یکی از موارد بسیار خوب، پیدا کردن رابطه اضافه وزن و کاهش وزن با مقدار و درصد نسبی ریزمغذیها و درشت مغذیهای رژیم غذایی است. بعنوان مثال احتمال دارد علیرغم اینکه میزان کالری غذاها به اندازه باشد اما به علت کمبود یا مازاد برخی ریزمغذیها یا درشت مغذی یا عدم تعادل نسبت بین آنها دچار چاقی یا لاغری شویم. مثلا کمبود ویتامین D یا آهن بعضا خود با چاقی مفرط ارتباط علتی دارد! یا کمبود روی و اسیدفولیک با لاغری مفرط ارتباط علتی دارد! طبیعتا با تشخیص این روابط پیچیده بین ریزمغذیها و درشت مغذیها و تعیین مقادیر آنها میتوان روزنه جدیدی به درمان چاقی و لاغری گشود.
پس حل لاغری و چاقی به این سادگی نیست که مقدار غذاها را کم یا زیادتر کنیم. دریای علم تغذیه ژرفتر از این حرفهاست و اگر نسخه واحدی برای افراد چاق یا لاغر وجود میداشت تا الان این مشکلات میبایست در دنیا سالها قبل حل میشد.
هر فردی شرایط خاص خودش را دارد و باید با یک کارشناس حاذق تغذیه مشورت کند. بر خلاف رژیم چاقی، رژیم هایی که برای افراد لاغر به منظور افزایش وزن تجویز میشود معمولا زمانبر است و شاید حتی بعضا از یک ماه تا سه ماه زمان لازم باشد تا وزن فرد زیاد شود. عوض و بدل کردن کارشناس تغذیه با این تصور که رژیم غذایی این کارشناس موثر نبوده و یا ترک عجولانه رژیم با این تصور که جواب نمیدهد، از اشتباهات رایج است. به یاد داشته باشید در راه حل مشکل چاقی و لاغری باید صبور بود.
رهایی افراد بزرگسال از چاقی و لاغری شرایط خاص خود را دارد و تجربیات متعدد و موفق روزمره نشان داده پیروی از برنامه غذایی واقعا نجات بخش است. به خاطر داشته باشید تنها زیاد یا کم خوردن باعث رهایی از چاقی یا لاغری نمی شوند.
منبع : www.salamdr.com