آیا از اینکه یک قاشق شکر به فنجان قهوهتان اضافه کنید اجتناب میکنید؟ نیازی به انجام این کار و محروم ساختن حس چشایی تان از این طعم و مزه نیست! پیشنهاد میکنم مصرف غذاهایی که بیش از حد متوسط حاوی شکر هستند را کاهش دهید.
هر چیزی بیش از اندازهاش بد است – حتی آب! پس حواستان باشد که چه میخورید، نیازی نیست قند و شکر را در کل حذف کنید. شما مستحق شیرینی در زندگی هستید.
اهمیت قند
قندها کربوهیدرات هستند و منبع تأمین انرژی غذاهای ما بحساب میآیند. قند، به طور طبیعی در غذاهایی همچون میوهها، و محصولات لبنی و خیلی مواد غذایی دیگر وجود دارد. مشکل اینجاست که ما مفهوم اعتدال را درک نکردهایم.
کارشناسان، مصرف معتدل قند را ۱۰٪ از کل انرژی دریافتی روزانه میدانند. به طور متوسط یک بطری نوشابه ۶۰۰ میلی لیتری، حاوی ۱۲ تا ۱۵ قاشق شکر است که برای یک دختر بچه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد انرژی مورد نیاز روزانهاش به حساب میآید. پیراشکی، کیک، شکلات، آب نبات و… این فهرست پایانی ندارد! افزایش مصرف چنین مواد غذایی است که مصرف قند را در زندگی روزمره ما را چند برابر میکند.
قند و چاقی
خیلی خب، دوباره به این بحث رسیدیم. هر کسی که به شما میگوید قند چاق میکند – به آنها بگویید «قند هم مثل همهی کربوهیدراتهاست، نادان!» مصرف شکر کنترل مستقیمی بر روی چاقی ندارد. شکر هم کربوهیدرات است و دقیقاً به همان مقدار انرژی انواع دیگر کربوهیدراتها همانند غذاهایی مثل برنج، نان، ماکارونی و… را تولید میکند. پس ساده لوح نباشید – نگویید که قند شما را چاق میکند.
قند و دیابت
اجازه دهید بگویم که هیچ شواهدی بر این وجود ندارد که قند عامل بوجود آمدن دیابت نوع ۱ یا ۲ است. احتمالاً میپرسید که پس به چه علت کارشناسان به بیماران مبتلا به دیابت توصیه میکنند مصرف قند را کاهش دهند. علتش این است که چاقی، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد – و احتمالا شخصی که اضافه وزن دارد قند و شکر زیادی مصرف میکند، مستقیم یا غیر مستقیم.
کسانی که از دیابت رنج میبرند باید از غذاهایی که شکر جزء اصلی آن است دوری کنند، غذاهایی همچون پیراشکی، کیک، شیرینی و… من و شما میدانیم که برای کسی که دیابت دارد خیلی مهم است که وزنش را در سطحی سلامت کنترل کند.
قند و پوسیدگی دندان
بله، قند و پوسیدگی دندان دست در دست هم هستند! همهی کربوهیدراتها به چنین اتفاقی کمک میکنند، اما قند و غذاهای خیلی شیرین مثل شیرینیها و نوشیدنیها مجرمان اصلی هستند! پلاک دندان، برای تولید اسید که باعث شکست مینای دندان و سرانجام باعث شروع پوسیدگی دندان خواهد شد به قند نیاز دارد.
راههایی وجود دارد که تأثیر قند بر دندانهایتان را کاهش دهید – بصورت منظم مسواک کرده و نخ دندان استفاده کنید، بجای مصرف انواع نوشیدنیها آب بنوشید، مصرف خوردنیهای شیرین همچون پاستیل، شیرینی و… را کاهش دهید و هر چند وقت یک بار به دندان پزشکتان مراجعه کنید.
آیا قند واقعاً بد است؟
قبل از پاسخ به این سوال، اجازه دهید که از شما بپرسم آیا قند و شکر اعتیاد آور است؟ احتمالاً خواهید گفت: «چگونه قند میتواند اعتیاد آور باشد؟» قند به شکلهای شکلات، پاستیل، نوشابه، کیک، پودینگ و خیلی خوردنیهای دیگر، میتوانند!
بیایید همان سؤال را دوباره بپرسیم. آیا قند واقعاً بد است؟ بله!
چرا؟ اینجا میتوانید برترین دلایل من را ببینید:
- بخاطر اینکه در مقادیر زیاد مصرف میشوند
- عملاً همهی ما در بعضی از اشکال به آن معتادیم
- مقصر اصلی مشکلات دندان است
- سطح قند خون را در بدن افزایش میدهد
- قند بصورت مستقیم تأثیر نمیگذارد، اما استفادهی بیش از اندازهی آن میتواند باعث بوجود آمدن یا بدتر شدن وضعیت بیماریهای قلبی، افسردگی، بیماریهای روانی، چاقی و دیابت شود.
بسیار خب، بیایید به سؤال اصلیمان بازگردیم. آیا قند بر بدن شما تأثیری دارد؟ بله. آیا این بد است؟ بله. آیا باید مصرف قند و شکر را قطع کنید؟ خیر. پاسخ خیلی سادهست – اعتدال را یاد بگیرید.
منبع- مجله اینترنتی تناسب اندام