یادگیری و دانستن این نکات مهم در هنگام بروز انواع سانحه ها برای همه افراد امری ضروری و واجب است
تا حالا شده، از خود سوال کنید اگر حادثه به سراغ ما هم آمد چه؟ اگر خودمان درگیر سانحهای شدیم، اگر با مصدومان یک تصادف مواجه شدیم چه کار باید بکنیم؟ در ادامه نکات مهمی را برای شما جمع آوری کرده ایم تا با رعایت آن ها، در درجه اول از وقوع حوادث پیشگیری کنید و سپس در صورت قرار گرفتن در شرایط بحرانی واکنش صحیحی از خود نشان دهید.
1- حتما یک کپسول آتش نشانی در منزل داشته باشید و تا حد امکان آن را در آشپزخانه قرار دهید. نحوه استفاده از آن را بیاموزید و به کلیه افراد خانواده نیز آموزش دهید.
2- نحوه قطع جریان آب، برق و گاز منزل را به همه افراد خانواده آموزش دهید.
3- نقاط امن خانه در برابر زلزله، مثل زیر میزها و گوشه اتاقها را شناسایی و با تمام اعضای خانواده در مورد آنها صحبت کنید. راههای خروج اضطراری از ساختمان را تعیین کنید.
4- اجسام سنگین و وسایلی مانند کتابخانه را در نزدیکی محل خواب قرار ندهید.
5- شماره تلفنهای ضروری (112 امداد و نجات هلال احمر، 125 آتش نشانی، 115 اورژانس، 110 نیروی انتظامی) را به تمام اعضای خانواده به خصوص کودکان آموزش بدهید.
6- در صورت رفتن به سفر، قبل از ترک محل زندگی، درها و پنجرهها را ببندید و کنتور برق و گاز را قطع کنید.
7- در صورت ضرورت مسافرت در شرایط نامساعد جوی و یا عزیمت به سفرهای طبیعت گردی و کوهپیمایی، زمان خروج و مقصد دقیق سفر را به اطرافیان اعلام کنید.
8- هنگام سفر کپسول آتش نشانی قابل حمل و یک جعبه کوچک کمکهای اولیه (شامل چسب زخم، باند، گاز استریل، پماد سوختگی، بتادین، قیچی، پنبه و قرص استامینوفن ساده) در خودرو داشته باشید و آنها را در دسترس قرار دهید.
9- از سوار کردن کودکان کم سن و سال در صندلی جلوی خودرو، جداً خودداری کنید.
10- اگر به هر علت در جاده به ویژه در بزرگراه ها ناچار به توقف هستید، با قراردادن علائم ایمنی (به کمک لباسهای شبرنگ و یا رنگ روشن) رانندگان دیگر را از حضور خود مطلع کنید.
1- اگر در زمان بروز حادثه در فروشگاه، سینما یا در ساختمانهای پر ازدحام هستید از هجوم به سمت درهای خروجی خودداری کنید.
2- در هنگام وقوع زلزله اگر در داخل ساختمان هستید، روی زمین بنشینید و یا در گوشههای اتاق بایستید و با دست از سر و گردن خود محافظت کنید. تا توقف کامل زلزله از جای خود حرکت نکنید. همچنین کنار مبلها و زیر میزها میتوانند پناهگاه خوبی در زمان زمین لرزه باشند.
3- با وقوع زلزله و در صورت خطر ریزش آوار، لازم است حداقل حرکت ممکن را انجام دهید.
4- در زمان زلزله به زیر چارچوب در نروید. در خانههای قدیمی و خشتی پس از زلزله تنها چارچوب درها بودند که سالم میماندند اما در ساختمانهای امروزی چارچوب هیچ مزیتی نسبت به دیگر نقاط منزل ندارد.
5- در هنگام زمین لرزه، از پنجره ها، آسانسور و پلههای داخلی دوری کنید.
6- در زمان رعد و برق و توفانهای شدید از منزل خارج نشوید و به پشت بام و یا مکانهای مرتفع نروید.
1- از تجمع در خیابانها بپرهیزید و مسیرها را برای عبور و مرور خودروهای امدادی باز بگذارید. در صحنههای تصادف، از ازدحام در محل حادثه و تصویربرداری با تلفن همراه به شدت بپرهیزید. فضا را برای نیروهای امداد و اورژانس خلوت کنید.
2- بعد از وقوع زلزله، برای پیشگیری از آتش سوزی جریان برق را قطع کنید و شیر گاز را ببندید. اگر شیر گاز شکسته شده است و بستن آن ممکن نیست به سرعت محل را ترک کنید.
3- در محل هایی که بوی گاز استشمام میشود از روشن کردن کبریت، سیگار و فندک خودداری کنید.
4- افرادی را که به شدت مجروح هستند حرکت ندهید مگر آن که خطر خفگی آنها را تهدید کند.
5- هنگام بروز تصادفهای شدید، اولین اقدام خروج همه افراد سالم از داخل خودرو است.
6- اولین اقدام در برخورد با خودروی تصادفی، خاموش کردن موتور خودرو، سنگ چین چرخ ها، گذاردن دنده در مخالف جهت شیب و کشیدن ترمز دستی است.
7- چنانچه در سطح جاده بنزین، روغن، گازوئیل و مواد لغزنده ریخته با ریختن مقداری خاک یا شن روی جاده، موقعیت تصادف را ایمن کنید.
8- به هیچ وجه مصدوم مشکوک به آسیب ستون مهره ها را جابه جا نکنید.
9- توجه داشته باشید مهم ترین وظیفه شما در صحنه حادثه مراقبت از جان خودتان است، پس از انجام حرکات خطرناک و بی منطق خودداری کنید.
10- به هیچ عنوان به مصدوم بیهوش، آب یا هر ماده خوراکی دیگر نخورانید.
11- در هنگام حضور در صحنه تصادف خودروی واژگون شده را به حالت اولیه بازنگردانید.
12- هرگز زیر سر فرد بیهوش چیزی نگذارید، زیرا ممکن است این کار باعث بسته شدن راه تنفس وی شود.
13- هرگز عضو آسیب دیده و استخوانهای مشکوک به شکستگی را حرکت ندهید؛ زیرا ممکن است این کار باعث پارگی رگهای خونی و یا قطع اعصاب بدن شود.
14- برای به هوش آوردن مصدوم، روی صورتش آب نپاشید، به صورت او سیلی نزنید و محکم تکانش ندهید.
15- معمولاً نیازی نیست که قبل از رسیدن آمبولانس و امدادگران، مصدوم را از داخل خودرو بیرون آورید.
16- از شایعه پراکنی جدا خودداری کنید.
17- در هنگام برخورد با مجروحان و مصدومان سوانح مختلف چنان چه با روشهای امداد و نجات آشنایی ندارید از اقدامات نسنجیده خودداری کنید تا از صدمات بیشتر به مصدوم جلوگیری شود. گاهی «واکنش نداشتن» بهتر از «واکنش اشتباه داشتن» است.
تعامل نیوز