی های مقیم آفریقا نسبت به سایر نژادها بیشتر است و فشار خون بالای داخل چشمی در سیاه پوستان بیشتر از سفید پوستان است.

بر اساس مطالعه ای، آمریکایی های مقیم آفریقا که مبتلا به فشار خون داخل چشمی می باشند، پنج برابر بیشتر از سایر نژاد ها در معرض ابتلا به آب مروارید قرار دارند.
بهترین راه برای کاهش فشار خون، داشتن شیوه زندگی سالم است. اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، فراموش نکنید که در معرض افزایش فشار خون چشمی و عوارض ناشی از آن قرار دارید
انسداد شبکیه ای
انسدادهای عروقی، موانعی هستند که در مسیر جریان خون ایجاد شده و انتقال اکسیژن و مواد غذایی را به سلول ها با مشکل مواجه می سازند. انسداد شریان های شبکیه ای و همچنین انسداد ورید های شبکیه ای هر دو از شرایطی هستند که منجر به افزایش فشار داخل چشمی و البته در برخی مواقع منجر به از دست دادن کامل بینایی می شوند.

آب سیاه چشم
آب سیاه یا گلوکوم، یک مشکل چشمی است که طی آن فشار بسیار بالای چشمی، موجب آسیب اعصاب بینایی و کاهش و حتی از دست دادن بینایی می شود. در واقع فشار خون بالای چشم، اولین و مهم ترین علامت گلوکوم است.

چگونه می توان از فشار خون پیشگیری کرد؟
بهترین راه برای کاهش فشار خون، داشتن شیوه زندگی سالم است. اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، فراموش نکنید که در معرض افزایش فشار خون چشمی و عوارض ناشی از آن قرار دارید.
از این رو بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص و انجام درمان های توصیه شده توسط پزشک است.

اما علاوه بر درمان های پزشکی، روش های زیادی برای کاهش فشار خون بالا وجود دارد؛ برای مثال چاقی خطر ابتلا به فشار خون را افزایش می دهد. از این رو کاهش وزن و حفظ وزن مناسب برای افراد مبتلا به فشار خون ضروری است.

چربی خون بالا هم عامل مهم و تاثیرگذاری در تغییرات فشار خون است. بنابراین کنترل چربی خون و کاهش چربی های غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است.

برای افرادی که مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند، تنظیم نمک دریافتی از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.

مصرف الکل و سیگار نیز فشار خون را افزایش می دهد.

امروزه رژیم های غذایی مختلفی برای مبتلایان به فشارخون بالا وجود دارد که علاوه بر کم چرب و کم نمک بودن، بر فعالیت بدنی مناسب تاکید دارد.