210157_682

همانطوریکه میدانید زایمان طبیعی بسیارلذتبخش تر از سزارین است ولی امروزه افراد بسیار زیادی زایمان سزارین را ترجیح میدهند و نمیگذارند طبیعی بچه به دنیا بیاید و این فقط بعلت داشتن درد است ولی اگر زایمان طبیعی داشته باشید بسیار خوب است و درواقع از بسیاری از مزایای آن بهره مند می شوید
زایمان طبیعی یک نعمت است

هر زمان در دانشگاه درمورد مکانیسم زایمان توضیح می‌دادم تصاویری از روند زایمان در آفریقا، ژاپن، چین و سرخپوست‌ها را نشان می‌دادم. در ایران هم عشایر مثل قشقایی‌ها، لرها و کردها که کوچ می‌کنند نمی‌توانند برای زایمان یک خانم باردار کوچ را متوقف کنند بلکه آن خانم همراه با مادر یا شخص دیگری در محل می‌ماند تا زایمان تمام شود. سپس بند ناف را با سنگ پاره مي‌كرد، گره می‌زد و زن همراه با فرزندش سوار بر الاغ می‌شد و به راهش ادامه می‌داد؛ به همین سادگی! خداوند نعمتی به زن داده که به راحتی بتواند زایمان کند. اگر چه درد می‌کشد اما بلافاصله فراموش مي‌كند. درواقع موادی شبیه مورفین (آپومورفین) در بدن تولید مي‌شود که به صورت طبیعی درد را کاهش می‌دهد و بعد هم فراموشی ایجاد مي‌كند. برای همین است که می بینیم خانمی 10 بار زایمان کرده و هنوز هم دوست دارد آن حس را تجربه کند.

همسران هم می‌توانند دراتاق زایمان باشند

اگر ما اجازه دهیم همان مکانیسمی که خداوند در بدن زن تعبیه کرده ادامه پیدا کند و به عبارتی مداخله نکنیم و فقط نظاره‌گر باشیم تا اتفاقی نیفتد، مطمئن باشید زایمان طبیعی بهترین راه است. خیلی از خانم‌ها می‌گویند ممکن است افتادگی مثانه و رحم پیدا کنیم. در حالی که چنین چیزی حقیقت ندارد مگر اینکه زایمان بسیار سخت باشد و عوارضی پیش بیاید. اما اگر یک متخصص زنان یا ماما نظاره گر باشد و نگذارد آن سختی‌ها به‌وجود بیاید، آن موقع عوارض و افتادگی ایجاد نمي‌شود و زایمان دلنشین مي‌شود. خیلی‌ها می‌گویند ما از درد زایمان می‌ترسیم در حالی که ما می‌توانیم یک زایمان بی درد ایجاد کنیم. خیلی‌ها دوست دارند همسران‌شان در زمان زایمان کنارشان باشند. ما در بیمارستان صارم برای اولین بار این امکان را نیز فراهم کرده‌ایم. یعنی شوهر مي‌تواند در اتاق زایمان طبیعی یا سزارین کنار همسرش باشد. چه کسی محرم تر از شوهر به زن است؟ این کار از لحاظ شرعی، قانونی و اخلاقی هیچ منعی ندارد. به این صورت زن و شوهر هردو باهم شاهد تولد فرزندشان هستند و این بهترین خاطره برای آنها مي‌شود.

سزارین یک عیب بود!

سال‌ها قبل اگر درمورد خانمی که برای درد زایمان آمده بود تصمیم به سزارین می‌گرفتیم هر دو خانواده زن و شوهر اعتراض می‌کردند که مگر اين دختر عیبی دارد که نمي‌تواند زایمان کند؟! فرهنگ آن زمان چنین بود و سزارین یک عیب محسوب می‌شد.

اما اصلا سوابق سزارین چیست و چرا این نام برایش انتخاب شد؟ غربي‌ها مي‌گويند مادر سزار نمی‌توانست زایمان کند بنابراین پزشکان رومی پهلویش را شکافتند و سزار را به دنیا آوردند. قبل از آن این جراحی افتخار ایرانی‌هاست. در شاهنامه آمده است که رستم به دنیا نمی‌آمد. زال درمورد تهمینه از سیمرغ سؤال کرد. سیمرغ گفت«پهلویش را ببر و این مرهم را بردار و وقتی بچه به دنیا آمد از آن استفاده کن.» درواقع به جای سزارین باید گفت رستمینه؛ فرهنگستان علوم فارسی هم این نام را به جای سزارین انتخاب کرده است.

بگذارید علم برای‌تان تصمیم بگیرد

تمام موجودات زنده به صورت طبیعی تولید مثل می‌کنند از حشرات و پرنده‌ها بگیرید که تخم می‌گذارند تا نهنگ و دلفین که زایمان می‌کنند و حیوانات چهارپا و مهره داران و انسان. این چه حرکتی است که ما خانمی را که می‌تواند زایمان طبیعی انجام دهد و چند ساعت بعد از جایش بلند شود و به زندگی‌اش ادامه دهد را به خطر بیندازیم و به سزارین تشویق کنیم؟ سزارین یک جراحی کاملا جدی است و می‌تواند عوارض ایجاد کند. برای مثال احتمال دارد مثانه آسیب ببیند یا خونریزی کنترل نشود و حتی رحم را در بیاورند. حداقل 3 ماه هم ممکن است عوارض جراحی همراه با بیمار باقی بماند. با انجام یک سزارین بی‌مورد برای دختر جوانی که تازه در ابتدای زندگی مشترک است، در صورت عارضه‌دار شدن شیرینی عشق را به زهر تبدیل می‌کنیم بنابراین سیاست ما اکنون این است که زایمان طبیعی را باب کنیم و سزارین را اجازه دهیم علم پزشکی انتخاب كند تا اگر روند زایمان طبیعی به مشکل برخورد و خطری برای مادر و بچه ایجاد شد آن وقت سزارین انجام دهیم نه اینکه خود بیمار بگوید من دوست دارم سزارین شوم.

