برخی ازمادران هرچیزی که دوست دارند میخورند درحالیکه، این درست نیست .برخی از مواد غذایی طعم و مزه شیررا تغییر میدهند. . اگر فکر میکنید مواد غذایی که در رژیم غذایی خود دارید باعث ناراحتی نوزاد میشود باید آنها نخورید. تغذیه با شیر مادر یکی از مفیدترین تغذیهاست . اگر مادر از رژیم غذایی خود مراقبت کند شیر افزایش میابید و ،همچنین باید مراقبتهای بهداشتی برای کیفیت شیر برای نوزاد را رعایت کند . مواد غذایی مناسب بخورد و از غذاهایی که باعث آلرژی در نوزاد میشود خودداری کند . چون میتواند معده نوزاد را دچار مشکل کندبراي زنان باردار هميشه محدوديت هاي غذايي وجود دارد و آن ها بايد در طي دوران بارداري از خوردن برخي مواد غذايي پرهيز كنند.
بعد از زايمان، مادران در دوران شيردهي به سر مي برند. بسياري تصور مي كنند كه ديگر رژيم غذايي محدود تمام شده، اما در واقع برخي از محدوديت ها براي مادران شيرده وجود دارد.
پنير:
برخي از پنيرها كه غير پاستوريزه هستند و مقدار زيادي باكتري ليستريا دارند در دوران بارداري جز خوراكي هاي ممنوع محسوب مي شوند. اما در دوران شيردهي مادر مجاز به مصرف آن است زيرا اين باكتري امكان راه يابي به شير مادر و سپس انتقال به نوزاد را ندارد.
بادام زميني:
بسياري از متخصصان تغذيه و سلامت معتقدند، مادراني كه سابقه آلرژي و حساسيت به بادام زميني را در خود و يا خويشاوندان خود دارند، بهتر است در طول دوران شيردهي مصرف نكنند.
الكل :
توصيه مي شود در دوران شيردهي مادران از مصرف الكل پرهيز كنند.
كافئين:
كافئين ممكن است موجب اختلال در الگوي و روند خواب نوزاد شود. اما اگر مادران براي رفع خستگي به قهوه و چاي نياز ضروري دارند مي توانند بعد از شير دادن به نوزاد خود از اين نوشيدني ها استفاده كنند تا مقدار كمتري از كافئين وارد شير مادر شود.
متخصصان توصيه مي كنند كه حتما ميزان مصرف قهوه در مادران بايد كاهش پيدا كند و همچنين قهوه هر چه سبك تر باشد براي سلامت نوزاد بهتر است. البته در دوران شيردهي مادران ميل بيشتري به چاي و قهوه نشان مي دهند كه بايد آگاه باشند هر ميزان بيشتر از اين نوشيدني ها استفاده كنند، خواب نوزاد بيشتر دچار اختلال مي شود.
ماهي:
توصيه مي شود مادران در اين دوران از مصرف برخي از ماهي ها مثل كوسه ماهي و اره ماهي ( كه در واقع كمتر در سبد غذايي مردم ديده مي شود) پرهيز كنند، زيرا اين ماهي ها حاوي مقدار زيادي جيوه هستند. همچنين مادران نبايد بيشتر از دو بار در هفته ماه هاي چرب مثل قزل آلا، اسقومري، ساردين و تن ماهي تازه مصرف كنند.
رژيم را براي فردا بگذاريد:
مادران نبايد در دوران شيردهي به فكر كم كردن وزن خود باشند و نبايد به فكر كم كردن ميزان غذاي خود باشند. شايد براي خيلي از مادران اينكه وضعيت جسمي آن ها از دوران بارداري به بعد خيلي تغيير نكرده ناراحت باشند و بخواهند رژيم هاي غذايي محدود داشته باشند، اما دوران شيردهي براي اين كار مناسب نيست زيرا كه مادر بايد انرژي كافي داشته باشد.
هر مادر شيرده در روز نياز به 1800 كالري دارد تا بتواند شير كافي توليد كند. اگر مادري در ماه بيش از 0.5 تا 2 كيلوگرم وزن كم مي كند، اين به اين معني است كه تغذيه مناسب و كافي ندارد. البته بايد توجه داشت كه برخي از مادران در دوران بارداري دچار اضافه وزن شديد مي شوند كه در اين افراد كم كردن وزن بين 3 و حتي 4 كيلوگرم در ماه نيز طبيعي است و به توليد شير آن ها لطمه اي وارد نخواهد شد. اما بايد حتما توجه داشت كه اين دوران، زماني نيست كه مادر بخواهد رژيم سخت براي كاهش وزن داشته باشد.
انرژي خود را در بالاترين سطح نگه داريد:
مواد غذايي كلسيم دار مانند شير، پنير، ماست و بستني با كيفيت به مادران توصيه مي شود. حتما مادران در اين دوران بايد شير و آب بنوشند . و پروتئين مورد نياز خود را بايد با مصرف گوشت قرمز، سفيد، تخم مرغ، حبوبات و خشكبار و گردو تامين كنند. همچنين كربوهيدرات ها مانند برنج، پاستا، نان و سيب زميني هم مي توانند كمك كنند تا انرژي بدن مادر در سطح بالايي باقي بماند. و مادران بايد مثل هميشه بسقابي از سبزيجات در روز مصرف كنند . شايد بسياري از شما تصور كنيد كه ميزان غذاي سفارش شده براي مصرف زياد است، اما بايد بدانيد كه براي توليد شير و نگه داشتن انرژي در سطح بالا بدن شما به اين مواد غذايي احتياج دارد.