در بهار زمانی که شکوفه ها شکفته می شوند برای بعضیها آلرژی می آورد. این اشخاص کسانی هستند که با گردهافشانی گلها نشانه های حساسیت به سویشان میآید و از عطسه و سرفههای مکرر خسته می شوند. برخی از پزشکان برای از بین بردن سریع این مشکل داروهای کورتوندار توصیه میکنند که عارضه های آن سالها بعد نمایان میشود. اما جدای از مصرف قرص و شربتهای رایج، روش دیگری هم برای درمان آلرژی وجود دارد و آن استفاده از توصیههای طب سنتی است. دکتر علیرضا عباسیان، متخصص طب سنتی، به شما میگوید که در طب سنتی چه روشهایی برای کاهش آبریزش بینی و آلرژیهای فصلی وجود دارد و مبتلایان به آلرژی باید چه نکاتی را رعایت کنند.
سوپ جو بخورید
یکی از غذاهایی که خوردن آن به بیماران مبتلا به آلرژی توصیه میشود، سوپ جو است. این سوپ را طوری درست کنید که رقیق باشد و داخل آن پیاز نریزید. میتوانید کمی هم مرغ به آن اضافه کنید و به عنوان ادویه از زردچوبه کمک بگیرید. افرادی که خیلی سرفه میکنند بهتراست یک قاشق غذاخوری تخم خشخاش را در سوپشان بریزند. در افرادی که نزله سرد دارند اگر میزان ترشحات زیاد است توصیه میشود که سوپ را به صورت داغ همراه با ادویهجات گرم مانند زیره، دارچین و فلفل استفاده کنند اما استفاده از فلفل و ادویهجات در نزله گرم تحریک کننده است و توصیه نمیشود. در این قبیل بیماران اگر سرفهها زیاد باشند استفاده از شربت آویشن برای رفع این مشکل موثر است. گروهی از مواد غذایی مانند سیر، پیاز، ترب و تربچه برای این بیماران مضر است.
شاید با شنیدن نام این غذا به یاد دوران کودکی بیفتید اما این روزها غذای دوران کودکی یکی از غذاهای مفید برای مبارزه با آلرژی فصلی است. برای تهیه این حریره 10 عدد بادام را خیس کرده و پوست آنها را جدا کنید. سپس داخل مخلوط کن بریزید و یک قاشق غذاخوری عسل را در آب گرم حل کرده، به بادامها اضافه کنید. سپس آن را روی حرارت ملایم قرار داده و هم بزنید تا غلیظ شود. حریره بادام میتواند در وعده صبحانه، غذایی مقوی برای کودکان باشد و به رفع آلرژی کمک کند.
روغن بنفشه بمالید
در نزله گرم به بیماران میگوییم صورت یا مخاط بینی را با روغن بنفشه چرب کنند. مالیدن روغن بنفشه به پیشانی یا چکاندن آن در بینی سبب تقویت مخاطها شده و علائم آلرژی را کاهش میدهد. در تیپ سرد روغن مرزنجوش میتواند کمککننده باشد.
چرا در فصل بهار دچار آلرژی میشویم؟
بهطور کلی در فصل زمستان تخلیه مواد زائد در بدن کم میشود. چون هوا سرد است و افراد کمتر عرق میکنند. در واقع عرق کردن راه دفعی بدن ماست. در فصل سرد غذاهای شیرین و چرب بیشتر مصرف میشوند و به دلیل سرمای هوا امکان ورزش کردن هم کاهش مییابد. بدین ترتیب میزان فعالیت جسمی و تعرق کاهش مییابد؛ پس احتباس مواد زائد در بدن رخ میدهد؛ یعنی مواد زائد در بدن حبس میشوند. در فصل بهار همین که بدن گرمتر میشود منتظر است تا از راه عضوی که ضعیفتر شده، مواد زائد را به بیرون هدایت کند.
این در حالی است که مشکل ضعف در ناحیه سر وجود دارد چون این روزها بستن نسبت به زمانهای قدیم کمتر به چشم میخورد و افراد به ندرت کلاه سرشان میگذارند. در نتیجه ضعف سر و سینوسها پیش میآید و باعث میشود که با تحریک گردههای گل یا عوامل آلرژی زا، بدن از ناحیه سر مواد زائد را بیرون بفرستد که به صورت آبریزش بینی شدید دیده میشود. البته بعضی از افراد هم کهیر میزنند که ناشی از همین مشکل است.
از آب سیب غافل نشوید
یکی از نوشیدنیهای خوب برای مبتلایان به آلرژی آب سیب است که میتواند میان وعده بهاری خوبی باشد. کاهو سکنجبین هم در تسکین آلرژی تاثیر دارد.
بخوردرمانی کنید
در آلرژیهایی که به شکل سرد است به افراد توصیه میکنیم زیر پتو یا پارچه بروند و با کمک بخور آب جوش، ترشحات را رقیق کنند. بخور تخم گشنیز هم برای این افراد مفید است.
روزه بهاری
به این قبیل بیماران توصیه میشود مصرف غذاهای چرب و انرژی زا مانند گوشت، شیرینیجات و غذاهای سرخ شده را به حداقل برسانند. از سوی دیگر به این بیماران گفته میشود که در بهار روزه بگیرند و گرسنگی بکشند. شاید در ابتدا عوارض بیماری بیشتر شود ولی اگر با دارودرمانی همراه باشد، به علاج کامل تبدیل میشود. البته بعضی از افراد نمیتوانند گرسنگی را تحمل کنند؛ بنابراین به آنها گفته میشود غذاهایی بخورند که به اصطلاح به آنها «مزوره» میگویند.
این غذاها شکم را به نوعی فریب میدهند و آن را پر میکنند، اما در واقع انرژی و قوت زیادی ندارند. مصرف بعضی از سبزیجات مانند کلم بروکلی، کاهو، حبوبات، عدس، نخود، لوبیا و بهطور کلی غذاهای فیبردار به افراد مبتلا به آلرژی توصیه میشود.
منبع : مجله زندگی ایده آل