22818241-Young-woman-with-drug-addiction-snorting-cocaine-or-amphetamines-Stock-Photo

جوانان چگونه به سمت مواد مخدر گرایش پیدا می کنند و چه عواملی در کشش و تمایل آنان تاثیر گذار است؟

آمارهای معضلات اجتماعی در ایران شفاف نیست و همین مساله کار را برای آسیب شناسی این مشکلات و معضلات مشکل کرده است.به عنوان مثال هنوز هم در عصر اطلاعات و فن اوری امار مدون و صحیحی از اعتیاد، سن اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر در دسترس نیست . بسیاری معتقدند وضعیت اعتیاد بسیارذ پیچیده تر از امارهای نصفه و نیمه ای است که از نهاد های رسمی اعلام می شود.
در هر حال، آمارهایی رسمی حاکی از آن است که در حال حاضر، کشور ما یک میلیون و ۳۲۵ هزار معتاد دارد و سالانه بیش از ۵۰۰ تن مواد مخدر مصرف می شود که البته آمارهای غیر رسمی رقمی بیش از این را نشان می دهد. همچنین طی ۵ سال گذشته روزانه ۷۰ نفر معتاد به جمعیت معتادان کشور اضافه شده و بر اساس تحقیقات انجام شده مواد مخدر به تنهایی بین ۶۳ تا ۶۵ درصد از جرائم و دستگیری ها را به شکل مستقیم و غیر مستقیم به خود اختصاص داده است.
بنا بر همین آمار در حال حاضر میانگین سن معتادان به حدود ۲۰ سال رسیده، یعنی از حدود ۲۳.۵ در سال های گذشته به ۲۰ سال کاهش یافته است.که البته این مساله بارها از سوی نهادهای رسمی دولت مانند اموزش و پرورش و وزارت علوم رد شده است.
آمار جدید از اعتیاد جوانان
حالا اما معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان آمار جدیدی در این خصوص ارائه داده و گفته: در شرایط فعلی طبق آمار بیش از سه میلیون جوان دچار اعتیاد به مواد مخدر هستند و ۴۵درصد زندانیان را این قشر تشکیل می‌دهند.
محمود گلزاری در حالی به‌تازگی این اظهارنظرها را انجام داده که بر اساس آماری که ستاد مبارزه با موادمخدر اعلام می‌کند در ایران یک میلیون و 325 هزار نفر معتاد به حساب می‌آیند.
این رقم البته متفاوت با رقمی است که برای مصرف تفننی مواد مخدر در نظر گرفته می‌شود و می‌توان آماری را که اکنون معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ارائه داده است منطبق با آمار مصرف‌کنندگان تفننی موادمخدر دانست.
در سال‌های اخیر هشدارهایی درباره اعتیاد به موادمخدر داده شده است و به‌ویژه مسئولان و آسیب‌شناسان مسائل اجتماعی نسبت به تغییر الگوی مصرف و کاهش سن اعتیاد هشدار می‌دهند. آن‌طور که بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف مواد مخدر صنعتی به شدت در سال‌های اخیر نسبت به موادمخدر سنتی افزایش یافته است. این درحالی است که تبعات استفاده از موادمخدر صنعتی بسیار زیاد است و برخی از این مواد در عرض یک سال باعث مرگ فرد معتاد می‌شود. همین تغییر الگوی مصرف است که باعث افزایش مرگ‌ومیر معتادان در سال‌های اخیر شده است. علاوه بر این، مستندات نشان می‌دهد اعتیاد زنان افزایش و سن مصرف مواد کاهش یافته است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همچنین گفت: طرح‌های بسیار زیادی برای حل مشکلات جوانان در این وزارتخانه درحال اجراست و نگاه ویژه‌ای برای حل مشکلاتی همچون اشتغال، سلامت، مسکن و ازدواج جوانان در وزارت ورزش و جوانان وجود دارد.او افزود: جمعیت جوانان کشور بیش از ۲۳ میلیون نفر است که باید از وجود این ظرفیت عظیم برای ارتقای کشور درجهت منافع ملی بهره‌مند شد.
معاون ساماندهی امور جوانان با اشاره به آمار نگران‌کننده اعتیاد جوانان به موادمخدر اظهار کرد: همچنین بعد از موادمخدر، سرقت و خشونت بیشترین جرائمی هستند که توسط برخی جوانان انجام می‌شوند. او به وجود  11 میلیون و ۲۴۰ هزار مجرد زیر ۳۵ سال در کشور اشاره کرد و گفت: میانگین طلاق در کشور ۲۱ درصد است و در برخی از مناطق تهران این آمار تا ۵۰ درصد نیز افزایش می‌یابد. سالیانه ۱۶۰ هزار طلاق در کشور انجام می‌شود که ۶۰ درصد آن را زنان مطلقه زیر ۳۰ سال تشکیل می‌دهند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت: پسران مهم‌ترین مشکل خود را اشتغال و دختران نیز مهمترین مشکل خود را عدم پیدا شدن فرد مناسب برای تشکیل یک زندگی مشترک عنوان می‌کنند. او با تأکید بر برنامه‌ریزی گسترده این وزارتخانه برای ایجاد برنامه‌های مناسب در حوزه اوقات فراغت جوانان گفت: به‌زودی از ۳۰ مرکز مشاوره تخصصی ازدواج رونمایی می‌شود.
با توجه به تمام محدودیت‌هایی که وجود داشته، طی دو سال اخیر چند برابر گذشته فعالیت داشته‌ایم. گلزاری با تأکید بر اینکه مدیران کل استان‌ها باید در حوزه جوانان فردی قدرتمند را انتخاب کنند، گفت: باید ارتباط مدیران با ستاد ساماندهی در وزارت بیشتر شود و خود مدیران به صورت فعال در این حوزه‌ها ورود پیدا کنند. ایلنا نوشت؛ او خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت‌های موجود در شورای‌عالی جوانان استفاده کنیم زیرا این شورا تصمیمات بسیار حساسی را در حوزه جوانان اتخاذ خواهد کرد.
در هر حال، نکته اینجاست که جوانان به دلیل خصوصیات جوانی نظیر پویایی و جستجوگری نسبت به اعتیاد آسیب پذیری زیادی دارند. جوانان نسبت به هر چیزی کنجکاوی می کنند و به دنبال همه چیز هستند. اغلب در مسیرشان هر راهی که گشوده شود وارد می شوند چنانچه در راهی لذت که خواست آنان است وجود داشته باشد به سرعت آنان را جذب می کند.
جوانان آمادگی انجام هر کاری را دارند و حتی آنان که صالح اند و با تعقل و اندیشه به هر کاری دست می زنند آنها نیز ممکن است از روی کنجکاوی به چنین راههایی وارد شوند. در چنین اوضاع و احوال است که زمینه ها و شرایط انحراف و فساد در برابر جوانان فراهم می شود و آنان را در لبه پرتگاه و آغاز سقوط قرار می دهد و این عجیب نیست که امار اعتیاد میان جوانان بیشتر شود.در این میان نکته اینجاست که پاک کردن صورت مساله راه حل نیست و باید مشکل را شناخت تا بتوان ان را حل کرد

شهرخبر