کلسترول بالا یک عامل خطر عمده برای بیماری قلبی است.اطلاعات ما شاید درباره کیفیت روغنهای استفاده شده در آشپزی زیاد باشد ولی روش طبخ هم بسیار مهم است. هماطوریکه میبینیم در بازار انواع و اقسام روغنها وجوددارد و مثلل قدیم نیست که یک جور روغن داشته باشیم؛ ولی کدامیک برای سلامتی مهم است آیا در این مورد اطلاعات دارید ؟در این بخش درباره سلامتی و انواع روغنها بحث میکنیم
امروزه انواع و اقسام روغنها در دسترس است و به همين دليل انبوهی از اطلاعات گیج کننده پیرامون آنها وجود دارد، اما خوشبختانه این نکات ذکر شده شما را در انتخاب یک روغن مناسب که مصرف آن در طولانی مدت برای سلامت شما مفید باشد، راهنمایی خواهد کرد.
چه روغني بخريد و چطور نگهداري كنيد
روغنهایی که از منابع گیاهی، مغزها و دانهها گرفته میشوند، به صورت كلي از اسیدهای چربی تهیه میشوند که برخي از آنها برای عملکرد دستگاه عصبی و مغز مضر هستند. برخي از روغنهای گیاهی ای که به وفور در سوپرمارکتها یافت میشوند، در زنجيره توليد تحت مواد شیمیایی و فرآوری حرارتیای مانند سفیدکنندگی، پخت، ضد جوشیدن، تقطیر، عصاره گیری و اضافه کردن نگهدارنده قرار گرفتهاند که بسياري از ويژگيهاي خوب کیفي آن را از بین میبرد.
به علاوه، بسیاری از این روغنها در معرض نور و هوا قرار میگیرند كه اين هم بر كيفيت آنها تاثير مي گذارد.تمامی اینها سبب ایجاد رادیکالهای آزاد میشوند و اسیدهای چرب ضروری را کم کم از بین میبرند.
برای اطمینان از دریافت تمامی فواید احتمالی اسیدهای چرب ضروری، روغنهای ارگانیک، فشرده شده با سرما و دارای کمترین میزان فرآوری را از فروشگاههای مواد غذایی سلامت محل خود خریداری کنید. برای جلوگیری از فساد، آن را در یک ظرف تیره شیشهای در يخچال نگهداری کنید و حداکثر تا 3ماه آن را مصرف كنيد.
چربیهای خوب بد و زشت
در كل سه نوع چربی وجود دارد: چربیهای اشباع نشده تک حلقهاي، چربيهاي دارای حلقههای چندتایی اشباع نشده و چربيهاي اشباع شده. چربیهای اشباع نشده تک حلقهای که عبارتند از روغن زیتون، روغن کنجد، روغن کانولا، روغن بادام، روغن درخت کتان و روغن ماهی، چربیهای خوب و مفيدی هستند. این روغنها دارای مقدار زيادي اسیدهای چرب امگا3 و اسید گاما لینولنیک (GLA)هستند که برای رشد و عملکرد بهتر مغز،سلامت پوست، سلامت عروق، عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن و باروری لازم است. چربیهای دارای حلقههای اشباع نشده، مانند مارگارین، روغن ذرت، روغن گلرنگ هیدروژنه، و روغن آفتابگردان نیز دارای اسیدهای چرب مهمی هستند. متاسفانه این نوع چربیها اغلب در حد بالایی تصفیه شدهاند و حاوی مقدار زیادی چربی ترانس هستند. چربی ترانس، که توسط روغن گیاهی هیدروژنه برای ایجاد قابلیت پراکندگی درست شده است، مي تواند باعث به وجود آمدن بیماریهای قلبی و برخي از انواع سرطان شود. در كل مي توان گفت كه چربیهای اشباع شده بدترین نوع چربی هستند که در اين دسته کره، روغن بادام زمینی، روغن هسته خرما و چربی گوشت قرار میگیرند. این چربیهای اشباع شده سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را به شدت بالا برده و سبب افزایش حمله قلبی و سکته مغزی میشود. پس بهتر است هميشه از مصرف این چربیها دوری کنید.
2 روغني كه بايد به خانه بياوريد
از ترکیبات مهم رژیم غذایی مدیترانهای-كه يكي از سالم ترين رژيمهاي غذاي ارزيابي مي شود- روغن زیتون است که دریافتهاند دارای تاثیرات مفیدی بر چربی خون است و حتی بر اساس برخي مطالعات میتواند فشارخون را نیز کاهش دهد. بر طبق آمار ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی، حدود 60 درصد از سکتهها و 50 درصد بیماریهای قلبی مربوط به فشارخون بالاست.
در كل افزایش فشارخون علت مرگ 1/7 میلیون نفر در کل دنیا در هر سال تخمین زده شده است. پژوهش اخیر به این نتیجه رسیده است که مصرف روغن زیتون «در رابطه با فشارخون سیستولیک یا انقباضی و فشارخون دیاستولیک یا انبساطی به طور معکوس عمل و به تنظيم فشار خون كمك ميكند.» نتیجه این است که مصرف بیشتر روغن زیتون به کاهش فشارخون کمک عمدهای میكند. روغن کنجد هم که بر اساس تحقيقات رایجترین روغن مصرفی توسط افراد صد ساله چینی بوده است، دارای طعم آجیلی لذیذی بوده و نیز دارای خواص درمانی قابل توجهی است. پزشکان چینی کنجد را به عنوان یک ماده خون ساز و مقوی برای کلیه و کبد و نگهدارنده و تنظیم کننده روده معرفی کردهاند. این ماده سرشار از اسید فایتیک و آنتی اکسیدان قوی است که میتواند از ایجاد سرطان جلوگیری كند.
همه گزینههای مفید
برای افزایش سلامت و بالا بردن ارزش غذایی، به غذا و سالاد خود کمی روغن زیتون اضافه کنید و روی بشقاب غذایتان نیز کمی کنجد بپاشید. برخی دیگر از گزینههای عالی در ميان روغنها عبارت است از روغن گردو، روغن بذر کتان و روغن سویا. امیدوارم توانسته باشم کمی از سردرگمی شما پیرامون انتخاب روغنها را کم کنم. عمری طولانی، زندگیای پایدار و شاد داشته باشید!