اصلی ترین عامل لازم برای ترک کردن سیگار اراده و عزم فرد سیگاری است که می تواند در موفقیت و عدم موفقیت وی تاثیرگذار باشد.
پروفسور معصومعلی معصومی با بیان اینکه بر اساس تحقیقات به عمل آمده در سراسر دنیا سیگار یکی از عوامل اصلی بروز بیماریهای قلبی و عروقی است، اظهار کرد: متاسفانه تحقیقات نشان میدهد سیگار علاوه بر بروز بیماریهای قلبی – عروقی و سکتههای قلبی و مغزی، در بروز سایر بیماریها از جمله انواع سرطان و بویژه سرطان ریه نیز نقش اساسی دارد.
وی تصریح کرد: متاسفانه برخی بیماریها نیز مانند برگر (beurger) که منجر به قطع انگشتان دست و پا میشود، منحصرا بر اثر استعمال سیگار به وجود میآید.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به تصویب طرح 25-25 در سازمان ملل اشاره کرد و افزود: سازمان بهداشت جهانی طی یک پروسه تحقیقاتی وسیع طرحی را با نام 25-25 به سازمان ملل ارائه کرد که این طرح به دلیل اهمیت بسیار بالای آن در سازمان ملل به تصویب رسید.
وی اظهار کرد: بر اساس تحقیقات صورت گرفته در این طرح، سازمان بهداشت جهانی اثبات کرده که اگر ادامه مصرف سیگار به همین منوال در جهان ادامه پیدا کند، سیگار در قرن 21 مرگ یک میلیارد انسان را رقم خواهد زد.
این فوق تخصص جراحی قلب افزود: با توجه به اهمیت موضوع، سازمان ملل طرح 25-25 را به تصویب رساند و معنی آن این است که باید راهکارهایی ارائه شود که تا سال 2025، 25 درصد یعنی معادل یک چهارم بیماریهای قلبی و عروقی در جهان کاهش یابد.
وی اظهار کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته سه راهکار اصلی شامل مبارزه و کاهش مصرف سیگار، کنترل فشار خون و افزایش فعالیتهای فیزکی در زمینه تحقق این هدف ارائه شده است. بر اساس این تحقیقات، سیگار یکی از ارکان سهگانه تهدید سلامت جامعه جهانی است که با کنترل آن میتوان از مرگ یک میلیارد انسان در قرن 21 پیشگیری کرد.
وی اظهار کرد: همچنین بر اساس تحقیقات صورت گرفته، اثبات شده از هر دو نفر سیگاری که مصرف سیگار را در بلندمدت داشتهاند، یک نفر بر اثر بیماریهای ناشی از سیگار جان خود را از دست میدهد.
این متخصص قلب و عروق به عقاید اشتباه بسیاری افراد در زمینه مصرف سیگار اشاره کرد و افزود: بسیاری از افراد سیگاری عنوان میکنند که افرادی را میشناسند که سالها سیگار میکشند و هنوز زندهاند.
وی اظهار کرد: در پاسخ به این افراد باید عنوان کرد، عوامل ثانویه و سیستم ایمنی افراد سیگاری با یکدیگر متفاوت بوده و زمان بروز عوارض در افراد مختلف بسته به نوع سیستم بدنی آنها و نیز مدت و شدت مصرف سیگار متفاوت است و آنچه که در این میان اهمیت دارد این است که افراد سیگاری در نهایت پایان غمانگیز و پر از بیماری و مشکلات تنفسی و ریوی خواهند داشت.
معصومی به عقیده اشتباه دیگری در جامعه در زمینه مصرف مواد دخانی اشاره کرد و افزود: متاسفانه برخی افراد هستند که به جای سیگار به مصرف قلیان روی میآروند و معتقدند قلیان عوارض سیگار را ندارد. این در حالیست که قلیان به مراتب عوارض خطرناکتر و بیشتری نسبت به سیگار دارد.
به گفته این فوق تخصص جراحی قلب و عروق هر بار مصرف قلیان بسته به مدت زمان مصرف آن، معادل 60 تا 100 نخ سیگار است و با توجه به عوارض سیگار قطعا عوارض قلیان دهها برابر سیگار خواهد بود و عوارض آن خیلی زودتر از سیگار بروز پیدا خواهد کرد.
معصومی به قلیانهای میوهای نیز اشاره کرد و افزود: در توتون این نوع قلیانها، از مواد زائد و معطری جهت طعم دادن به قلیان استفاده میشود که این مواد با نیکوتین توتون ترکیب شده و ترکیبات بسیار زیانآوری را ایجاد میکنند.
این عضو هیات امناء دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: همچنین این مواد عوارض ناشناخته بسیار دیگری نیز دارند که در سالهای آینده مشخص میشود.
این فوق تخصص جراحی قلب با بیان اینکه ترک سیگار باید ناگهانی باشد، گفت: اراده، اولین شرط لازم برای ترک سیگار است و افراد میتوانند در زمینه ترک سیگار به روانشناسان و روانپزشکان مراجعه و از آنها مشاوره و کمک بگیرند. همچنین برای ترک سیگار عوامل کمک کنندهای مانند چسب و آدامس نیکوتین در بازار موجود است.
معصومی اظهار کرد: بطور معمول افراد سیگاری با ترک سیگار دچار علائمی مانند بیقراری، عصبانیت و اشکالات خلقی میشوند و استفاده از چسب یا آدامس نیکوتین میتواند تا حد زیادی این علائم را کاهش داده و از بیقراری آنها جلوگیری کند.
وی با اشاره به تاثیر سریع و کوتاه مدت آدامس نیکوتین اظهار کرد: این در حالی است که اثرات چسب نیکوتین دیر بروز پیدا کرده و اما اثرات آن پایدارتر و طولانیتر است و به همین علت توصیه میشود این دو همراه با هم مصرف شوند.
این فوق تخصص جراحی قلب معتقد است: عوارض سیگار یک سال پس از ترک آن 50 درصد کاهش مییابد. چنانچه زودتر برای ترک سیگار اقدام شود قطعا روند کاهش عوارض سیگار سریعتر خواهد بود.
وی افزود: با ادامه ترک سیگار طی چند سال فاکتورهای بیماریزا در بدن فرد به حالت عادی بازگشته و میزان بروز بیماریها در بدن فرد سیگاری، مانند افراد معمولی میشود.
این عضو هیات امنا دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار کرد: تنها بخشی از عوارض ریوی ممکن است در افراد باقی بماند و این مسئله هم مربوط به زمانی است که در اثر مصرف بیش از حد سیگار تغییرات فیزیکی در ریه و نای ایجاد شده باشد.
(ایسنا)،