الف- مواد قانونی شامل:
داروهای آرام بخش- خواب آور:
داروهایی چون دیازپام و اکسازپام و لورازپام منجر به عوارضی چون شکاف کام و لب شکری می شود، و در سه ماهه سوم حاملگی باعث نارسایی تنفسی و بیحالی نوزاد می شوند، مصرف گاه گاهی آن پس از سه ماهه اول و تحت نظر پزشک مشکل ساز نخواهد بود.
کافئین:
سبب تاخیر لقاح، کاهش وزن نوزاد زمان تولد، افزایش ضربان قلب شده و در زمان بارداری باید کم مصرف شود، ضد دردهای خفیف نیز باید در حداقل میزان مصرف شوند.
نیکوتین:
زنان حامله و سیگاری سلامت فرزندشان را به خطر می اندازند، منواکسید کربن باعث کاهش فشار اکسیژن به جنین شده و نوزاد کم وزن میشود ( حداقل 200 گرم کمتر از مادران غیر سیگاری). همچنین در مادران سیگاری خطر مرگ ناگهانی حداقل 4 برابر، سقط خودبخودی ،نارسایی جفت، جفت سرراهی و خونریزی داخل رحمی افزایش می یابد، همچنین بهره هوشی (IQ ) نیز 8-4 امتیاز کاهش نشان می دهد. خطر بیماریهایی چون عدم تمرکز و بیش فعالی هم بالا می رود.
ب- مواد غیر قانونی:
این مواد اثرات هولناکی بر سلامت مادر و جنین خواهند داشت ، در بسیاری از زنانی که این دسته از مواد را مصرف می کنند عارضه قطع قاعدگی بروز کرده و سبب تاخیر تشخیص بارداری و نیز مراقبتهای آن میشود.
الکل:
مصرف الکل بر روی جنین از تاخیر رشد داخل رحمی تا سندرم کامل جنین الکلی متفاوت خواهد بود. در این سندرم ، رشد کودک تاخیر داشته و عوارض قلبی عروقی و ضایعات صورت و جمجمه بروز می کند. مشکلات هوشی ، کوچکی جمجمه از جمله عوارض الکل است، مصرف الکل منجر به سقط های مکرر نیز خواهد شد.
آمفتامین و کوکائین:
مصرف کوکائین و مواد محرک سبب مرگ ومیر در حوالی زایمان می شود، به دلیل اختلال گردش خون و کم رسیدن غذا و اکسیژن به جنین عوارضی همچون کاهش وزن ، افزایش فشار خون و ضربان قلب دیده می شود. نوزاد نارس ، سقط خودبخودی ، جفت سرراهی و کنده شدن جفت از عوارض کوکائین است. به علت بروز مرگ ناگهانی کودک که در روز سوم به حداکثر می رسد ، قطع سریع کوکائین توصیه می شود.
مواد افیونی:
این مواد به راحتی از جفت عبور کرده و سبب وابستگی و بروز علایم آن در نوزاد می گردند، اگر مادر دچار علایم ترک بشود امکان سقط یا زایمان زودرس وجود دارد . بهتر آن است که زن باردار در 2 ماهه آخر پاک باشد تا در نوزاد علایم ترک ایجاد نشود در صورت مصرف هروئین، نگهداری با متادون بسیار کم خطرتر می باشد، شدت علائم ترک بستگی به میزان مصرف و مدت زمان مصرف دارد، این دسته از مادران دچار لرزش ، گریه های بلند، کاهش خواب و اشتها، افزایش خمیازه، تعریق، عوارض پوستی و خطر مرگ ناگهانی خواهد بود.