در زير چشم مقدار مشخصي چربي بصورت طبيعي وجود دارد. اين چربي ها توسط رباطهايي در جاي خود محكم شده اند. ولي با افزايش سن اين رباط ها ضعيف تر شده و چربي هاي كه از اسارت آنها در آمده اند به سمت جلو روانه مي شوند. لذا اين چربيها بصورت پف در زير چشم ديده مي شود.
گاهي ديده مي شود در افراد 20 تا 30 ساله، حلقه هاي تيره در اطراف چشمشان مشاهده مي شود. در اكثر مواقع علاوه بر، پف نيز مشاهده مي شود. اين مشكل در ابتدا بصورت پف كم شروع مي شود. در صورتي كه اين مورد درمان نشود، كم كم به صورت يك موج ظاهر مي شود و پس از مدتي به شكل بالشتكي زير چشم مشاهده مي شود. كارشناسان بر اين عقيده اند كه دليل شكل گيري چنين پف هايي، فرايند طبيعي پيري مي باشد.
به مرور زمان اين پف كردگي بيشتر و بيشتر مي شود و پوست خاصيت كشساني خود را از دست مي دهد. در اين زمان است كه كيسه هاي چشمي بوجود مي آيد. در افراد مختلف اين عارضه در سنين مختلف اتفاق مي افتد. اين موضوع به وراثت بستگي دارد. در واقع اين موضوع يك مسئله ساختاری آناتومیک و ژنتیکی است. اليته بايد گفت كه تنها وراثت نيست كه بر اين موضوع اثر دارد بلكه عوامل محيطي مانند نحوه زندگي كردن نيز در آن بسيار موثر است. حتي عواملي مانند مقدار مورد استفاده در طول روز، ميزان نمك مصرفي در غذا، مقدار خواب در طي شبانه روز و حتي مقدار فعاليت بدني و ورزش در تشكيل اين كيسه هاي چشمي نقش بسزايي دارند. در برخي مواقع مشاهده شده كه بيماري مزمن سينوسي يا حساسيت بيني سبب ايجاد پف در زير چشم شده است.
تورم دائمي سبب شل شدن پوست مي شود كه در نهايت موجب ايجاد پف در زير چشمان مي شود. در صورتيكه گرفتگي بيني داريد، روي پيشاني احساس درد داريد يا اينكه احساس خارش در چشم ميكنيد، حتما به پزشك متخصص آلرژي مراجعه كنيد زيرا با درمان حساسيت، پف زير چشم نيز درمان مي شود.
اثراگزماي پوست بر پف زير چشم
گاهي اوقات عواملي چون كم خوني، خستگي دائم و اگزماي پوستي در تيره شده و پف كردن زير چشم موثر است. كار كشيدن از چشم در مدت طولاني مي تواند سبب ايجاد چنين تيرگي ها و پف هايي شود. برخي از كارشناسان معتقدند خارش زير چشم سبب انتقال رنگدانه ها به اين منطقه مي شود و لذا تيرگي آن را ايجاد مي كند. کمبود آهن نیز یکی از دلایل تیرگی زیر چشم است. تورم عادی در اطراف چشم به معنی تجمع بیش از حد مایعات است که آنرا در بافت اطراف «اِدِم» میگویند و از آنجا که پوست اطراف چشم نازکترین بخش پوست در تمام بدن است، تورم و تغییر رنگ در آن کاملا مشخص میشود.
اثراسترس و گریه بر پف و تيرگي زير چشم
گاهی استرس و گریه نیز میتوانند موجب بروز این حالت شود. شب تا صبح خواب هستید و چشمهانتان بسته است و پلک نمیزنید، پلک نزدن میتواند پف زیر چشم را تشدید کند. پلک زدن برای چشم مانند راه رفتن برای پاهاست و اگر آنها فعالیت نداشته باشند، به تدریج عضلاتشان ضعیف و متورم میشود. به همین دلیل است که در برخی موارد به محض اینکه از خواب بیدار میشوید، شروع به پلک زدن میکنید. زمانی که چشمها به طور غیر منتظره پف میکنند، آنرا نادیده نگیرید، زیرا در برخی موارد، نشان از یک مشکل جدی پزشکی هستند؛ مثلا در افراد مبتلا به بیماری تیروئید، چشمها و بافتهای اطراف آن متورم میشوند. همچنین چاقی و ناراحتیهای چشمی نیز میتواند از علائم اختلال تیروئیدی به نام بیماری گریوز (Graves) باشد. حساسیت چشمی، تب یونجه و برخی از انواع حساسیتها مثل حساسیتهای غذایی نیز باعث تورم پلکها میشوند. ایجاد یک واکنش حساسیتی در بدن سبب ترشح مادهای شیمیایی به نام «هیستامین» میشود که اثرات منفی بر بافتهای بدن میگذارد و یکی از آنها نشت مایعات از عروق خونی است. این مایعات در بافت اطراف چشم تجمع میکنند و باعث ادم میشوند. هنگامی که شما به عفونت چشمی مبتلا باشید، این عفونت به شکل پف، تورم پلک و گودیهای سیاه زیر چشم بروز میکند. چشم متورم به طور مستقیم پلک را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. خشکی چشم نیز میتواند باعث پف و تورم شود. بیماریهای سیستمیک همچون نارسایی کلیه نیز موجب تورم در سراسر بدن، به ویژه اطراف چشمها میگردد.
