سعی کنید با این مشکل عاطفی کنار بیایید و نگذارید روند زندگی تان را مختل کند.
نرگس عزیزی، کارشناس ارشد مشاوره: تجربه شکست عاطفی، تجربه ای دردناک با عوارضی متعدد است؛ اما دردناک بودن این تجربه و یا گستردگی عوارض به این معنا نیست که نمی توان برای مدیریت این وضعیت اقدامی انجام داد.
داستان شما چه بود؟
بعد از این که شوک اولیه ی مواجه شدن با شکست را پشت سر گذاشتید، انتظار می رود تا بتوانید از وضعیت خود یک جمع بندی داشته باشید. چرا که تصور ناتمام بودن مساله می تواند علاوه بر تمایل شما به خاطر تلاش برای برقراری رابطه، احساس ناخوشایندی را در شما ایجاد و کلافگی شما را شدید کند. پس هرچه زودتر بتوانید به جمع بندی برسید، زودتر هم به آرامش می رسید.
شکست عاطفی دردناک است اما…
گاهی اوقات افراد برای این منظور از کمک های تخصصی روان شناسی کمک می گیرند، گاهی نیز صحبت و درددل با دوستی آگاه و باتجربه می تواند کمک خوبی باشد، اما ممکن است شما چنین فرصت هایی در اختیار نداشته باشید. در این صورت، نوشتن می تواند به کمک شما بیاید. نوشتن داستان رابطه ی خود با پایانی مشخص می تواند به شما کمک کند تا به انتها رسیدن آن را بهتر بپذیرید. می توانید برای این کار در چند خط بنویسید که رابطه ی شما از کجا شروع شد، چه قدر ادامه داشت، چه مزیت هایی برای شما داشت، چه مشکلاتی برایتان ایجاد کرد و چه زمانی به اتمام رسید.
تقویت توانمندی ها
اعتماد به نفس شما بعد از مواجه شدن با این شکست به احتمال زیاد، آسیب دیده و ممکن است تصور کنید آدم بی عرضه ای هستید، اما لازم نیست به وحشت بیافتید. اول این که این احساس می تواند مانع شما در برقراری روابط عجولانه شود و دوم این که در بسیاری از اوقات، گذشت زمان به شما کمک خواهدکرد تا بهتر بتوانید با این موضوع کنار بیایید. شاید لازم باشد خودتان نیز اقداماتی انجام دهید. به عنوان مثال ممکن است شما متوجه شوید یکی از دلایلی که رابطه شما را به بن بست کشانده عدم توانایی شما در بیان خواسته ها به شکلی مناسب بوده است. از این فرصت استفاده کرده و سعی کنید نقاط ضعف خود را برطرف کنید.
بازیابی گوهر وجود
به جز اثر منفی شکست عاطفی بر اعتماد به نفس، این مسئله می تواند اثراتی منفی بر عزت نفس هم داشته باشد. در این مواقع فرد در نتیجه چنین رویدادهایی احساس بی ارزشی کرده و تصوری منفی در رابطه با خود پیدا می کند. کاهش عزت نفس نه تنها نفعی نداشته که می تواند باعث مشکلات متعدد و ازجمله تلاش برای برقراری روابط عجولانه و یا نگرانی دائم از برقراری روابط جدید شود. اما برای جلوگیری از این موضوع چه کنیم؟
داشتن دیدی دقیق از توانایی ها و ویژگی های خود می تواند مانع ایجاد تصورات اشتباه شود. شاید بد نباشد در این روزها زمانی را به نوشتن ویژگی های مثبت و منفی خود اختصاص دهید. البته دقت داشته باشید که توجه به تجربه ای که از سر گذرانده اید احتمال دارد برداشت شما چندان درست نباشد، پس اگر بتوانید از دوستی نزدیک که شما را می شناسد، کمک بگیرید، خیلی خوب خواهدبود در عین حال دقت داشته باشید که اگر تعداد ویژگی های منفی شما بسیار بیشتر از موارد مثبت است، به احتمال زیاد شما خود را دست کم گرفته اید.
