چه عواملی در بارداری موجب بروز زردی در نوازدان می شوند و چگونه می توان از ایجاد آنان در این دوران پیشگیری کرد؟
زردی یکی از شایع ترین علت های مراجعه والدین به متخصص اطفال است. در بیماری زردی، پوست و سفیده چشم زرد می شود که علت آن انباشتگی رنگ دانه زرد به نام «بیلی روبین» در پوست و غشای مخاطی است. به نقل از «prevention»، زردی علل متعددی دارد و همه ما می دانیم که عفونت کبد مانند هپاتیت باعث زردی می شود. اما در نوزادان دلایل دیگری هم وجود دارد؛ بنابراین به زردی نوزادان، زردی فیزیولوژیکی گفته می شود.
تقریباً ۶۰ درصد نوزادانی که دوره ۹ ماهه جنینی را سپری کرده اند و ۸۰ درصد نوزادان زودرس در هفته اول زندگی دچار زردی می شوند؛ در اغلب موارد بیماری نهفته ای در کار نیست و این زردی فیزیولوژیکی بی ضرر است.
شایع بودن زردی در نوزادان به این علت است که در نوزادان نسبت به بزرگسالان بیلی روبین بیشتری تولید می شود؛ زیرا کبد در حال رشد نوزاد قادر به دفع بیلی روبین از خون نیست و میزان زیاد بیلی روبین قبل از دفع، جذب روده می شود.
علت بروز زردی در نوزادان:
رنگ زرد در پوست بر اثر ایجاد رنگدانه ای به نام بیلی روبین است. بیلی روبین به طور طبیعی در پی شکسته شدن گلبول های قرمز به وجود می آید. این سلول ها در بزرگسالان طول عمر ۱۲۰ روزه و در نوزادان ۸۰ تا ۱۰۰ روزه دارد. با از بین رفتن سلول های قدیمی، بدن به طور منظم به تولید سلول های جدید خون می پردازد.
در جنین میزان گلبول های قرمز برای اکسیژن رسانی بیشتر است اما پس از به دنیا آمدن ریه به کار می افتد و بدن نوزاد نیازی به این حجم از گلبول های قرمز برای اکسیژن رسانی ندارد.بیلی روبین به شکل محلول در چربی یا به شکل دیگر از طریق روده یا کلیه دفع می شود.
بنابراین، بیلی روبین به کبد منتقل می شود تا به شکل محلول از طریق صفرا یا ادرار دفع شود. اگر گلبول های قرمز سریع تر از روند تکامل عملکرد کبد نوزاد، تشکیل شود بیلی روبین انباشته می شود.
علت بروز زردی:
اگرچه علل متفاوتی وجود دارد اما شایع ترین علت فیزیولوژیکی است که به طور معمول به درمان نیاز ندارد و طی یک یا ۲ هفته مشکل حل می شود. اما علت های دیگر؛
*نوزاد زودرس
*وزن پایین هنگام به دنیا آمدن
*آسیب دیدگی هنگام زایمان
*سفالوهماتوما (Cephalhaematoma) که ورم در قسمت جمجمه است و چند روز طول می کشد تا خوب شود. ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد. بیماری روساسیا که به علت منفی بودن گروه خونی مادر و مثبت بودن گروه خونی نوزاد به وجود می آید. در صورت حساس شدن بدن مادر و تولید آنتی بادی، احتمال عبور این آنتی بادی ها از طریق جفت و شکسته شدن سریع تر گلبول های خون نوزاد وجود دارد که احتمال زردی را افزایش می دهد. البته این موارد چندان شایع نیست زیرا پس از زایمان به مادرانی که گروه خونی منفی دارند در صورت نیاز آمپول های ضد آنتی بادی تزریق می شود.
*تأثیر در عبور مکونیوم (مدفوع اولیه سیاه-سبز) نوزاد. میزان زیادی از بیلی روبین در مکونیوم وجود دارد. زردی در صورت نیاز با قرار دادن نوزاد زیر نور برطرف می شود.
روزنامه خراسان