درمان و گزینههای درمانی
گاهی میتوان پف چشم را با یک روش ساده مثل قرار دادن یک بالش اضافی روی بالش خود کاهش داد. این کار بظاهر ساده میتواند پف چشم را در اوایل صبح از بین ببرد. یکی از بهترین روشهای کاهش پف چشم قرار دادن یک چای کیسهای سرد شده و یا خیار زیر چشم است که به طور موقت پف چشمها را کاهش میدهد. چای سبز کیسهای حاوی مواد طبیعی است که به عنوان (EGCG) شناخته شدهاند و خاصیت ضد التهابی دارند. اگر به دنبال یافتن روشی هستید که تاثیر طولانیتری داشته باشد، میتوانید از پُرکنندههای چروک چشم به صورت تزریقی استفاده کنید و تاثیر آن را حدود ۸-۹ ماه داشته باشید.
پف و خطوط زیر چشم با این روش از بین میروند، ولی بعد از این دوره دوباره همه چیز مثل قبل میشود. عمل جراحی لیفتیگ یک جراحی سرپایی است که حدود ۱ ساعت بیشتر طول نمیکشد و با یک بیحسی موضعی و آرامبخش آغاز میشود و در حدود ۲ هفته به کلی التیام مییابد. این روش نیز در برطرف کردن سیاهی و چروک زیر چشم موثر است و نتیجه ماندگارتری دارد؛ ولی معمولا هزینه آن از عهده همه بر نمیآید.
درمان با لیزر
در درمان پف چشم، به خصوص زمانی که از روش تزریق استفاده میگردد، اغلب سایههای تیره چشم نیز محو میشوند. گاهی اوقات تیرگی زیر چشم ناشی از پیری و نازکی پوست و تجمع عروق خونی است که در این موارد با انواع خاصی از لیزر و یا IPL (پالس نوری شدید) بهبود مییابد. در این روش با استفاده از گرما عروق خونی اضافی را تبخیر میکنند و رنگ آنها در زیر پوست محوتر میشود. بهترین روش برای درمان چشمان پف آلود و تیره، شناسایی علت زمینهای آن است. خواب ناکافی و استرس میتواند موجب پف چشمها شود. لایهبرداری شیمیایی، روشهای رایج لیزر پوست و کرمهای پوستی و یا جراحی و برداشتن بافت اضافی چربی و سفت کردن عضلات به کاهش پف و چین و چروکها کمک میکند. اگر تورم چشمان شما ناشی از حساسیت باشد، در صورت لزوم میتوانید از قطرههای چشمی استفاده کنید.
کمپرس آب سرد
استفاده از کمپرس سرد نیز میتواند به طور موقت ورم پلک را از بین ببرد. سعی کنید نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و غذاهای غنی از پتاسیم مانند موز بخورید که مایعات اضافی بدن شما را از بین میبرند. همچنین کرمهایی که حاوی فنیل افرین انقباض رگهای خونی شده و قطر آنها را کاهش میدهند و علاوه بر کاهش پف آلودگی چشمها، تیرگی آنها را نیز کم میکنند. با این حال به این نکته نیز دقت کنید که اگر به طور ناگهانی ناخواسته این کرمها را وارد چشمان خود کنید، موجب التهاب آن میشوید. بنابراین قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید. درمان با هیدروکینون نیز میتواند در از بین بردن پفها و هالههای سیاه زیر چشم موثر باشد.
قبل از خواب آرایشتان را پاک کنید
قبل از خوابیدن حتما آرایش خود را پاک کنید؛ زیرا مواد آرایشی و شیمیایی خود میتواند یکی از علل حساسیت و پف چشم باشد. نوشیدن آب کافی را فراموش نکنید. گاهی اوقات در طول روز به دلیل داشتن مشغلههای فراوان از نوشیدن مایعات غافل میشویم و زمانی که به یاد آن میافتیم، میخواهیم تمام نیاز روزانه خود را به یکباره برطرف کنیم؛ ولی نوشیدن آب به طور تدریجی بسیار موثرتر از نوشیدن حجم زیادی از آب به طور یکجاست. اگر چشمان شما پفآلود است، از مصرف لوازم آرایش و مواد شیمیایی خودداری و از محصولات بدون اسانس و در صورت امکان گیاهی استفاده کنید که بعضی اوقات خود این اسانسها نیز باعث تیرهتر شدن بیشتر زیر چشمها میشوند. محصولاتی که حاوی اسید گلیکولیک و اسید سالیسیلیک هستند، میتوانند پوست را حساس و قرمز و متورم کنند
منبع-پوست نیوز