210158_435

زایمان در آب چه مزیتی دارد؟!

مسئله زایمان در آب 30 سال است که در اروپا اجرا مي‌شود و الان هم تب و تابش تمام شده است. در ایران نیز اخیرا خانم ها به این روش علاقه‌مند شده‌اند. درواقع همان آرامشی که بی‌حسی نخاعی ایجاد مي‌كند زایمان در آب هم مي‌تواند ایجاد کند. امکان این نوع زایمان نیز در بیمارستان صارم وجود دارد. ما با کمک روش های زایمان بی درد سعی بر این داریم که خانم ها را به سمت زایمان طبیعی تشویق کنیم و فرهنگ آن را دوباره جا بیندازیم. زایمان طبیعی باعث مي‌شود بچه نیز یک روند طبیعی را طی کند و از لحاظ هوشی و تکامل سلسله اعصاب دچار مشکل نشود. درواقع فشاری که به سر می آید و آن شوکی که به بچه وارد مي‌شود همه حکمت دارند و باید اتفاق بیفتند. خوشبختانه الان آمارمان خیلی خوب شده است. ما از انواع روش های زایمان بی درد موجود در دنیا از جمله گاز N2O (گاز خنده)، اپیدورال (بی‌حسی نخاعی)، بی‌حسی دهانه رحم، تنس (TENS، ماساژهای مخصوص) و زایمان در آب استفاده می‌کنیم.

طب سوزنی و هیپنوتیزم تاثیر نسبی دارند

با طب سوزنی و هیپنوتیزم هم می توان زایمان کرد اما از آنجایی که فعلا بیماران از روش‌هایی که تاکنون داشته‌ایم راضی بوده‌اند ترجیح می‌دهیم از این دو روش استفاده نکنیم زیرا در برخی موارد تاثیر گذار و در برخی موارد بی‌تاثیرند. نمی‌توانیم بیمار را به خطر بیندازیم و با طب سوزنی یا هیپنوتیزم زایمانش را انجام دهیم. ممکن است دردش فروکش نکند و بعد بگوید از هر چه زایمان است بدم آمده است. درواقع آزموده را دوباره آزمودن خطاست. با روش‌هایی که هم اکنون در دسترس داریم درد به حداقل می‌رسد و بیماران راضی هستند. البته نه اینکه کلا درد از بین برود بلکه قابل تحمل مي‌شود و دردی که باعث فریاد زدن مي‌شود دیگر وجود ندارد. به هرحال وقتی بیمار انقباض رحم پیدا مي‌كند کمی درد را حس مي‌كند. ما نمی‌خواهیم این حس را از مادر بگیریم چراکه بزرگ‌ترین لذت زن موقعی است که دارد زایمان انجام می‌دهد، پس چرا بیاییم لذت را از زن بگیریم؟

سزارین دیگر محبوب نیست

در خارج از کشور فرهنگ این است که خیلی‌ها برای زایمان از داروهای بی‌حسی استفاده نمی‌کنند و در این مورد نگرانی ندارند زیرا پزشک و ماما از 9 ماه قبل با بیمار کار کرده و اطلاعات کافی را به او داده‌اند. اما حالا در ایران به دلایلی این اطلاعات به بیمار کم می‌رسد و اطرافیان دخالت می‌کنند و فرد را از زایمان طبیعی می‌ترسانند. ما در بیمارستانمان مثل اروپا و ایالات متحده از زمانی که یک خانم باردار مي‌شود مجموعه‌ای از کلاس‌ها و امکانات را برایش فراهم می‌کنیم. از جمله اینکه هر هفته پنج‌شنبه‌ها زن و شوهرها به اینجا می‌آیند و 8 جلسه درمورد مکانیسم زایمان طبیعی و سزارین، زایمان بی‌درد، تغذیه دوران بارداری، نکات سفر، مسائل روحی و روانی بعد از زایمان، شیردهی، چگونگی پدر شدن، برخورد اول با نوزاد و… آموزش می‌بینند. همراه با آن نیز برای خانم‌های باردار، نرمش در آب را در بخش آکواژیمناستیک فراهم کرده‌ایم. در این استخر غریق‌نجاتی حضور دارد که نرمش‌های داخل آب را آموزش می‌دهد. علاوه براین سالنی برای نرمش‌های مخصوص دوران بارداری و یوگا تدارک دیده‌ایم. در هر جلسه نیز ماما فشار خانم‌های باردار و قلب بچه را کنترل مي‌كند و همه دغدغه‌ها را با آنها در میان می‌گذارد. به این ترتیب می‌بینیم که نتیجه در حال معکوس شدن است و حالا دیگر افراد کمتر سراغ سزارین می‌روند. سال 85 که برای اولین‌بار این کلاس‌ها را برگزار کردیم 10 نفر بیشتر شرکت نکردند اما الان 150 خانم با 150 شوهر به این کلاس‌ها می‌آیند! این نشان می‌دهد روند فرهنگ‌سازی جواب داده است. با یک بخشنامه که می‌گوید بیایید سزارین را کم کنیم، نمی‌توان فرهنگی که جا افتاده را تغییر داد. باید این باور را در خانم‌ها به‌وجود بیاوریم که زایمان طبیعی بهترین است.

منبع-مجله سیب سبز