سرماخوردگی که عفونت دستگاه تنفس فوقانی نیز نامیده میشود توسط بیش از ۲۰۰ نوع ویروس ایجاد میگردد.این ویروسها به سلولهای فرشکننده بینی و گلو حمله میکنند و در آنجا تکثیر پیدا میکنند.
شایعترین راه انتقال این ویروسها تماس دست با شیء آلوده به ویروس یا دست دادن با فرد آلوده به ویروس سرماخوردگی است. حتی اگر فرد علائم سرماخوردگی نداشته باشد. بعد از آلوده شدن تماس دست با چشم و بینی باعث انتقال ویروسهای سرماخوردگی میگردد.
اگر چه ویروس سرماخوردگی میتواند توسط سرفه کردن و عطسه کردن فرد مبتلا هم منتقل گردد.
علائم سرماخوردگی:
– درد عمومی بدن و تب ضعیف
– گلو درد یا احساس سوزش در گلو
– عطسه؛ آب ریزش صاف بینی
– گرفتگی بینی
– ریزش اشک
– احساس پری در گوشها
– سرفه خشک یا به همراه ترشحات سفید و روان
– احساس خستگی عمومی
علائم سرماخوردگی معمولاً یک هفته طول میکشد. یادتان باشد در صورت بروز علائم بالا بیماری شما سرماخوردگی ویروسی میباشد و نیاز به تجویز هیچگونه آنتیبیوتیک از جمله تزریق پنیسیلین ندارید.
پیشگیری:
با راههای ذکر شده زیر میتوانید از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری کنید.
۱- دستهای خود را مرتباً بشویید؛ خصوصاً بعد از دست دادن با افراد و بعد از تماس با سطوح عمومی، گوشی تلفن، درها، میزها و … اشیایی که همه افراد آنها را لمس میکنند. سعی کنید به صورتتان خصوصاً چشمها و بینی دست نزنید
۲- مصرف مداوم میوه؛ سبزیجات و انواع سالاد را فراموش نکنید. دریافت کافی پروتئین و ویتامین ها باعث تقویت سیستم ایمنی شما در مقابل ویروسها می گردد.
۳- از تماس طولانی با افرادیکه سرماخوردگی دارند اجتناب کنید.
۴- با دوری از عوامل استرس زا سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.
۵- هوای محل زندگی خود را مرطوب نگه دارید. (با استفاده از دستگاه بخور و یا جوشیدن یک کتری).
درمان سرماخوردگی:
۱- استفاده از ویتامین c در بعضی از مردم می تواند مسیر بهبودی را تسریع کند اما حتی در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. استفاده از مایعات گرم و سوپ گرم بصورت موقت می تواند گرفتگی بینی و درد گلو را تسکین بدهد.
بهترین درمان سرماخوردگی بالا بردن قدرت دفاعی سیستم ایمنی با تغذیه مناسب، مایعات گرم، استراحت، دوری از استرس می باشد. هیچ داروئی نمی تواند مستقیماً به ویروس های سرماخوردگی حمله کند. و آنتی بیوتیکها هم فقط بر روی باکتری ها موثر هستند و نه ویروسها.
در یک عفونت سرماخوردگی ساده نیاز به تجویز و مصرف هیچگونه آنتی بیوتیک وجود ندارد. بنابر این وقتی دچار سرماخوردگی می شوید از پزشکان درخواست تجویز آنتی بیوتیک نکنید مگر آنکه به تشخیص پزشک دچار یک عفونت ثانویه شده باشید.
۲- سیگار نکشید:
سیگار کشیدن به همراه سرماخوردگی شما را در معرض ابتلا به برونشیت و یا سینه پهلو قرار می دهد.
۳- به مقدار زیاد مایعات غیر الکلی استفاده کنید . خصوصاً مایعات گرم گلو درد را تسکین می دهد و ترشحات را رقیق می کند و احتقان بینی را بهبود می بخشد. یادتان باشد مصرف کافئین (قهوه) و نوشیدنهای الکلی باعث دهیدراته شده شما می شود و سیر بهبودی شما را به تأخیر می اندازد.
۴- برای کاهش التهاب گلو یک قاشق چایخوری نمک را داخل یک لیوان آب گرم حل کنید و هر ۴ ساعت غرغره کنید.
۵- به مقدار زیاد استراحت کنید، در واقع شرایط عمومی شما میزان فعالیت تان را تعیین می کند.
۶- جهت بهبودی تب، کوفتگی و درد بدن از استامینوفن و یا بروفن استفاده کنید.
۷- نفس هوای مرطوب و گرم باعث کاهش التهاب مجاری تنفسی شما می شود. برای اینکار از یک کتری روی گاز با درجه حرارت ملایم و یا دستگاه بخور استفاده کنید.
نکات مهم:
اگر علائم سرماخوردگی شما ظرف یک هفته تا ۱۰ روز بهبود پیدا نکرد یا یکی از علائم زیر را پیدا کردید به مرکز بهداشت و درمان مراجعه کنید.
– ترشحات زرد از بینی
– درد اطراف چشمها و یا دردناک بودن اطراف چشم در لمس
– تورم دردناک غدد لنفاوی اطراف گردن
– سرفه های خلط دار زرد رنگ
– سردرد های شدید
– تنفس دردناک ، تنگی نفس و یا کوتاهی تنفس
– تب بیش از ۳۸/۵ درجه سانتی گراد بیش از دو روز
– وجود لکه های سفید رنگ روی گلو یا لوزه ها
– خستگی غیر طبیعی و طولانی مدت
منبع-سایت پزشکان بدون مرز