همه ما اطلاع داریم که خوردن یک قوطی کلوچه، چه اندازه برای سلامتی زیان آور است ولی ممکن است ندانیم که افراط در خوردن بعضی از مواد غذایی سالم هم می تواند برای ما زیان آور باشد. این مواد غذایی جزو مواد غذایی زیان آور محسوب می شود و باید حتماً در برنامه غذایی ما باشند. فقط باید به این نکته توجه کنیم که سالم بودن به این مفهوم نیست که می توانیم در خوردن آنها زیاده روی کنیم و باید نسبت به خطرات این زیاده روی در مصرف، آنها متعادل باشیم
پرتقال و گوجه فرنگی
این مواد غذایی به شدت اسیدی هستند. دریافت بیش از حد اسید از طریق خوردن پرتقال و گوجه فرنگی زیاد، می تواند به برگشت اسید از معده به مری منجر شده و به مرور زمان، زخم مری ایجاد می کند. مصرف این مواد غذایی نباید بیش از دو واحد پرتقال یا گوجه فرنگی در روز، باشد. اگر هم که دچار زخم مری هستید، باید بیشتر رعایت کنید.
کنسرو ماهی تن
زیاده روی در مصرف ماهی تن می تواند به جهت دریافت مقدار زیاد جیوه، خطرناک باشد زیرا این ماهی نسبت به بسیاری از ماهی های دیگر حاوی جیوه بیشتری می باشد. دریافت جیوه زیاد به مشکلات بینایی، شنوایی و گفتاری، ضعف عضلانی و هماهنگی، منجر می شود. در طول هفته، بیش از سه تا پنج کنسرو ماهی تن، مصرف نکنید. همچنین، بیشتر از ماهی هایی مثل سالمون استفاده کنید.
آب
در حالی که آبرسانی به بدن، کلید سلامتی است، زیاده روی در مصرف آب هم می تواند به مسمومیت منجر شود. ورود آب بیش از حد به گردش خون باعث رقیق شدن غیر طبیعی سدیم خون می شود. این امر به فعالیت مغزی صدمه زده و حتی می تواند به مرگ فرد بیانجامد. نوشیدن چه میزان آب به مسمومیت آب منجر می شود؟ مسمومیت آب یک مشکل نسبتاً نادر است که بیشتر در دونده های ماراتن یا کسانی که خودشون رو مجبور می کنند که آب زیادی بنوشند، دیده می شود اما برای اینکه مطمئن شوید که در مصرف آب زیاده روی نکرده اید، به رنگ ادرار توجه کنید. اگر همیشه بی رنگ و شفاف باشد بدین معنی است که باید مصرف آب خودتون رو کاهش بدهید.
سویا
با وجود اینکه سویا یک ماده غذایی بسیار ارزشمند بوده و کلسترول و فشار خون رو کنترل می کند اما تمام این فواید وقتی نصیب ما خواهند شد که در حد معقول مصرف شود. به توجه به اینکه سویا می تواند از جذب آهن جلوگیری کند، اگر در مصرف اون افراط شود، می تواند به کم خونی ناشی از فقر آهن منجر شود. همچنین، سویا حاوی ترکیبات استروژن مانند (مثل ایزوفلاوون ها) است و مصرف مقادیر زیاد اون در دراز مدت، باعث رشد بیش از حد دیواره رحم شده و می تواند به سرطان رحم بیانجامد. هنوز نمی توان یک حد دقیق و قطعی برای مصرف سویا تعیین نمود اما به نظر می رسد که مصرف دو سروینگ و یا کمتر در روز، مقدار مناسبی باشد.
اسفناج
با وجود اینکه این سبزی منبع فوق العاده پروتئین، فیبر و انواع ویتامین ها و مواد معدنی و نیز لوتئین و کاروتنوئید می باشد اما در عین حال دارای مقدار زیادی اگزالات هم هست. انباشتگی اگزالات می تواند به بروز سنگ کلیه منجر شود. به همین دلیل به افرادی که به سنگ های کلیوی کلسیم اگزالات مبتلا هستند، توصیه می شود که در مصرف اسفناج زیاده روی نکنند.
آجیل برزیلی
این میان وعده ارزشمند حاوی پروتئین، فیبر و اسیدهای چرب ضروری و سلنیوم می باشد و مصرف اون کلسترول و فشار خون رو کاهش می دهد اما نباید در مصرف اون زیاده روی کنیم زیرا حاوی مقدار زیادی سلنیوم و مواد مغذی است که در مقادیر زیاد برای بدن سمی هستند. زیاده روی در مصرف آجیل برزیلی موجب ریزش مو، شکنندگی ناخن ها، آماس پوست، ناهنجاری های عصبی و در موارد شدید، موجب مرگ می شود. پس نباید روزانه بیش از ۱۰ عدد آجیل برزیلی مصرف کنید.
پروتئین منابع حیوانی با چربی کم
اکثر ما به گوشت مرغ و تخم مرغ به دلیل محتوای پروتئین بالا و چربی کمتری که نسبت به گوشت حیوانات چهارپا دارند، اطمینان کامل داریم. اما واقعیت این است که زیاده روی در استفاده از این مواد غذایی این اشکال رو دارد که بدن رو به ترشح فاکتور رشد شبه انسولین وادار می کند. وقتی که ترشح این فاکتور، بسیار زیاد باشد، فرایند پیری رو سرعت بخشیده و حتی خطر بروز برخی سرطان ها (به خصوص سرطان سینه) رو افزایش می دهد. پس سعی کنید که در مصرف این محصولات هم زیاده روی نکنید و از پروتئین های گیاهی مثل حبوبات و مغزها هم استفاده کنید.
منبع : yeka.ir