استرس چه پیامدهایی می تواند داشته باشد و موجب پیدایش چه بیماری هایی در انسان ها می شود با هم بر آنان مروری داشته باشیم.
استرس هم می تواند جنبه های روانی مثل زود خشمی، تحریک پذیری ، افسردگی، وسواس و … داشته باشد و هم می تواند منجر به اختلالات وامراض جسمانی شود که امروزه توسط دانشمندان مورد مطالعه و تحقیق است.
کوثر خانبابایی کارشناس تغذیه نوشت: همه ما در زندگی روزمره خود کمابیش استرس و فشار عصبی را در قالب تحصیل، شغل،ارتباط با همسرو فرزندان و… به نحوی تجربه می کنیم که البته تا حد بسیاری در پیشبرد اهدافمان لازم و مفید است. مشکل از جایی آغاز می شود که استرس که به شکل تغییرات رفتاری و همین طور در قالب فعل و انفعالات شیمیایی در بدن اتفاق می افتد توسط فرد به خوبی کنترل و مدیریت نشده و با گذر زمان تأثیرات سوء زیانبار آن به شکل اختلال و بیماری بروز نماید. استرس هم می تواند جنبه های روانی مثل زود خشمی، تحریک پذیری ، افسردگی، وسواس و … داشته باشد و هم می تواند منجر به اختلالات وامراض جسمانی شود که امروزه توسط دانشمندان مورد مطالعه و تحقیق است. در این مقاله به ده مورد بیماری مرتبط با استرس اشاره شده است.
1.بیماریهای قلبی: محققان مدتهاست بر این گمانند که احتمالا” افراد پراسترس و گروه شخصیت آ از جهت ابتلا به فشارخون بالا و مشکلات قلبی در خطر بیشتری قرار دارند. علت این ارتباط به طور دقیق مشخص نیست. استرس مستقیما” می تواند باعث افزایش سرعت ضربان قلب و جریان خون شده و همچنین می تواند باعث آزاد سازی کلسترول و تری گلیسیرید به جریان خون شود. همچنین احتمالا” استرس به صورت غیر مستقیم از طریق عادات غلطی نظیر استعمال دخانیات یا چاقی با خطرات قلبی-عروقی مرتبطست. از طرفی دیگرمحققان معتقدند استرس های ناگهانی می تواند جرقه مشکلات حادی نظیر حملات قلبی باشد.
2.آسم: مطالعات بسیاری نشان می دهد استرس در تشدید علائم آسم و حملات آن نقش دارد. برخی مدارک به دست آمده نشان میدهند که استرس های خانوادگی مکرر موجب خطر پیشرفت علائم آسم در کودکان می شود.
3. چاقی: چربی انباشته شده در ناحیه شکم از چربی ناحیه باسن و ران برای سلامتی خطرناکتر است و متأسفانه شکم جایی است که افراد پراسترس تمایل بیشتری به انباشت چربی در آن دارند. استرس باعث ترشح هورمون کورتیزول و بالا رفتن سطح آن در خون شده و این هورمون ذخیره چربی در ناحیه شکم را افزایش می دهد.
4.دیابت: استرس از دو راه باعث پیشرفت دیابت می شود. اول این که باعث تشدید یا ایجاد عادتهای ناسالمی نظیر پرخوریهای عصبی، استعمال دخانیات و استفاده از مشروبات الکلی می شود و دوم این که به صورت کاملا” مستقیم باعث بالا رفتن قند خون می شود.
5.سردرد: استرس یکی از شایعترین محرک های سردرد است. نه تنها سردردهای تنشی (عصبی) تحت تأثیر استرس هستند بلکه سردردهای میگرنی نیز می تواند جنبه عصبی داشته باشند.
6. افسردگی و اضطراب: احتمالا” چندان باعث شگفتی نیست که استرس با نرخ بالاتر ابتلا به افسردگی و اضطراب مرتبطست. مطالعات اخیر نشان می دهند افرادی که تحت استرس های شغلی نظیر دریافت کم دستمزد قرار دارند در چند سال آینده 80 درصد بیشتر در معرض خطر افسردگی یا پیشرفت علائم آن قرار دارند.
7. مشکلات گوارشی: استرس در بسیاری از مشکلات گوارشی نظیر رفلاکس معدی مروی، سندرم روده تحریک پذیر و تشدید عوارض زخم های گوارشی و …. دخیل است.
8. بیماری آلزایمر: مطالعه انجام شده روی حیوانات نشان داد تنش و فشار عصبی باعث بدتر شدن آلزایمر می شود و روند زوال مغز را سرعت می دهد. برخی تحقیقات هم تأثیرات بالقوه کاهش استرس بر کاهش سرعت پیشرفت بیماری را ارزیابی و اثبات نموده اند.
9.تسریع روند پیری: تحقیقات نشان می دهد استرس بر سرعت روند پیری تأثیر می گذارد. در مطالعه ای دی ان ای مادران تحت استرس شدید که از کودکان بیمار خود پرستاری می کردند با دی ان ای مادران دیگر مقایسه شد. محققان دریافتند که بخش خاصی از کروموزم ها تأثیرات بالا رفتن سن را نشان می دهند که استرس و تنش می تواند بین 9 تا 17 سال تأثیر افزایشی بر آن داشته باشد.
10.مرگ زودرس: مطالعه ای که تأثیرات استرس را بر روی افراد سالمندی که از همسران بیمارانشان مراقبت می کردند – به عبارتی سالمندانی که تحت استرس شدید قرار داشتند- نشان داد این افراد نسبت به همسالان خود 63 درصد نرخ مرگ بالاتری داشتند
سایت ایران