125537
چگونه می توانیم ریفلاکس داشتن فرزندمان را تشخیص دهیم و برای درمان این عارضه در نوزادان چه درمان هایی وجود دارد؟

ریفلاکس معده هم در بزرگسالان و هم در کودکان دیده می شود. محققان می گویند این بیماری در کودکان بدتر است زیرا آن ها با مصرف دارو مانند بزرگسالان بهبود پیدا نمی کنند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، 50 تا 70 درصد نوزادان و شیرخواران این مشکل را دارند و اگر نوزاد یا شیرخوار 3 تا 4 ماهه ای بعد از خوردن شیر مقداری از آن را برمی گرداند این امر مشکلی ایجاد نمی کند و طبیعی است. به همین دلیل نام این پدیده را ریفلاکس فیزیولوژیک گذاشته اند

دربعضی از بیماری ها، ریفلاکس ادامه پیدا می کند و از جنبه طبیعی بودن خارج می شود. عواملی که می توانند این مشکل را ایجاد کنند عبارت اند از: وجود مشکلی در مری مانند تنگی مری که در این حالت برگشت غذا مکررا صورت می گیرد و خاص زمان شیرخوردن کودک نیست. نوزادانی هستند که وقتی به دنیا می آیند مری تنگی دارند و لازم است که جراحی شوند.

یکی از عوارض این جراحی ها طولانی شدن ریفلاکس است. کودکانی که به موادغذایی آلرژی دارند. بعضی از بیماری های دیگر مانند آسم گاهی اوقات با برگشت موادغذایی همراه است. بیماری سیستیک فیبروزیس، بیماری خاصی است که یکی از علایم آن ریفلاکس است. اگر ریفلاکس با این مشکلات دیده شود دیگر طبیعی نیست و نیاز به درمان خاص خودش را دارد. عامل بعدی ریفلاکس، سرفه است. کودکانی که زیاد سرفه می کنند فشار داخلی شکم شان بالا می رود و این امر سبب باز شدن دریچه مری و معده می شود و محتویات معده بالا می آید. حال هر عاملی که سبب سرفه کودک شود می تواند ریفلاکس ایجاد کند و تا آن عامل رفع نشود ریفلاکس نیز اصلاح نخواهد شد.به نقل از سایت «Prevention»، شناختن این بیماری اولین گام برای مراقبت از کودک بیمار است.

تشخیص ریفلاکس

در مرحله اول باید علایم ریفلاکس را بشناسید تا بتوانید به کودک کمک کنید. کودکان معمولا دچار ناراحتی معده، حالت تهوع، سوزش سردل، مشکلات تنفسی و کاهش وزن می شوند. برخی از کودکان نیز دچار خس خس سینه، گلودرد و ذات الریه می شوند. اگر کودک شما دچار ریفلاکس می شود، بیشتراز معمول آب دهان خود را بیرون می ریزد و از قولنج رنج می برد. به این علت است که لوله گوارشی وی هنوز در حال رشد است. کودکان به مرور که بزرگ تر می شوند می توانند این بیماری را مهار کنند اگرچه عوامل دیگری مانند پرخوری، مصرف کافئین، مصرف غذاهای تند و پرادویه، برخی داروها و چاقی مفرط را نیز باید در نظر گرفت.

تغییر برنامه غذایی

برخی مواد غذایی می تواند باعث افزایش ریفلاکس شود از جمله لبنیات، گلوتن و گندم. این نوع غذاها را از برنامه غذایی کودک حذف کنید. حتی گفته می شود این مواد باید از برنامه غذایی مادران در دوران شیردهی هم حذف شود. سعی کنید غذای کودک را از 3 وعده بزرگ به 5 یا 6 وعده کوچک تغییر دهید. جویدن درست را به کودک خود یاد دهید تا روند هضم به درستی انجام شود.

درمان طبیعی ریفلاکس در کودکان

بدون شک باید کودک را نزد پزشک ببرید همچنین می توانید از درمان های خانگی نیز استفاده کنید.

سرکه سیب

استفاده از سرکه سیب راهی برای کنترل اسید معده کودک و پیشگیری از ریفلاکس است. سرکه سیب می تواند علایم ریفلاکس را کاهش دهد و حال کودک را به سرعت بهبود بخشد. یک چهارم یا نصف قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط و کمی عسل نیز به آن اضافه کنید.

روغن نارگیل

این روغن دارای خواص زیادی است. می توانید از روغن نارگیل به عنوان ماده ضدالتهاب برای کاهش ریفلاکس استفاده کنید. روزانه چند بار دهان کودک را به آن روغن آغشته کنید.

روغن نعناع

این روغن خوش بو، خوش طعم و آرامبخش، باعث تسکین دردهای گوارشی می شود و علایم ناشی از ریفلاکس را کاهش می دهد. این روغن التهاب را کاهش می دهد و سیستم هاضمه را تقویت می کند. کافی است 2 تا 3 قطره را در آب حل و میل کنید.

ریفلاکس فیزیولوژیک نیاز به درمان خاصی ندارد؟

برای درمان این گونه کودکان کار خاصی انجام نمی شود و فقط توصیه می شود 10 دقیقه پس از شیر خوردن کودک او را در حالت قائم نگه دارید. به این شکل که کودک را در آغوش بگیرید. سرش را روی شانه تان بگذارید و به کودک فرصت بدهید تا هوایی را که بلعیده به صورت آروغ خارج کند. سپس او را به پهلوی راست یا چپ بخوابانید. ضمن اینکه دقت کنید والدین و اطرافیان نباید کودک را بالا و پایین بیندازند.
سلامت نیوز: چطور ریفلاکس در کودکان را تشخیص دهیم؟