علاوه بر آن انجام برخی کارها می تواند در ما ایجاد احساسی مثبت نسبت به خودمان کند. کمک کردن به دیگران یکی از آنهاست. در این روزها سعی کنید در خانه به خانواده خود کمک بیشتری کنید، علاوه بر آن رفتن به مراکز خیریه و مشارکت در امور خیریه می تواند گزینه بسیار مناسبی برای این روزهای شما باشد. در عین حال اگر این روزها فرصت هایی برای یادگیری مهارت های جدید برای خود ایجاد کنید، بسیار عالی است. چرا که هم به اعتماد به نفس شما کمک خواهدکرد و هم در عین حال به شما یادآوری خواهدکرد که زندگی شما ابعاد دیگری نیز دارد.
اصلاح باورهای دردسرساز
تصورات غیرمنطقی خود را در ارتباط با روابط عاطفی شناسایی کنید. مثل این که «هیچ رابطه ای جای عشق اول را نخواهدگرفت.» یادتان باشد شما روابط عمیق خود با دیگران را فراموش نخواهید کرد اما این موضوع به معنی آن نخواهدبود که شما از روابط خود در آینده لذتی نخواهید برد و یا هیچ وقتی نمی توانید روابط عمیق و غنی دیگری برقرار کنید. البته تصورات غیرمنطقی محدود به این مورد نیست و شامل موارد دیگری نیز می شود، پس برای شناسایی و البته اصلاح آن ها وقت بیشتری اختصاص دهید.
مدیریت روابط بعد از شکست عاطفی
از سرزنش نترس!
یکی از مشکلات شایع بعد از تجربه شکست عاطفی، تنظیم روابط با اعضای خانواده و دیگر دوستان است. بسیاری از افراد از سرزنش شدن زیاد شکایت دارند. در این زمینه شاید بد نباشد به چند نکته توجه کنیم: هرچه ارتباط شما با اطرافیان شما نزدیک تر بوده و آن ها بیشتر در جریان رابطه پیشین شما باشند، احتمال نشان دادن واکنش بیشتر است. پس انتظار این که هیچ کس چیزی به روی خودش نیاورد، انتظاری منطقی نیست.
زمانی که از سوی والدین خود نکوهش می شنوید، می تواند با ابراز احساسی درست مسیر گفت و گو را به سمتی دیگر برده و به عنوان مثال بگویید «می دانم حرف شما درست است، من هم فکر می کنم در مسیر قبلی ام دچار اشتباه شدم. برای همین هم این روزها حالم خیلی خراب است. دلم می خواهد با کسی صحبت کنم یا به پیاده روی بروم، بلکه کمی به آرامش برسم.»
شاید شما بعد از این شکست، دست به تغییراتی در نحوه زندگی خود زده و دوست داشته باشید دیگران نیز متوجه این تغییرات شوند و با درنظر گرفتن آن ها، کمتر شما را سرزنش کنند. در این وضعیت بد نیست به نوعی دیگران را نیز متوجه تغییر خود کنید. به عنوان مثال در نحوه ی لباس پوشیدن خود تغییراتی ایجاد کرده و یا سبک زندگی قبلی خود را عوض کنید. شاید بد نباشد با یک خانه تکانی اساسی در اتاقتان به دیگر اعضای خانواده نشان دهید که فصل جدیدی در زندگی شما آغاز شده است.
جدا از تمام این ها، ممکن است نوع برخورد دیگران برای شما که روزهای حساسی را پشت سر می گذرانید، بسیار آزاردهنده باشد. در این صورت، شاید بهتر باشد یاد بگیرید تا به شکلی مودبانه و کارآمد احساسات و خواسته خود را با دیگران در میان بگذارید.
مجله سپیده دانایی –